Univers de copil

A+ R A-


Morcovii - beneficii, calitati si proprietati terapeutice

Morcovii beneficii calitati si proprietati terapeuticeToata lumea stie despre morcov ca imbunatateste si mentine sanatatea vederii. Dar proprietatile tamaduitoare ale acestuia nu se opresc aici. Morcovul contine vitaminele A, B, C, saruri minerale si elemente ca: fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, sodiu, caroten, asparagina etc. Compozitia extrem de bogata in principii active face din morcov un nutriment terapeutic de prima importanta, avand, asadar, multiple beneficii, calitati si proprietati terapeutice.

Sa vedem ce afectiuni se pot trata cu ajutorul morcovilor:

Anemie – se consuma morvoc crud ras, sub forma de suc sau in salate, pentru remineralizare.

Enterocolita – in acest caz, precum si in tratamentul ulcerului gastric, consumul de mocov este recomandat pentru actiunea sa cicatrizanta.

Ulcer gastroduodenal – se pare ca morcovul este un bun cicatrizant gastric.

Diaree – consumul de morcovi restabilizeaza peristaltismul intestinal. Este recomandata utilizarea morcovilor chiar si in alimentatia copiilor mici. In perioada de crestere a dintilor, parintii dau copiilor sa roada morcovi. Pentru diaree infantila se recomanda consumul sucului de morcovi. Totusi, la copiii mici trebuie sa aveti grija sa reveniti la alimentatia lactata doar dupa disparitia tulburarilor intestinale, respectiv dupa 2-3 zile.

Reumatism, guta, litiaza renala (pietre la rinichi) – se bea cat mai mult suc de morcovi, avand nu efect diuretic si depurativ.

Insuficienta biliara, icter.

Afectiuni pulmonare, astm si bronsita – sucul de morcov este un bun expectorant.

Probleme de lactatie – se beau doua cani cu infuzie de seminte de morcov in fiecare zi.

Parazitii intestinali - consumul de morcovi cruzi sau sucul de morcovi ajuta la eliminarea parazitilor intestinali.

Plagi, ulceratii, eczeme sau degeraturi – sucul de morcov ajuta la cicatrizarea ranilor.

Abcese ale gurii – se face gargara cu decoct din frunze.

Probleme de vedere – se consuma morcov zilnic, sporind astfel acuitatea vizuala. Betacarotenul continut de morcovi ajuta la protejarea vederii si imbunatatirea acesteia, in special pe timpul noptii. Betacarotenul se transforma in vitamina C de catre ficat, apoi calatoreste catre retina, fiind transformata in rhodopsina, un pigment rosu ce ajuta la vederea pe timpul noptii. De asemenea, actiunea antioxidanta puternica a betacarotenului previne aparitia cataractei – principala cauza a scaderii vederii si chiar a orbirii la persoanele mai in varsta.

Nu uitati ca, pentru o mai buna absortie a componentelor sale, morcovul se consuma crud, tocat marunt. Aceasta insa este doar o recomandare, iar morcovul se poate administra in urmatoarele forme:

Suc de radacina – se dau mai multi morcovi prin storcatorul electric pana se obtine un suc. Acesta este un excelent remediu impotriva vederii slabe. Este de preferat sa se consume cat mai proaspat pentru a-si pastra calitatile. Este recomandat si in consemtica pentru tratarea tenului cu predispozitie spre ridarea prematura.

Supa – se prepara ca orice supa pasata de legume. Este indicata mai ales in alimentatia copiilor care sufera de diaree.

Infuzie de seminte – peste o lingura cu seminte de morcov, se toarna o cana cu apa clocotita si se lasa la infuzat 10 minute. Apoi, se strecoara si se bea, fiind recomandata pentru stimularea lactatiei.

Cataplasme – se dau cativa morcovi pe razatoarea mica si se folosesc sub forma de cataplasme pentru tratarea diverselor afectiuni ale pielii.

Decoct din frunze – se fierbe o legatura de frunze in doua cani de apa vreme de 10 minute. Cand se raceste, se foloseste pentru gargara.

Prin consumul de morcovi veti reusi sa va intariti sistemul imunitar, sa luptati impotriva radicalilor liberi din organismul dvs., sa determinati cresterea celulara sanatoasa.

Nu se exagereaza cand se afirma ca morcovul reprezinta sanatate. Morcovul este prima leguma care se introduce in alimentatia bebelusilor atunci cand se incepe diversificarea alimentatiei. Retineti ca morcovul poate fi introdus in alimentatia copilasilor incepand cu varsta de 6-8 luni. Oricum, ar fi bine sa vorbiti si cu medicul pediatru. Nu va grabiti cu introducerea acestui aliment, deoare contine si nitrati, substante periculoase pentru sanatatea bebelusului.

Addthis

Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mesaje de Paste

Mesaje de Paste

Mesaje de Paste   Sarbatoarea de Pasti este un moment de bucurie pentru toti oamenii. Ne bucuram ca Domnul Iisus Hristos a inviat si ne-a aratat bunatatea Sa nemasurata. Ce alt prilej...

Tarte de pepene cu ciocolata

Tarte de pepene cu ciocolata

Tarte de pepene cu ciocolata Iata reteta noastra pentru tarte de pepene cu ciocolata, un produs delicios si racoros de vara, preferat mai ales de cei micuti.

Sarcina si expunerea la soare

Sarcina si expunerea la soare

Sarcina si expunerea la soare   Sarcina aduce multa bucurie, dar este, de asemenea, o perioada in care femeile, de obicei, sunt confuze cu privire la ceea ce le...

Vine vine primavara poveste

Vine vine primavara poveste

Vine, vine primavara - poveste Va oferim spre lectura povestea “Vine, vine primavara” scrisa de Eugen Jianu. Catre gatatul iernii – coada gerurilor si vantoaselor, cum se mai zice – pamanul si...

Munca in timpul sarcinii si fa…

Munca in timpul sarcinii si factorii de risc

Munca in timpul sarcinii si factorii de risc In ziua de azi, multe femei au activitate profesionala. Ati ramas insarcinata, iar gandurile va napadesc. Sarcina este o stare naturala, doar ca...