Patrunderea corpilor straini in caile aerodigestive
Patrunderea corpilor straini in caile aerodigestive superioare sau fixarea acestora in esofag constituie o urgenta care trebuie rezolvata in timp util, pentru a evita manevrele dificile de extragere a acestora sau riscul unor complicatii posibile.
Prezenta corpilor straini in fosele nazale este de obicei unilaterala, mai rara la adulti si mai crescuta la copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 5 ani, ca urmare a curiozitatii si a tentatiei pe care o manifesta la aceasta varsta. Patrunderea corpilor straini are loc fie pe cale anterioara (narinara), fie prin orificiile coanale din cavitatea bucala, in timpul unui efort de tuse sau de voma. Intre corpii straini care patrund pe cale anterioara, se pot intalni: margele, pietricele, boabe de mazare, fasole sau porumb, samburi de cirese sau de visine, capete de creion, bucatele de hartie, nasturi, diverse obiecte metalice etc. prin coane pot ajunge si diverse medicamente sub forma de tablete, precum si unele particule alimentare; alteori, se intalnesc bucati de vata sau de tifon, uitate de bolnav sau de medic in fosa nazala.
Chiar si sinusurile paranazale nu sunt scutite de prezenta corpilor straini, putand fi intalnite: proiectile patrunse prin efractia peretilor sinuzali, corpi straini consecutivi operatiilor (fragmente de sonde, trocare, ace de punctie, extractoare de nervi dentari, fragmente de apexuri dentare patrunse in sinusuri in momentul extractiei, comprese si drenuri uitate in sinusuri etc.), dinti ectopici (crescuti in pozitie anormala), osteoame (tumori benigne ale tesutului osos), corpi straini de origine nazala si rinoliti (calculi), care pot sa patrunda si in sinusul maxilar.
Patrunderea corpilor straini in cavitatea bucofaringiana, iar de aici fie in laringe, trahee sau bronhii, fie in esofag este, de cele mai multe ori, consecinta unei neglijente sau a unei alimentatii necorespunzatoare. Este stiuta tendinta copilului de a duce la gura toate obiectele cu care vine in contact, precum si modul de a se alimenta uneori neadecvat varstei (pepene verde, dovleac, boabe de porumb, fasole etc.). Alteori, obiceiul de a-i indemna sa manance, fie distrandu-i, fie amenintandu-i poate declansa o criza de ras sau de plans, care sa duca la pierderea controlului asupra bolului alimentar. Sunt si cazuri cand administrarea unor medicamente sub forma de tablete, la copiii mici, poate duce la aspirarea lor in tractul respirator. La adulti este posibila aspirarea corpilor straini in caile aeriene sau fixarea lor in esofag, favorizata de unele meserii (croitorie, tamplarie, cizmarie etc.), precum si de mesele grabite, lipsurile dentare, protezele totale si starea de ebrietate.
Corpii straini traheobronsitei pot fi reprezentati de cele mai diferite obiecte sau fragmente alimentare, cu conditia ca ei sa nu depaseasca, ca dimensiuni, calibrul glotei. Cand sunt de origine vegetala, ei determina o simptomatologie deosebit de zgomotoasa si un prognostic sumbru, deoarece odata aspirati, se imbiba cu secretiile bronhice, ceea ce face sa-si mareasca volumul, devenind, in scurt timp, mult mai obstruanti decat in momentul aspiratiei. Sunt situatii cand corpii straini vegetali se descompun, eliberand uleiuri vegetale iritante pentru intreaga mucoasa a aparatului respirator. Deosebit de grav este si faptul ca prin fragmentare, ei se pot multiplica, invadand o buna parte din arborele bronsic. Dintre corpii straini care prezinta o gravitate mai mare, mentionam boabele de porumb si de fasole, care dau o mortalitate pana la 12%. Corpii straini anorganici si mai ales cei metalici sunt mai bine tolerate, in special daca au suprafata neteda si volumul mic. In cazul in care corpul strain este voluminos, acesta se opreste la un nivel superior, putand bloca laringele sau traheea, iar cand este mic poate sa patrunda in profunzime, ajungand uneori sa depaseasca posibilitatile de extractie pe caile naturale. Suprafata neregulata a corpului strain poate provoca leziuni parietale timpurii, generatoare de spasm, inclavare precoce si obstructie marcata. De asemenea, mentionam ca greutatea specifica a corpului strain prezinta importanta, in sensul ca o greutate specifica mare permite patrunderea sa in profunzime, in timp ce greutatea specifica mica, ca aceea a semintei de pepene verde, favorizeaza floatarea ei in lumenul traheal, cu ocazia respiratiei.
In ceea ce priveste localizarea corpului strain, ea este mai frecventa in bronhia primitiva dreapta, datorita calibrului si orientarii acesteia in continuarea traheii, dupa care urmeaza traheea, bronhia primitiva stanga si laringele.
Corpii straini esofagieni sunt mai frecventi decat cei traheobronsici fiind favorizati uneori de diskineziile si modificarile de lumen consecutive stenozelor cicatriceale si neoplazice. La copii sunt mai frecvente monedele si nasturii, pe cand la adulti se intalnesc fragmente de os, boluri alimentare si mai rar proteze dentare.
Dr. P Milosescu
- 16/04/2013 14:53 - Prevenirea tulburarilor de comportament la adolescenti
- 16/04/2013 14:48 - Prevenirea tulburarilor de comportament la copii
- 15/04/2013 23:51 - Necesarul zilnic de vitamine pentru parinti si copii
- 14/04/2013 23:45 - Meseria de parinte si viata copilului tau
- 13/04/2013 23:33 - Vitaminele si sanatatea
- 29/01/2013 17:51 - Presopunctura mainilor la copii si adulti
- 25/01/2013 14:34 - Imunitate si longevitate
- 24/11/2012 13:28 - Profilaxia aterosclerozei incepe din copilarie
- 22/11/2012 14:22 - Mediul familial si sanatatea II
- 22/11/2012 14:00 - Mediul familial si sanatatea I