Univers de copil

A+ R A-


Pisica - animalul meu preferat

 

Pisicile fac parte din familia felinelor (Felis silvestris - pisica salbatica si Felis domestica - pisica domestica sau “pisica de casa”). Pisica de casa sau pisica domestica este un mamifer din ordinul carnivorelor, familia Felidae, subfamilia Felinae (feline).

 

Domesticirea pisicii

Pisica traieste in stransa legatura cu oamenii de cel putin 4.000 de ani, fiind folosita de catre egipteni pentru a tine departe soarecii. Pisica este un animal domestic, folositor, deoarece starpeste soarecii. Originara din Egipt, s-a raspandit apoi in toata lumea, deoarece este un animal frumos, curat si gratios, inteligent, fiind un bun animal de companie.

Originea pisicii domestice se pare ca s-ar afla in Africa, ea provenind dintr-o pisica salbatica mica, iar egiptenii au fost primii care au acceptat apropierea pisicilor salbatice de casele lor, lasandu-le sa le “ocroteasca” recoltele de soareci si sobolani. 

 

Pisica animal domestic

Spre deosebire de “rivalii” din casa - cainii, pisicile nu sunt atat de atasate si de fidele oamenilor. Ca animal domestic, pisica a devenit prieten al omului mult mai tarziu decat alte animale de casa. Utilitatea si caracterul deosebit al pisicii a dus la un respect divin pentru acest animal in aproape toate culturile si civilizatiile antice. Mai tarziu, ideile religioase si mai ales superstitiile (asociate adesea cu vrajitoria) au dus la scaderea numarului pisicilor. Interesul pentru cresterea lor ca animale de rasa incepe sa apara abia din secolul 19. In prezent, este ceva firesc sa ai o pisica pe langa casa.

Iata cateva informatii utile despre pisici, despre pisica animalul tau preferat.

 

 

Alcatuirea corpului

Capul pisicii este rotund, deoarece are maxilarele scurte.

Ochii, de culori diferite, au in mijloc pupila, orificiul prin care lumina patrunde in ochi.

Urechile sunt ascutite, iar pisica le misca continuu in directia de unde vin sunetele. Auzul este foarte fin. Cu mirosul foarte fin, simte prada de la distanta. Parul de pe corp si indeosebi mustatile si sprancenele ii servesc la pipait.

Trunchiul pisicii este mladios.

Picioarele se termina cu degete, care au pe partea inferioara niste pernite moi, carnoase. isica calca pe varful degetelor. Toate animalele care calca pe varful degetelor se numesc digitigrade. In timpul mersului, ghearele sunt retrase in 3 teci. Din aceasta cauza, nu se tocesc si nu fac zgomot. Ghearele ies din teci numai cand se repede asupra prazii. Astfel de gheare se numesc retractile.

 

Locomotia

Agera si sprintena, pisica se poate catara pe copaci si pe garduri, datorita alcatuirii membrelor, fortei muschilor si mobilitatii articulatiilor. Sare de la inaltimi si cade intotdeauna in picioare.

Hranirea

Pisica are dintii astfel alcatuiti, incat, cu ei poate ucide prada si taia carnea. In fata, pe cele doua falci se gasesc 6 incisivi mici, servind numai la desfacerea carnii de pe oase. Dupa incisivi urmeaza 4 colti (canini), 2 sus si 2 jos, mari, conici, bine ascutiti. Cu ei, pisica sfasie prada. Maselele, in numar de 8 sus si 6 jos, au fiecare cate 3 colturi ascutite. 4 masele sunt mai mari (cate 3 pe fiecare falca). Ele se numesc carnasiere si au marginile taioase. Cand inchide gura, marginile maselelor de sus nu vin deasupra celor de jos, ci aluneca unele pe langa altele, ca lamele unui foarfece, taind carnea. Oasele sunt sfaramate cu carnasierele. Limba aspra ii serveste la curatirea carnii de pe oase. Pentru ca se hraneste cu carne, pisica este un animal carnivor. Toate animalele carnivore au dintii ca ai pisicii.

Pisica domestica s-a obisnuit sa se hraneasca cu diferite alimente, dar uneori prinde si animale mici.

Inmultirea
Pisica naste de doua ori pe an cativa pisoi, pe care ii hraneste cu lapte produs de mamele. Pisica ii ingrijeste, ii apara, iar cand se fac mari ii invata sa vaneze.

Desi pisica este un animal placut, trebuie sa aveti grija de ea, deoarece poate sa ne transmita diferite boli: raie, turbare, viermi paraziti.

 

Pisica - animal de companie

Pisica este un animal exceptional de frumos, curat, elegant si gratios, devenind, in timp, favoritul in randul animalelor de companie. Pisica domestica pare sa fie unul dintre animalele de companie cele mai apreciate si iubite, atat de copii, cat si de maturi. Sunt foarte afectuoase si au calitatea de a aduce liniste in sufletul stapanilor lor.

Printre rasele cele mai cunoscute de pisici domestice se numara: pisica angora, pisica de Man, pisica siameza, persanul argintiu, persanul rosu, persanul albastru, etc.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

A doua luna de sarcina

A doua luna de sarcina

A doua luna de sarcina   A doua luna de sarcina este marcata de schimbari foarte mari in dezvoltarea bebelusului, precum aparitia membrelor, ochilor si sistemului nervos, care permite afirmarea marilor matematicieni....

Vitaminele in regimul femeii i…

Vitaminele in regimul femeii insarcinate

Vitaminele in regimul femeii insarcinate   In afara de alimentele care furnizeaza calorii, pentru functionarea sa normala mai sunt necesare si alte substante, numite vitamine. Biochimistul american Casimir Funck a introdus in...

Ziua si noaptea plus miscarea …

Ziua si noaptea plus miscarea de rotatie a pamantului

Ziua si noaptea plus miscarea de rotatie a pamantului In fiecare zi, soarele rasare, se misca pe bolta cereasca si apoi apune, adica dispare de sub orizont. Timpul, cat...

Poezii patriotice de Mihai Emi…

Poezii patriotice de Mihai Eminescu

Poezii patriotice de Mihai Eminescu   Despre tara, patrie, patriotism se pot spune multe. Dincolo de orice, sentimentul patriotic si poezia patriotica rezista, iar un exemplu graitor sunt creatiile lui Mihai Eminescu....

Fetita si ciocarlia

Fetita si ciocarlia

Fetita si ciocarlia Va oferim spre lectura povestirea “Fetita si ciocalia” scrisa de Magda Barbu. Traia, nu chiar asa de demult, o fetita careia ii placea grozav sa deseneze. Oamenii munceau si...