Univers de copil

A+ R A-


Metode contraceptive - Metode hormonale  

 

pilule contraceptiveMetodele hormonale sunt reprezentate de pilula contraceptiva, injectii hormonale cu efect contraceptiv, patch-uri (plasturi) hormonale cu fixare pe piele si inele vaginale contraceptive. Dispozitivul intrauterin Mirena (DIU), contine de asemenea hormoni (in acest caz progesteron). Contraceptia prin folosirea metodelor hormonale are rezultate foarte bune, previne sarcina prin stoparea productiei lunare de ovule (celule sexuale feminine) si poate, de asemenea, sa atenueze manifestarile neplacute care apar in timpul menstruatiei (dureri abdominale, crampe,etc).

 

1. Pilula contraceptiva

Tot mai multe femei recurg la aceasta metoda, care are o reusita de pana la 99%. Continutul in hormoni poate fi diferit de la un tip de pilula la alta, putandu-se adapta foarte bine necesitatilor femeii. In functie de afectiunile de care sufera o femeie, i se poate prescrie un anumit tip de pilula contaceptiva. Daca pana acum 20, 30 de ani pilula avea numeroase efecte secundare acum datorita dozajului corespunzator in hormoni, nu mai prezinta niciun risc.

Atunci cand o pilula contine doua tipuri de hormoni (estrogeni si progestativi), actiunea acesteia se manifesta in felul urmator: pe toata perioada tratamentului, ovulatia este intrerupta, ea revenind la normal atunci cand renuntati la a mai lua pilule estro-progestative. Denumirea acestei pilule poarta numele de pilula combinata, deoarece combina efectele celor doi hormoni. Administrarea se face in felul urmator: timp de 21 de zile, cate o pilula in fiecare zi, dupa care se va face o pauza timp de 7 zile. Pe perioada celor 7 zile va aparea ciclul menstrual. Dupa aceasta pauza, se va relua administrarea pilulelor estro-progestative.

Un alt tip de pilule, sunt cele secventionale. Denumirea acestora vine practic din faptul ca pe perioada administrarii, pilulele au o compozitie diferita in hormoni. Astfel la inceput pilulele au un continut exclusiv in hormoni estrogeni, dupa care spre sfarsitul ciclului vor avea in compozitie atat estrogeni cat si progesteroni. Administrarea este la fel ca in cazul pilulelor combinate.

Micropilulele sunt un alt tip de anticonceptionale. Acestea se iau fara intrerupere, timp de 28 de zile, cate o pastila pe zi. Aceasta pilula contine doar un singur tip de hormon si anume un hormon progestativ. Dezavantajul major al acestei pilule este acela ca trebuie luata la ora fixa.

a) Pilula combinata

Pilula combinata - cea mai des folosita in tara noastra - contine, in doze mici, doi hormoni asemanatori celor care se gasesc in mod natural in corpul femeii (hormonii estrogeni si progestageni). Pilula combinata impiedica ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare) si de asemenea ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, impiedicand astfel intrarea spermatozoizilor. Are o eficienta de 92 - 99,9%.

Avantaje:

§         este usor de administrat si poate fi folosita la orice varsta;

§         nu intervine in desfasurarea actului;

§         reduce durerile dinainte si dupa menstruatie, reduce cantitatea menstruatiei si regleaza ciclul menstruatie.

Dezavantaje:

§         nu protejeaza impotriva transmiterii HIV si a altor BTS ;

§         trebuie luata in fiecare zi;

§         nu este recomandata femeilor care alapteaza, celor care prezinta factori de risc cardiovascular si fumatoarelor trecute de varsta de 35 de ani;

§         la inceputul administrarii pot aparea dureri de cap, cresteri in greutate, mici sangerari vaginale;

§         necesita un consult ginecologic pentru a hotari tipul si marca de contraceptiv ce urmeaza a fi administrat.

b) Pilula monohormonala contine, in cantitati foarte mici, doar hormoni progestageni. Pilula monohormonala ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, ingreunand trecerea spermatozoizilor. De asemenea poate impiedica si ovulatia. Are o eficienta de 90 - 99,5%.

Avantaje:

§         este usor de administrat si poate fi folosita la orice varsta;

§         nu intervine in desfasurarea actului.

Dezavantaje:

§         nu protejeaza impotriva HIV si a altor BTS;

§         trebuie luata in fiecare zi la aceeasi ora;

§         poate induce modificari ale ciclului menstrual;

§         necesita un consult ginecologic pentru a hotari tipul si marca de contraceptiv ce urmeaza a fi administrat.

 

2. Contraceptive injectabile

Contraceptivele injectabile contin hormoni progestageni. In cazul utilizarii acestei metode contraceptive hormonii se elibereaza progresiv, impiedica ovulatia si ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, ingreunand astfel trecerea spermatozoizilor. Efectul contraceptiv al unei astfel de injectii dureaza o perioada de 8-12 saptamani, in functie de tipul de produs folosit. Au o eficienta de 99 - 99,7%.

Avantaje:

§         nu trebuie facute in fiecare zi;

§         pot fi folosite si de femei care alapteaza sau care au factori de risc cardio-vascular;

§         nu intervin in desfasurarea actului.

Dezavantaje:

§         nu protejeaza impotriva HIV si a altor BTS;

§         necesita cate o noua injectie la 8-12 saptamani;

§         pot induce dereglari ale ciclului menstrual;

§         cresc frecventa sangerarilor intre menstruatii si a amenoreei (lipsa menstruatiei).

 

3. Implanturile subdermale (plasturi - pach-uri hormonali)

Implanturile subdermale sunt produse contraceptive cu continut hormonal care au aspect de betisoare foarte subtiri si se introduc sub piele, pe fata dinspre interior a bratului. Implanturile subdermale opresc ovulatia, ingroasa mucusul cervical impiedicand astfel patrunderea spermatozoizilor. Au o eficienta de 99 - 99,8%.

Avantaje:

§         administrate o data, efectul contraceptiv dureaza cativa ani (in functie de produs, de la 3 la 5 ani);

§         implantul poate fi oricand inlaturat;

§         femeia devine din nou fertila imediat dupa extragerea implantului.

Dezavantaje:

§         nu protejeaza impotriva HIV si a altor BTS;

§         implantarea si extragerea se fac doar cu ajutorul unui cadru medical calificat;

§         pot induce modificari ale ciclului menstrual.

 

4. Inelele vaginale contraceptive

Inelul contraceptiv este un dispozitiv subtire, transparent, din plastic, care masoara 54 de mm in diametru si care este introdus in profunzimea vaginului, in jurul colului uterin. Are o eficacitate asemanatoare cu cea a pilulei.

O data pus, dispozitivul incepe sa elibereze cantitati mici de estrogen si de progestativ, hormoni care sunt absorbiti de mucoasa vaginala, ajung in circulatia sangvina si, asemenea pilulelor contraceptive, inhiba ovulatia. Sub efectul umiditatii si al caldurii din interiorul vaginului, materialul inelului devine poros pentru a lasa sa treaca substantele.

Inelele vaginale se introduc in vagin de catre utilizatoare si raman permanent, daca contin numai progestative sau se pastreaza 3 saptamani si se scot pentru o saptamana, pentru a permite o menstruatie, la cele cu estro-progestative. 

Inelul va fi pus in primele 5 zile ale ciclului menstrual, iar dupa exact 3 saptamani va fi scos in aceeasi zi a saptamanii in care a fost si introdus, pentru a permite declansarea menstruatiei. Dupa alte 7 zile, va fi inlocuit cu un nou inel, pe care medicii ne sfatuiesc sa il punem in aceeasi zi a saptamanii si aproximativ la aceeasi ora ca si pe cel dinainte.

Inele vaginale cu estro-progestative

Inelul NuvaRing elibereaza combinatia Etonogestrel 120 micrograme si 15 micrograme etinil-estradiol pe zi; este prezent pe piata din 1990 si este utilizat in 9 tari europene, Brazilia si Chile cu perspective de a fi aprobat pentru utilizare in Australia si Canada in 2005 si Anglia in 2006. Un obstacol important pentru extinderea utilizarii este costul, deoarece inelul se extrage la 3 saptamani, pentru a permite menstruatia, dupa care se utilizeaza un inel nou, fiind necesare 13 inele anual.

Inelul cu Nestorone: Acest tip de inel vaginal este in stadiul de testare clinica contine un progestativ sintetic, Nestorone, din care se elibereaza zilnic 150 micrograme si etinil-estradiol, din care se elibereaza zilnic 15 micrograme. Acest inel vaginal este conceput pentru a fi utilizat 1 an, fiind repus lunar dupa menstruatie, ceea ce scade pretul dispozitivului.

Eficienta inelelor vaginale estro-progestative: Inelele vaginale cu estro-progestative asigura supresia ovulatiei, produc o glera cervicala densa si o reducere a dezvoltarii endometrului; un studiu amplu, efectuat pe 2.322 de utilizatoare de NuvaRing in SUA, Canada si Europa raporteaza 1,2 - 1,5 sarcini nedorite la 100 de utilizatoare. Efectele secundare sunt reduse – rar sangerari intermenstruale, vaginite si cefalee (6%), leucoree, castig ponderal, greturi, modificari afective, mastodinie, acnee (5%).

Inelele vaginale cu progestative

Inelele vaginale cu progestative sunt de regula folosite de catre femeile care alapteaza pentru faptul ca nu afecteaza lactatia; folosirea lor in afara alaptarii este limitata de tulburarile de menstruatie, de regula amenoreea. Mecanismul de actiune este predominent prin cresterea vascozitatii glerei cervicale, supresia dezvoltarii endometriale si in mai mica masura blocarea ovulatiei prin inhibitie centrala.

Inelele vaginale cu Progesteron – Progering. Acest tip de inel vaginal contine progesteron, eliberat zilnic in doza de 10 mg si are eficienta 3 luni; eficienta sa contraceptiva scade daca este utilizat peste 1 an. A fost aprobat pentru utilizare in 1998 in Chile si Peru, pentru femeile care alapteaza. Efecte secundare observate – leucoree, tulburari de urinare, infectii vaginale si tulbursri menstruale – pana in 5% dintre utilizatoare.
Inelele vaginale cu Nestorone: Aceste inele vaginale contin Nestorone (ST-1435), un progestativ sintetic puternic iar dupa concentratia lui, emite zilnic 50, 75 sau 100 micrograme pe zi. Administrat pe cale orala, Nesterone este metabolizat si neutralizat rapid, ceea ce il recomanda sub forma de inele vaginale femeilor care alapteaza, pentru efectul redus asupra nou nascutului.

Avantaje:

§         trecerea hormonilor in sange se face foarte usurinta prin peretele vaginului, astfel cantitatea acestora este mult mai mica fata de un comprimat, care trece mai intai prin tubul digestiv;

§         inelul contine o doza de hormoni contraceptivi suficienta pentru a fi eficienta timp de 4 saptamani. Astfel, nu vei fi constransa de faptul ca trebuie sa iei zilnic pilula, la o ora bine stabilita;

§         poate fi utilizat in permanenta, doar schimbat dupa fiecare 4 saptamani (trei saptamani de utilizare si una in care survine menstruatia).

Dezavantaje:

§         din cauza estrogenului, pot aparea efecte secundare precum emboliile pulmonare (formarea unui cheag pe peretele unei vene) sau flebitele (inflamatia peretelui venos). Astfel, femeilor carora le este contraindicat tratamentul cu estrogen, nu le este indicat inelul vaginal;

§         pot aparea tulburari ale ciclului menstrual (sangerari neregulate) si tensiune la nivelul sanilor (umflare);

§         inelul vaginal poate jena in cazul intretinerii relatiilor cu partenerul (2 femei din 10 si 3 barbati din 10 il simt in timpul raporturilor cu partenerul, potrivit unui studiu efectuat in acest sens);

§         nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala;

§         pretul este destul de mare.

Important!!! Pentru ca fiecare femeie este diferita, iar sensibilitatea la hormoni variaza in functie de organismul acesteia, este recomandat sa apelezi la aceasta metoda de contraceptie, dupa ce ai primit acordul medicului.

 

5. Dispozitivul intrauterin Mirena

Dispozitivul intrauterin, este un dispozitiv de dimensiuni mici, in forma de T, care este plasat in interiorul uterului, in scop contraceptiv. DIM contine hormoni (in acest caz progesteron) si elimina diferite doze de hormoni la nivelul uterului. Aceasta metoda nu numai ca protejeaza impotriva unei sarcini nedorite, ci atenueaza, de asemenea, simptomele neplacute din timpul menstruatiei la cateva luni dupa inceperea utilizarii.

Avantaje:

§         are un termen de valabilitate de pana la cinci ani;

§         eficienta foarte ridicata;

§         intrucat elibereaza hormoni cu o concentratie scazuta, ciclurile menstruale vor fi mai scurte si mai putin dureroase;

§         reversibilitate imediata dupa extragerea DIM din cavitatea uterina;

§         efectul contraceptiv incepe imediat dupa insertie.

Dezavanteje:

§         insertia intrauterina trebuie facuta de medic, in cazuri rare se inregistreaza perforatia uterului in timpul plasarii aparatului;

§         trebuie extras din uter;

§         un mic numar de femei fac chisturi de ovar;

§         poate stopa ciclul.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Moldova in timpul lui Alexandr…

Moldova in timpul lui Alexandru cel Bun

Moldova in timpul lui Alexandru cel Bun   Incetul cu incetul, si statul Moldovei s-a organizat mai temeinic. Aceasta organizare s-a desavarsit in vremea voievodului Alexandru cel Bun.   Viata locuitorilor Dupa anul 1400, Moldova...

Mesterul olar

Mesterul olar

Mesterul olar Va oferim spre lectura poezia “Mesterul olar” scrisa de Ion Acsan. Pe taraneasca-i roata ce se invarte-ntruna Si-au implinit rotundul si soarele si luna.

Bogatiile pamantului in Ardeal

Bogatiile pamantului in Ardeal

Bogatiile pamantului in Ardeal Este rodnic si imblesugat solul acestui petec de pamant, care se cheama Ardealul. Rodnicia vailor si campiilor alterneaza cu podoaba muntilor, cu codrii stravechi, care...

Din poveste

Din poveste

Din poveste de Nicolae Ariesescu   Din poveste vine-un print Are cararea de lumina, Are stele-n par si-n mana Tine-o floare de gradina

Ceasul si dictionarul

Ceasul si dictionarul

Ceasul si dictionarul Va oferim spre lectura poezia “Ceasul si dictionarul” scrisa de Stelian Filip. Dupa ce si-a facut datoria La aceeasi ora matinala,