Miracolul limbajului - copiii intre 9 si 12 luni - dialogul cu jucaria preferata
Copilul “vorbeste” prin fenomenul de lalalizare cu jucaria – ceea ce inseamna stabilirea unor relatii de tip verbal cu obiectele, fapt de o importanta exceptionala pentru dezvoltarea cunoasterii si limbajului. Comportamentul sau general este vizibil dirijat prin stimularile verbale. “Asculta” ordinele, indicatiile si le executa. Important este ca aceste indicatii sa nu aiba secvente multe: una, doua secvente. De pilda: “pune cubul pe masa” etc. obisnuinta cu modalitatea adulta de executare a unor actiuni; formulam sarcini copilului care-i depasesc cu mult posibilitatile de “numarare” a secventelor si prin aceasta ni se pare ca el nu reactioneaza la ordinele verbale.
Gama cuvintelor pe care le recunoaste este simtitor marita. In finalul acestei perioade (8 – 12 luni), aproape toate cerintele care reprezinta obiectele cu care el a avut relatii directe sunt recunoscute si legate de obiectele respective. O parte dintre acestea pot “evoca” obiectul si la pronuntia lor copilul are o atitudine de cautare.
Cea mai mare parte insa pot actiona, adica pot provoca recunoasterea, numai in anumite situatii in care obiectul a aparut cu mai mare frecventa in experienta copilului.
De asemenea, copilul poate utiliza 3-8 cuvinte bisilabice in a caror component intra in special asociatii de consoane labiale si zonale. De altfel, copilul are un fel de “jargon” propriu, printr-o combinatie de silabe in formele originale, care, pentru ea capata un sens.
Capacitatea de imitatie a silabelor sau a simtirilor poate – spre sfarsitul intervalului – sa cuprinda aproape toate sunetele limbii, cu exceptia sunetului r, z, j, k sau, dupa caz, altele.
Creste simtitor posibilitatea de repetare prin imitatie a unor cuvinte trisilabice sau quatrisilabice cu sens sau fara.
Gestica devine expresiva, adaptandu-se necesitatilor sensurilor sociale si, in anumite cazuri, se asociaza cu verbalizari. Copilul spune “pa” in timp ce executa gestul, poate spune “da” cu miscarea corespunzatoare a capului etc.
- 27/05/2017 00:05 - Bebelusul in a doua luna de viata
- 10/07/2014 01:16 - Curiozitatea la copiii mici si prima manifestare a curiozitatii
- 15/08/2013 04:18 - Dintii de lapte la copii
- 21/10/2012 04:00 - Copilul in primul an de viata
- 23/08/2011 22:23 - Evolutia greutatii bebelusilor in primele 12 luni
- 23/08/2011 19:03 - Evolutia inaltimii bebelusilor in primele 12 luni
- 22/08/2011 21:53 - Evolutia inaltimii si a greutatii bebelusilor in primul an de viata