Univers de copil

A+ R A-


Programul zilnic de munca al scolarului mic

 

Pentru a avea succes in activitate si pentru a evita oboseala, copilul tau, micul scolar, trebuie deprind sa respecte anumite reguli si sa adopte zi de zi un program eficient de munca.

 

Astfel, elevul/scolarul trebuie deprins sa aiba anumite ore de incepere si incheiere a pregatirii lectiilor, sa aiba un program de lucru bine stabilit. Daca acest lucru se face dimineata, trebuie sa inceapa cel mai tarziu la 8.30 – 9.00, dupa micul dejun. Daca activitatea se face dupa-amiaza, scolarii se vor aseza la masa lor de lucru dupa o ora, o ora si jumatate de la servirea mesei de pranz.

 

La locul de invatatura, scolarul trebuie sa aiba birou sau masa de lucru, un scaun cu spatar inalt, toate reglabile dupa dimensiunea corporala a copilului, iar lumina naturala sa-i vina din partea stanga. Cand invata la lumina artificiala, veioza trebuie adaptata astfel incat conul de lumina sa cada numai pe masa de lucru, nu si pe fata copilului. In conditii de igiena, in camera bine aerisita, ferita de zgomot, scolarul va citi tinandu-si cartea la 35 – 40 cm distanta, deci asezata pe masa, el stand drept, cu spatele lipit de spatarul scaunului. Musculatura ochilor se relaxeaza dupa citirea lectiilor si se face cu pauze - se priveste, de exemplu, prin fereastra un punct indepartat.

 

Scolarii mici/elevii trebuie obisnuiti ca pregatirea lectiilor acasa sa inceapa intotdeauna cu scrisul temelor mai grele. Caietul trebuie sa fie tinut usor inclinat pe masa, cu circa 35 de grade, pentru ca bratul si cotul drept sa se sprijine in intregime pe masa, fara ca toracele sa se roteasca. Pentru refacerea si echilibrarea psihointelectuala a copilului este utila alternarea ritmica a activitatii intelectuale incordate cu pauze recreative petrecute in aer liber.

 

Un alt remediu important pentru mentinerea unui bun randament la invatatura este crearea unui model de lucru constand in intocmirea orarului si respectarea lui tinand cont de unele particularitati ale curbei fiziologice, ale capacitatii la efort.

In timpul zilei, aceasta are doua perioade de randament crescut:

·        dimineata, intre orele 9 si 12;

·        dupa-amiaza, intre orele 16 si 19.

Nu este mai putin adevarat ca puterea de efort intelectual se modifica pe parcursul saptamanii, fiind maxima de marti pana vineri si marcand o diminuare lunea si sambata.

La fel, in cursul anului scolar, se noteaza la mijlocul semestrului un randament scazut, in timp ce spre sfarsitul lui, inaintea vacantelor, capacitatea la efort a copiilor se reduce si mai mult.

 

Cunoasterea acestor reguli igienice, imbinarea armonioasa a odihnei active cu somnul refac puterea de efort a organismului, contribuind la succesul scolar si la prevenirea oboselii.

Legenda viorelei de Gheorghe A…

Legenda viorelei de Gheorghe Antohi

Legenda viorelei de Gheorghe Antohi   Legenda viorelei in versuri de Gheorghe Antohi.   Într-o lume dreaptă şi aleasă,  Trăiau un împărat şi o împărăteasă.  O fată cum nu-i alta creşteau la curtea lor, O preafrumoasă fată,...

Fat Frumos si Cosanzeana balai…

Fat Frumos si Cosanzeana balaioara

Fat-Frumos si Cosanzeana balaioara   Va oferim spre lectura poezia Cosanzeana balaioara scrisa de Maria Lovin.   Fat-Frumos coboara dealul Uite-abia isi tine calul! Naravasul fara frau, E-nsetat si vrea la rau,  

Felicitari 8 Martie de colorat…

Felicitari 8 Martie de colorat pentru mama

Felicitari 8 Martie de colorat pentru mama   Mama, primul cuvant, fiinta cea mai draga din viata noastra e intotdeauna alaturi de noi. Ziua de 8 Martie este ziua special dedicata mamei....

Metode contraceptive Metode ho…

Metode contraceptive Metode hormonale

Metode contraceptive - Metode hormonale     Metodele hormonale sunt reprezentate de pilula contraceptiva, injectii hormonale cu efect contraceptiv, patch-uri (plasturi) hormonale cu fixare pe piele si inele vaginale contraceptive. Dispozitivul intrauterin...

Pestera liliecilor din Rarau l…

Pestera liliecilor din Rarau legenda

Pestera liliecilor din Rarau - legenda Cititi lectura “Pestera liliecilor”, in versiunea lui George Bodea, asa cum apare ea ilustrata in cartea „Legendele Raraului”. V-am povestit ca dupa ce comorile doameni lui...