Univers de copil

A+ R A-


Ortodontia - indreptarea si corectarea pozitiei dintilor

Ortodontia indreptarea si corectarea pozitiei dintilorSe poate corecta pozitia vicioasa a dintilor? Iata o intrebare esentiala la care dorim sa da raspuns in cele ce urmeaza.

Intalnim uneori persoane adulte, dar mai frecvent copii, cu dintii strambi sau inghesuiti in pozitii defectuoase, care dau un aspect cu totul inestetic figurii. Se pune intrebarea: pot fi oare corectate asemenea defectiuni? Raspunsul este din fericire da. Stiinta care se ocupa de corectarea pozitiilor vicioase ale dintilor se numeste ortodontie.

Ortodontia dateaza de milenii, Celsus la inceputul erei noastre fiind primul care descrie o metoda de indreptare a dintilor erupti in afara celorlalti, metoda constand in masajul buzei cu degetul. Primul tratament cu ajutorul unui aparat este descris de Plinisu. Stiinta indreptarii dintilor a progresat continuu, fiind astazi capabila sa rezolve probleme extrem de dificile, incercand si izbutind sa corecteze in anumite limite chiar unii factori constitutionali.

Ortodontia previne, atenueaza sau elimina anomaliile dento-macilare, unele obiceiuri vicioaseca cel al suptului degetului, al muscarii buzelor, al interpunerii limbii intre dinti, corecteaza estetica figurii, corecteaza functia masticatorie, aliniaza dintii suprapusi sau anormal erupti, reduce susceptibilitatea la carii, toate acestea avand un efect psihic favorabil asupra micului pacient.

Ortodontia se adreseaza in special varstei tinere, cand organismul ofera cele mai bune conditii de rezolvare a unor situatii dentare dificile. Actioanand de la varste fragede, se poate obtine, prin urmarea unui tratament, corectarea pozitiei dintilor. Subliniem ca tratamentele ortodontice sunt tratament indelungate, care pot dura uneori ani de zile. Nu se obtine totul de pe azi pe maine. Asa fiind, un tratament bun nu poate fi obtinut decat atunci cand parintii sunt constienti ca un asemenea tratament este mai dificil si sunt hotarati in a lasa si stimula copilul sa-l continue timp indelungat. Se intampla uneori insa, ca unii copii adusi de parinti sa inceapa tratamentul, dupa numai cateva sedinte, fara nici un motiv, sa nu mai vrea sa-l continue. In general, parintii sunt cei care dau dovada de slabiciune si din dragoste rau inteleasa fara de copilul lor, accepta punctul de vedere al acestuia, consimtind la intreruperea tratamentului. Iar atunci cand dupa ani si ani se zile vor reveni la medic cu dorinta de a relua tratamentul, acesta nu mai mai putea face nimic pentru corectarea anonaliei, iar copilul, ajuns acum la o alta mentalitate, va reprosa parintilor ca nu au fost suficient e energici pentru a-l fi determinat sa-si faca tratamentul la timp.

Tratamentele ortodontice se pot face mai greu dupa anumite varste, limitele fiind contidionate de inchiderea suturilor osoase craniene. Dupa varsta de 15 ani, pentru anomalii izolate, se mai poate face totusi tratament. Acesta va fi insa de mai lunga durata, pentru considerentul ca pacientul neputand purta aparatele respective chiar tot timpul, in colectivitate, le va purta doar noaptea, deci cu mari intreruperi.

Ortodontia actioneaza prin aparate special construite, acestea putand fi fixe sau mobile. Orice tratament ortodontic trebuie inceput dupa o prealabila asunare a jurii si dupa o atenta igienizare a individului. Ori, cum ortodontia, pe langa combaterea deprinderilor vicioase, a deglutitiei infantile si a respiratiei pe gura, vizeaza si vorbirea defectuoasa tratamentul ortodontic va fi stabilit numai dupa ce in prealabil copilul va fi examinat de catre medicul pediatru, ca si de un medic specialist de nas-gat-urechi.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Lucrurile cele mai mari

Lucrurile cele mai mari

Lucrurile cele mai mari Cladirea cea mai mare de pe fata pamantului este zidul chinezesc. El a fost terminat, in scop de a servi drept bariera de aparare contra...

Recorduri geografice montane d…

Recorduri geografice montane din America

Recorduri geografice montane din America   Va prezentam cateva recorduri geografice montane de pe continentul America: muntele Aconcagua si vulcanul Antofalla.  

Povestea teiului de Mihai Emin…

Povestea teiului de Mihai Eminescu

Povestea teiului de Mihai EminescuBlanca, ştii că din iubireFăr' de lege te-ai născut;Am jurat de la-nceputPe Hristos să-l iei de mire!

Omul de zapada planse de color…

Omul de zapada planse de colorat

Omul de zapada - planse de colorat   Fulgii de zapada au inceput din cer sa cada si sa imbrace pamantul intr-o mantie argintie. Iarna este un anotimp minunat, prilej de mare...

Nastratin Hogea si turbanul

Nastratin Hogea si turbanul

Nastratin Hogea si turbanul   Odata, la targ, lui Nastratin i-a placut grozav de tare un turban.- Cum il dai?, l-a intrebat pe negustor, luandu-si aerul unui cumparator serios.