Metode de prevenire a cariei dentare
Una dintre metodele cele mai eficiente pentru prevenirea aparitiei cariilor dentare s-a dovedit a fi metoda administrarii de fluor. De fapt, punctul de plecare al aplicarii acestei metode l-a constituit observatia ca in regiunile in care oamenii consumau apa bogata in fluor, numarul de carii era mult mai mic. Fluorul este un element care se gaseste in organism in cantitati extrem de mici, in oase si in dinti. Aportul fluorului in organismul uman se realizeaza pe doua cai: prin hrana si prin apa, fiind fixat 99% in oase si in dinti si 1% in muschi, sange, ser. Hrana, cu unele expectii, este saraca in fluor. Alimentele cele mai bogate in fluor sunt: pestele, ceaiul, orezul nedecorticat. Necesarul de fluor pentru organism este de un miligram de fluor la 24 de ore. In mod obisnuit, prin alimentatie se introduce o cantitate de 0.3 g fluor, deci cam o treime din ceea ce ii este necesar organismului. Pentru a se completa necesarul de fluor zilnic, pentru prevenirea aparitiei in masa a cariilor dentare, s-au incercat in diverse tari o serie de metode cum ar fi de exemplu fluorizarea apei potabile, care prezinta totusi inconvenientul ca nu toata populatia consuma aceeasi cantitate de apa. Metoda fluorizarii laptelui, aplicata bineinteles la copii, ridica obiectiunea ca fluorul ar neutraliza elementele utile din lapte. Fluorizarea sarii de bucatarie nu poate da efectul dorit, considerentul ca la sugari si copii mici, deci la varsta cea mai propice acumularii de fluor, consumul de sare este minim si deci prevenirea cariilor prin fluorizarea sarii nu este eficienta. Se practica diverse metode: sugerea pastilelor de fluor si aplicarea pe suprafata dintilor a unei solutii de gel fluor. Ambele metode se aplica in colectivitatile de copii scolari si prescolari. Fluorizarea prin tablete se practica dand copilului doua tablele de fluor, in total 0.5 mg fluor pe zi. Pastilele se sug, avand un gust agreabil, si se topesc in gura in timp de 10-20 de secunde. Se cere in aceasta privinta multa perseverenta, atat din partea copiilor, cat si din partea personalului medical care indrumeaza si controleaza aceasta activitate, tratamentul fiind necesar a fi efectuat timp indelungart, din calsa intai pana la terminarea clasei a patra.
Unii parinti se tem sa dea copiilor fluor, fiindu-le frica de intoxicatii. Intoxicatia de fluor nu este posibila daca doza este limitata la 2 tablete pe zi. De asemenea, este exlusa cumularea dozelor mici, chiar in tratamentele care dureaza ani de zile. Metoda de prevenire a cariilor prin aplicarea pe suprafata dintilor copilului a unei solutii de gel fluor 2% este, de asemenea, recomandabila. Se fac 3 badijonaje, la interval de o saptamana. De fiecare data se practica de catre stomatolog aplicarea gelului pe arcadele dentare timp de 4 minute, dupa care copilul nu are voie sa manace si sa-si clateasca gura timp de o ora. Aplicarea se face in acelasi mod la varsta de 3 ani, 7 ani, 10 si 12 ani, adica inaintea aparitiei grupurilor importante de dinti.
Indiferent de modul de administrare a fluorului, o grija deosebita trebuie avuta pentru asanarea gurii, intelegandu-se prin notiunea de asanare tratarea corecta a tuturor cariilor si obturarea, plombarea cu materiale diferite, lucru fata de care, intretinerea unei perfecte igiene a dintilor nu poate fi realizata. De asemenea, trebuie sa se mai stie ca efectul fluorizarii va fi cu atat mai bun, cu cat igiena gurii va fi mai bine intretinuta.
- 17/03/2018 21:59 - Rolul parintilor si educatorilor in ingrijirea dintilor copiilor
- 18/02/2018 01:45 - Unele jocuri periculoase ale copiilor
- 10/02/2018 01:37 - Guma de mestecat si dintii
- 07/02/2018 01:33 - Fizica si chimia dintilor
- 14/12/2017 00:58 - Consumul de sare sanatate sau otrava
- 12/12/2017 00:51 - Sarea privita prin prisma medicului