Univers de copil

A+ R A-


Povesti de dragoste si cupluri celebre

Povesti de dragoste care transced timpului, incarcate de emotie si zbucium. Intamplari fascinante traite de cupluri de indragostiti celebri, personaje mitologice, imparati, regi si regine, presedinti, legende ale ecranului, artisti si politicieni. Un fir rosu care leaga toate aceste povesti ... dragostea.

Lancelot si Guinevere

O alta impresionanta poveste de iubire a fost cea dintre Lancelot si Guinevere, celebrul cuplu de indragostiti din legendele regelui Arthur si ale cavalerilor Mesei Rotunde. Cei doi au trait o poveste de dragoste, pe cat de frumoasa, pe atat de imposibila.

Guinevere era nimeni alta decat sotia respectatului rege Arthur, regele Camelotului. Casatoria dintre cei doi a fost una impusa de ratiuni politice. Desi il admira si il respecta pe regele Arthur, Guinevere nu il iubea.

Lancelot era unul dintre cavalerii Mesei Rotunde si in acelasi timp cavalerul de incredere al regelui. Lancelot se face remarcat prin curajul si priceperea sa in lupta.

Dragostea infiripata intre cei doi a fost acel gen de iubire care te fulgera din prima clipa, iti invadeaza sufletul si simti ca nu mai ai scapare. Lancelot s-a indragostit de regina Guinevere, iar dragostea lui a crescut cu atat mai mult cu cat regina l-a tinut departe de ea. Din pacate iubirea lor era una imposibila pentru ca ei i se opunea loialitatea fata de rege si tara. Eforturile celor doi indragostiti de a se opune iubirii pe care o simteau si de a trai respectand regulile societatii se dovedesc in final zadarnice. Ei isi dau seama ca nu se pot impotrivi fiorului dragostei, o dovada in plus ca dragostea nu se poate impune pentru ca ea se ghideaza dupa ratiuni proprii. Cavalerul viteaz si regina au devenit iubiti, traind pentru foarte putin timp patimasa dragoste in lumea lor.

Intr-o noapte, cavaleriul Agravain impreuna cu cavalerul Modred, nepotul regelui Arthur, insotiti de alti 12 cavaleri, au intrat peste cei doi iubiti. Descoperit, Lancelot s-a luptat reusind sa scape, dar regina nu a fost la fel de norocoasa. Regele Arthur afla de relatia dintre cei doi, Guinevere este prinsa si condamnata pentru adulter, pedeapsa constand in arderea pe rug. Lancelot reuseste sa fuga si sa scape de razbunarea lui Arthur, dar se intoarce in ziua executiei pentru a o salva pe iubita lui.

Aceasta aventura i-a impartit in doua parti pe Cavalerii Mesei Rotunde si a slabit puterea regatului lui Arthur. Legenda mai spune ca regatul si-a gasit sfarsitul in urma tradarii infaptuite de cei doi iubiti. Lancelot si-a incheiat zilele ca un pustnic, iar Guinevere a devenit calugarita la manastirea Amesbury, unde a si murit.

Hamlet si Ofelia

Hamlet este personajul principal al tragediei cu acelasi nume, scrisa de William Shakespeare. Hamlet este tanarul print al Danemarcei, fiu al raposatului rege si al reginei Gertrude. Lui Hamlet, reintors de la studii, i se arata intr-o noapte, pe zidurile castelului Elsinor, fantoma tatalui sau, care ii dezvaluie ca a fost asasinat miseleste de catre propriul sau frate, actualul rege Claudius, care a impins crima pana la a se casatori cu sotia celui ucis, mama lui Hamlet.

Tanarul print, fire inclinata spre studii si reflectie, se vede brutal obligat de evenimente sa actioneze si sa-si razbune tatal. El simuleaza nebunia, acumuleaza dovezile si cauta momentul prielnic razbunarii, ezitand mereu sa actioneze.
Punand niste actori ambulanti sa joace o piesa care reconstituie imprejurarile crimei, Hamlet surprinde reactia care il tradeaza pe Claudius, dobandind astfel o noua proba a vinovatiei acestuia.

Ofelia, fiica lui Polonius, il iubeste pe Hamlet, dar purtarea sadica si brutala a printului o innebuneste. "La manastire du-te: de ce sa porti samanta unui neam blestemat?" ii spune el Ofeliei. Pentru a-si indeplini datoria sa razbunatoare, Hamlet sacrifica dragostea pentru Ofelia, care moare innecata si pe al carei tata, curteanul Polonius, il omorase luandu-l drept rege.

Laertes, fratele Ofeliei, il provoaca pe Hamlet la duel, iar regele otraveste varful spadei lui. Inainte de macelul care incheie povestea, Hamlet ii spune prietenului sau Horatio: "Soarta vrea ca eu sa inving; Dar nu stiti voi ce trist e totul in inima mea." Are loc un duel care se incheie cu moartea lui Gertrude, Laertes, Claudius si Hamlet, ale carui ultime cuvinte sunt "restul e tacere". Hamlet moare, nu insa inainte de a-l fi ucis pe rege, iar regina bea otrava.

Printul norvegian Fortinbras ocupa tronul, aducand un omagiu lui Hamlet si reintroducand ordinea pe care atatea crime o tulburasera.

Marc Antoniu si Cleopatra

Povestea de iubire dintre Antoniu si Cleopatra a schimbat cursul istoriei iar pasiunea lor fatala i-a inspirat pe Shakespeare si Dryden.

In realitate Cleopatra era de origine greco-macedoneana si a fost ultima carmuitoare din dinastia Ptolemeilor, fondata de unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare. S-a nascut in 69 i.Hr. la Alexandria pe coasta mediteraneeana a Egiptului.

Marc Antoniu a aparut in viata ei cand avea doar paisprezece ani. Antoniu era un militar din armata romana cantonata la Alexandria. S-au placut de cand s-au vazut prima oara insa datoria l-a chemat pe Antoniu inapoi la Roma, iar Cleopatra si-a continuat existenta precara intr-o dinastie renumita pentru obiceiul membrilor de a se omori unul pe altul. Aveau sa treaca ani pana la revederea celor doi.

Intre timp Cleopatra temandu-se ca va fi asasinata de rudele ei, a cautat siguranta in bratele lui Iulius Cezar care a facut-o regina Egiptului. In anul 44 i.Hr. Cezar a fost asasinat. Sub carmuirea Cleopatrei, Alexandria s-a transformat intr-o mare cetate, care rivaliza cu Roma, iar Marc Antoniu a devenit o figura importanta a Republicii, avand comanda provinciilor estice.

Iubirea dintre cei doi a crescut puterea Egiptului, insa i-a revoltat pe romani care erau ingrijorati de influenta tot mai mare exercitata de Cleopatra. In ciuda tuturor amenintarilor primite, Marc Antonius s-a casatorit cu regina Egiptului. Cei doi au trait o poveste de dragoste ferita de ochii lumii, o dragoste care le-a adus moartea

Se spune ca in timpul bataliei de la Actium (31 I.Hr.), Marc Antonius a primit vestea falsa potrivit careia Cleopatra ar fi murit. Socat, generalul roman s-a sinucis cu propria sabie. Afland de moartea iubitului sau, Cleopatra si-a luat si ea viata, lasandu-se muscata de o vipera, potrivit legendei.

Orfeu si Euridice

Povestea de iubire dintre Orfeu si Euridice este o veche poveste greceasca de dragoste care i-a impresionat deopotriva pe zei si pe pamanteni. Este portretizarea iubirii pierdute, apoi regasite pentru a fi pierduta a doua oara.

Orfeu era vestit pentru taletul sau prin care fermeca pe oricine si putea stapani elementele naturii, cantand la lira fermecata faurita de Hefaistos si primita in dar de la zeul Apolo.

Chiar si nimfele dantuiau pe muzica lui divina. Orfeu s-a indragostit profund de frumoasa nimfa Euridice pe care a reusit sa o incante cu maiestria sa si pe care a luat-o de sotie. Ei au fost indragostiti si fericiti impreuna

Aristaeus, zeul grec al pamantului si agriculturii, a fost atras de frumusetea inmfei si a inceput sa o urmareasca. In timp ce fugea de zeu, Euridice a pasit intr-un cuib de serpi veninosi si a fost muscata, murind la scurt timp.

Cu inima franta, Orfeu a inceput sa cante atat de trist, incat toate nimfele si zeii au inceput sa jeleasca. La sfatul lor, Orfeu a calatorit in lumea din adancuri, unde muzica lui a inmuiat inima lui Hades si a Persefonei, care au fost de acord sa o lase pe Euridice sa se intoarca la el. Au pus o singura conditie, el sa mearga in fata ei si sa nu se uite inapoi pana cand nu vor fi pe taramul lumii de sus. In nerabdarea lui, Orfeu a uitat ca amandoi trebuie sa fie in lumea de sus iar in momentul cand a pasit in lumea de sus, s-a intors spre ea pentru a o vedea. Euridice a disparut a doua oara, de data aceasta pentru totdeauna.

Legendele istorisesc in mod diferit moartea lui Orfeu. Unele versiuni mentioneaza ca dupa disparitia definitiva a Euridicei, Orfeu si-ar fi luat viata. Alte variante spun ca el a fost lovit de un trasnet, drept pedeapsa pentru ca a dezvaluit profanilor tainele lumii de dincolo. Conform celor mai cunoscute istorii, Orfeu s-a retras, dupa pierderea sotiei sale, in muntii Traciei si nu a mai dorit sa vada nici o femeie. Dragostea lui Orfeu pentru Euridice semnifica limita pana la care poate ajunge devotamentul in casatorie sau existenta unei iubiri mai presus de moarte.

Ulise si Penelopa

Povestea de iubire dintre Ulise si Penelopa este fascinanta prin modul in care cei doi au stiut sa pastreze dragostea vie de-a lungul anilor. Putine cupluri inteleg sacrificiul, precum aceasta pereche mitologica greceasca. Indragostit de frumoasa Penelope, Ulise o ia de sotie pe aceasta si au impreuna un fiu.

Izbucnirea razboiul troian ii desparte insa pe cei doi, Ulise fiind nevoit sa plece. Ei vor fi despartiti pentru o perioada foarte lunga de timp, aproape 20 de ani. Cu toate ca speranta revederii parea din ce in ce mai mica, Penelope refuza toate cele 108 cereri in casatorie, inima ei fiind daruita pentru vesnicie lui Ulise.

In razboiul troian, Ulise este cel care a avut ideea de a face calul de lemn cu care au reusit sa invinga Troia.

Ulise ii este si el foarte devotat Penelopei, el refuzand o frumoasa vrajitoare care ii ofera dragoste infinta si tinerete vesnica, si toate acestea doar pentru a se putea intoarce acasa la iubita lui Penelope si la fiul sau.

Napoleon si Josephine

 

In octombrie 1795, la varsta de 26 de ani, Napoleon Bonaparte, o intalneste intr-un salon parizian pe Josephine de Beauharnais. Tanara de 32 de ani, despre care se spune ca era frumoasa si extrem de bine primita de societate, il face pe acesta sa se indragosteasca de ea.

Napoleon rupe logodna pe care o avea cu Desiree Clary, viitoarea regina a Suediei si se casatoreste pe 9 martie 1796 cu Josephine, vaduva si mama a doi copii. Respectul de ambele parti, precum si pasiunea dintre ei, au fost cat se poate de reale, cu toate acestea cei doi si-au continuat si aventurile extraconjugale, privite ca oarecum normale de societatea franceza a acelor vremuri. Bonaparte a avut mai multe amante, printre care si Pauline Bellisle Foures, cunoscuta drept "Cleopatra lui Napoleon".



Josephine a fost incoronata ca imparateasa a Frantei pe 2 decembrie 1804, cand Napoleon se autoproclama imparat al Frantei. In 1809, pe 15 decembrie, Josephine a acceptat sa divorteze deoarece nu a reusit sa mai faca alti copii iar Napoleon isi dorea foarte mult un urmas. Napoleon s-a casatorit pe 2 aprilie 1810 cu Marie Louise de Austria, cu care a avut un copil, Napoleon al II-lea, si a recunoscut alti doi copii nelegitimi.

Cu toate acestea, corespondenta extinsa intre Napoleon si Josephine demonstreaza ca afectiunea lui continua mult timp dupa separarea lor. Ultimele cuvinte ale lui Napoleon, inainte sa moara pe insula Sfanta Elena, au fost: "Franta. Armata. Capul armatei. Josephine".


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Tratament naturist si alimente…

Tratament naturist si alimente medicament impotriva parazitilor si viermisorilor intestinali

Tratament naturist si alimente medicament impotriva parazitilor si viermisorilor intestinali Alimentele medicament au un rol extrem de important in tratamentul parazitilor/viermisorilor/viermilor intestinali, putand constitui atat un tratament de baza,...

Pinguinii pasari acvatice

Pinguinii pasari acvatice

Pinguinii - pasari acvatice Denumirea de pinguini vine de la cuvantul latin pinguis care insemneaza gras si e pe drept cuvant, fiindca pinguinii au corpul lor acoperit cu prisosinta...

Povesti cu flori si un bondar

Povesti cu flori si un bondar

Poveşti cu flori … şi un bondar   Ce floare oare voi culege, Ce floare oare voi alege, Ce floare oare voi culege, Ce floare oare voi alege.  

Ciocanitoarea la examen

Ciocanitoarea la examen

Ciocanitoarea la examen Va oferim spre lectura poezia “Ciocanitoarea la examen” scrisa de Titel Canache. O ciocanitoare culta, Ce-nvatase carte multa, La examen se prezinta, ...

Mesaje sms urari si felicitari…

Mesaje sms urari si felicitari de Anul Nou si Revelion

Mesaje, sms, urari si felicitari de Anul Nou si Revelion   Inspira-te si transmite apropiatilor tai mesaje, sms-uri, urari si felicitari de Anul Nou si Revelion. An Nou Fericit!    Acum, cand Anul Nou...