Munca in timpul sarcinii si factorii de risc
In ziua de azi, multe femei au activitate profesionala. Ati ramas insarcinata, iar gandurile va napadesc. Sarcina este o stare naturala, doar ca aduce cateva modificari in modul dvs. de viata. In ce masura va va afecta aceasta activitatea? Invers, munca poate dauna bunei desfasurari a sarcinii? Cum ar trebui sa procedati astfel incat sacina sa nu sufere din cauza muncii, iar munca sa nu sufere din cauza ei?
La toate aceste intrebari, raspunsurile sunt extrem de nuantate, evident, in functie de femeie si modul in care evolueaza sarcina si in functie de natura muncii sale. Chiar daca nu aveti un loc de munca, femeile desfasoara o munca efectiva la fel de importanta, fie ca vorbim despre activitati menajere, fie ca vorbim despre ingrijirea celorlalti copii.
Cu toate ca pare ireal, cercetarile au aratat ca riscul de a naste prematur este mult mai mic la femeile insarcinate care desfasoara activitati profesionale decat la celelalte. De ce? Explicatia poate parea banala, insa, femeile care muncesc mai mult sunt in general mai bine informate si mai bine urmarite in plan medical. De asemenea, contactul cu munca pe care o indragiti, faptul ca stati alaturi de colegi, ca intrati in contact cu oameni, ca va mentineti deschiderea asupra lumii exterioare sunt surse si aspecte pozitive care va intaresc pe plan psihologic exercitarea unei profesii nu este deci, in sine, un factor de risc pentru femeia insarcinata, chiar daca in unele cazuri poate sa devina.
Totusi, trebuie sa fiti atente si precaute. Nu uitati ca, daca ati avut deja un avort sau o nastere prematura in cursul unei sarcini precedente sau daca asteptati gemeni sau tripleti, riscati sa nasteti inainte de termen. Pentru a preveni acest pericol, ar fi bine sa va odihniti suficient, sa evitati stresul, sa va organizati programul de lucru, sa incetati activitatea profesionala inainte de termenul prevazut de legislatia in vigoare, sa limitati activitatile casnice si sa le impartiti cu cei ai casei.
Daca sarcina decurge fara probleme si nu prezinta complicatii deosebite, nu exista nici un motiv pentru a nu continua sa munciti, daca doriti sa o faceti. Dvs. stiti cel mai bine cum va simtiti, iar deciziile va apartin.
Se intampla sa intalnim si cazul in care sarcina decurge excelent, insa conditiile de munca pun in pericol sarcina si condus involuntar spre o sarcina prematura. Daca lucrati ca functionare in comert, personal medico-social, muncitoare specializate in industrie, servicii, confectii, etc., veti remarca ca uneori conditiile acestor meserii sunt dificile. Munca la banda, statul in picioare, urcatul scarilor in mod repetat, trasul sau impinsul unor obiecte mari, caratul unor obiecte grele, s.a.m.d. sunt surse de oboseala daunatoare oricarei femei insarcinate. De asemenea, mediul inconjurator poate fi devaforabil, ca de exemplu, nivelul sonor ambiant este crescut, atmosfera poate fi rece, umeda sau uscata (dupa caz), etc. In sfarsit, o durata a muncii saptamanale superioara valorii de 40 de ore si drumuri zilnice de peste o ora si jumatate (ideal ar fi sa nu depaseasca o jumatate de ora) sunt de asemenea factori de risc ce nu trebuie neglijati.
Cu cat munca va expune la un numar mai mare de factori nocivi, cu atat mai mult riscati sa nasteti prematur. Tineti cont de toate aceste aspecte, ingrijiti-va, luati masuri de corectare, fiti vigilente. Nu uitati ca zgomotul, oboseala, stresul, pozitiile gresite, etc. nu va fac bine. E absolut necesara o supraveghere atenta, iar vizitele la controale regulate sunt obligatorii.
Daca lucrati intr-un serviciu radiologic ori in industrie chimica trebuie sa fiti extrem de grijulii. Evitati in principal expunerea la plumb, mercur, pesticide, anestezice, monoxid de carbon. Efectele ar putea fi nastere prematura, pierderea sarcinii, malformatii ale fatului. Luati masuri de precautie inca de la inceputul sarcinii si consultati medicul ori de cat ori e necesar. Controalele medicale sunt absolut necesare, caci munca dvs. va expune permanent la conditii si factori care pun in pericol viata dvs. si a copilului dvs. Retineti asadar, produsele chimice, toxice, expunerea la radiatii nu va fac deloc bine. Dificile sunt si meseriile care includ interactiuni si contacte cu copii, in calitate de copii, infirmiera, asistenta in pediatrie, etc., caci daca nu ati fost imunizata (impotriva rubeolei) pot sa apara probleme in caz de epidemie in institutia unde lucrati.
Daca folositi mijlocul de transport in comun, nu ezitati sa va puneti in valoare drepturile: trebuie sa beneficiati de prioritate de locuri pe scaune. Nu alergati pentru a prinde autobuzul, aveti grija la scari, aveti gija sa nu alunecati, evitati deplasarile pentru mai mult de o ora pe zi …
Sarcina intervine si aduce shimbari in functionarea musculaturii, a ligamentelor si a tendoanelor. Din aceasta cauza trebuie sa fiti grijulii pentru ca exista riscuri (dureri de spate, probleme de circulatie, cheaguri de sange sau varice, caderi sau lesinuri, sindromul de tunel carpian).
Menajati-va in timpul sarcinii. Nu ezitati sa va luati concediu medical daca e necesar ori la indicatia medicului care va supravegheaza. Acasa, nu exagerati cu treaba. Evitati sa va apucati de curatenie generala, solicitati ajutor in treburile gospodaresti si ingrijirea copiilor, mai ales in ultima perioada a sarcinii. Daca chiar e cazul, evitati pe cat posibil perioada de inceput si perioada de sfarsit. De asemenea, daca vi s-a prescris intreruperea muncii, ar fi bine sa fiti ascultatoare si sa urmati cu incredere si seriozitate sfaturile medicului. El stie cel mai bine ce e bine pentru dvs. Poate fi vorba despre o simpla reducere de activitate sau repaus la pat mai multe ore pe zi. De asemenea, nu uitati de momentele de relaxare, luati pauze mai dese, hidratati-va, mancati sanatos, evitati statul jos sau in picioare pentru perioade lungi, reduceti stresul, evitati calatoriile lungi, nu frecventati locurile aflate la altitudini inalte (lipsa oxigenului poate afecta fatul).
- 05/07/2014 01:21 - Anexe embrionare vezicula ombilicala alantoida cordonul ombilical
- 04/07/2014 01:10 - Sacul amniotic si lichidul amniotic
- 29/06/2014 02:02 - Placenta functiile rolul si importanta ei in sarcina
- 27/06/2014 01:22 - Nutritia in timpul sarcinii
- 03/02/2014 15:54 - Plante medicinale si remedii bune dar rele in sarcina
- 19/11/2013 13:49 - Viata inainte de nastere
- 13/08/2013 03:33 - Regimul alimentar al gravidei
- 12/08/2013 05:18 - Vitaminele in regimul femeii insarcinate
- 11/08/2013 07:29 - Substantele minerale in regimul femeii insarcinate
- 10/08/2013 19:06 - Alimente energetice in regimul femeii insarcinate