Univers de copil

A+ R A-


Parcul dendrologic Bazos din judetul Timis

Parcul dendrologic Bazos din judetul TimisParcul dendrologic Bazos este amplasat in zona campiilor joase (la 90 m altitudine) in apropierea orasului Timisoara, la 15 km distanta de acesta, pe directia sud-est. Climatul submediteranean si solurile de lunca favorizeaza dezvoltarea speciilor arboricole si mai ales a celor exotice.

Amenajat la finele secolului al XVIII-lea ca parc de agrement particular, in stil peisager, dupa cel de-al doilea razboi mondial devine Statiune de cercetari pentru plante lemnoase exotice.

Din suprafata totala de 60,4 ha, un teritoriu de 17,8 ha formeaza rezervatia stiintifica a Institutului de cercetari si amenajari silvice (ICAS) Bucuresti, filiala Timisoara. Rezervatia cuprinde Parcul dendrologic mare, Parcul american, o pepiniera pentru specii exotice, o sera dendrologica si spatii libere pentru experimente.

Parcul dispune de circa 400 de specii de arbori si arbusti exotici, de origini foarte diferite: America de Nord, Africa, Extremul Orient etc. Se remarca, mai ales, colectiile de proveninanta nod-americana:

·         colectia de stejari (Quercus) care cuprinde peste 20 de specii;

·         colectia de caria (Carya nucet, C. ovata, C. glauca) care se numara printre cele mai mari din Europa;

·         colectia de magnolii (Magnolia).

Printre arborii cu valoare ornamentala deosebita, mentionam: speciile de stejar (Quercus montana, Q. borealis, Q. velutina etc.), de artar tatarasc (Acer tataricum), paltin rosu (A. rubrum), castan (Castanea dentata si C. pumila), platan american (Platans occidentalis), catalpa (Catalpa bignonioides).

Remarcabile sunt raritatile acestui arboret - Corsun florida, Sassafras officinalis, Mirica germanica etc. Colectia de arbori si arbusti din Extremul Orient cuprinde, mai ales, plante cu valoare ornamentala, cum sunt speciile de Magnolia, Prunus, Acer, Pinus, Cryptomeria, Paeonia arborea (bujorul lemnos) si altele.

In zona tampon a rezervatiei stiintifice se gaseste un stejaret natural (in amestec cu specii de carpen, frasin etc.). Multe din aceste exemplare sunt centenare, unele atingand vasta de 150 de ani.

In cadrul rezervatiei dendrologice de la Bazos se experimenteaza cresterea si aclimatizarea speciilor exotice la conditiile tarii noastre, in scopul introducerii lor in culturile silvice. Puietii produsi aici se difuzeaza in toate unitatile de profil din tara.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Bunica mea

Bunica mea

Bunica mea   Vezi poezia “Bunica mea” scrisa de Ion Dodu Balan.   Cu ochii-nrourati si-aprinsi, Cand mai incearca vreo durere, Bunica sta cu anii-i ninsi La capul meu si-mi da putere.

Parinti si copii un test pentr…

Parinti si copii un test pentru doua generatii

Parinti si copii - un test pentru doua generatii   Despre contrastele, neintelegerile si conflictele dintre generatii, dintre parinti si copii, s-au spus si s-au scris mii si mii de lucruri. Chiar...

Halloween pentru copii planse …

Halloween pentru copii planse de colorat

Halloween pentru copii - planse de colorat   Halloween este o sarbatoare imprumutata cu succes de la americani. Pentru a intra in spiritul acestei sarbatori, faceti cadou copiilor dvs. o serie de...

Flori de primavara planse de c…

Flori de primavara planse de colorat

Flori de primăvară - planşe de colorat   Primăvara nu ar mai fi la fel de frumoasă fără culoarea şi parfumul florilor. Ele aduc bucurie în suflet şi zâmbete pe feţele noastre....

Felicitare handmade originala …

Felicitare handmade originala cu maini si inima

Felicitare handmade originala cu maini si inima Vrei sa ii faci o supriza mamei tale? Confectioneaza o felicitare handmade originala. Va fi incantata de acest cadou. E vorba de o felicitare...