Univers de copil

A+ R A-


Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

CAPITOLUL V - Protectia copilului care a savarsit o fapta penala si nu raspunde penal

 

   legeArt. 80. - (1) Pentru copilul care a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si care nu raspunde penal, la propunerea directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului in a carei unitate administrativ-teritoriala se afla copilul, se va lua una dintre masurile prevazute la art. 55 lit. a) si c).

(2) In dispunerea uneia dintre masurile prevazute la art. 55 lit. a) si c), Comisia pentru Protectia Copilului, atunci cand exista acordul parintilor sau al altui reprezentant legal al copilului, ori, dupa caz, instanta judecatoreasca, atunci cand acest acord lipseste, va tine seama de:

   a) conditiile care au favorizat savarsirea faptei;

   b) gradul de pericol social al faptei;

   c) mediul in care a crescut si a trait copilul;

   d) riscul savarsirii din nou de catre copil a unei fapte prevazute de legea penala;

   e) orice alte elemente de natura a caracteriza situatia copilului.

   Art. 81. - (1) Masura supravegherii specializate consta in mentinerea copilului in familia sa, sub conditia respectarii de catre acesta a unor obligatii, cum ar fi:

   a) frecventarea cursurilor scolare;

   b) utilizarea unor servicii de ingrijire de zi;

   c) urmarea unor tratamente medicale, consiliere sau psihoterapie;

   d) interzicerea de a frecventa anumite locuri sau de a avea legaturi cu anumite persoane.

   (2) In cazul in care mentinerea in familie nu este posibila sau atunci cand copilul nu isi indeplineste obligatiile stabilite prin masura supravegherii specializate, comisia pentru protectia copilului ori, dupa caz, instanta judecatoreasca, dupa distinctiile prevazute la art. 80 alin. (2), poate dispune plasamentul acestuia in familia extinsa ori in cea substitutiva, precum si indeplinirea de catre copil a obligatiilor prevazute la alin. (1).

   Art. 82. - In cazul in care fapta prevazuta de legea penala, savarsita de copilul care nu raspunde penal, prezinta un grad ridicat de pericol social, precum si in cazul in care copilul pentru care s-au stabilit masurile prevazute la art. 81 savarseste in continuare fapte penale, comisia pentru protectia copilului sau, dupa caz, instanta judecatoreasca dispune, pe perioada determinata, plasamentul copilului intr-un serviciu de tip rezidential specializat.

   Art. 83. - Este interzis sa se dea publicitatii orice date referitoare la savarsirea de fapte penale de catre copilul care nu raspunde penal, inclusiv date privitoare la persoana acestuia.

   Art. 84. - (1) Pe toata durata aplicarii masurilor destinate copilului care savarseste fapte penale si nu raspunde penal, vor fi asigurate servicii specializate, pentru a-i asista pe copii in procesul de reintegrare in societate.

   (2) Tipurile de servicii specializate prevazute la alin. (1), precum si standardele referitoare la modalitatea de asigurare a acestor servicii se aproba prin hotarare a Guvernului.

 

 

CAPITOLUL VI
  Protectia copilului impotriva exploatarii

 

   Art. 85. - (1) Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva oricaror forme de violenta, abuz, rele tratamente sau neglijenta.

   (2) Orice persoana fizica sau juridica, precum si copilul pot sesiza autoritatile abilitate de lege sa ia masurile corespunzatoare pentru a-l proteja impotriva oricaror forme de violenta, inclusiv violenta sexuala, vatamare sau de abuz fizic sau mental, de rele tratamente sau de exploatare, de abandon sau neglijenta.

   (3) Angajatii institutiilor publice sau private care, prin natura profesiei, intra in contact cu copilul si au suspiciuni asupra unui posibil caz de abuz, neglijare sau rele tratamente au obligatia de a sesiza de urgenta directia generala de asistenta sociala si protectia copilului.

   Art. 86. - (1) Parintii copilului sau, dupa caz, alt reprezentant legal al acestuia, autoritatile publice si organismele private au obligatia sa ia toate masurile corespunzatoare pentru a facilita readaptarea fizica si psihologica si reintegrarea sociala a oricarui copil care a fost victima oricarei forme de neglijenta, exploatare sau abuz, de tortura sau pedeapsa ori tratamente crude, inumane sau degradante.

   (2) Persoanele mentionate la alin. (1) vor asigura conditiile necesare pentru ca readaptarea si reintegrarea sa favorizeze sanatatea, respectul de sine si demnitatea copilului.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Oligoelementele si sanatatea

Oligoelementele si sanatatea

Oligoelementele si sanatatea Oligoelementele sunt substante minerale si metalice existente in organism (in cantitati infime, de ordinul unei miliardime de gram) care, sub forma de ioni, circula in sange, participand la...

Strugurii si beneficiile lor p…

Strugurii si beneficiile lor pentru sanatate

Strugurii si beneficiile lor pentru sanatate Descoperirea pe peretii unei caverne a unor desene ce reprezentau ciorchini de struguri au dus la concluzia ca acest fruct a aparut pe Pamant odata...

Frica de intuneric

Frica de intuneric

Frica de intuneric   Multor copii le este frica de intuneric. Copilul dumneavoastra nu este o exceptie! Nu ne gandim prea des la lucrul acesta, dar copiilor li se pare ciudat ca,...

Bogatiile pamantului in Ardeal

Bogatiile pamantului in Ardeal

Bogatiile pamantului in Ardeal Este rodnic si imblesugat solul acestui petec de pamant, care se cheama Ardealul. Rodnicia vailor si campiilor alterneaza cu podoaba muntilor, cu codrii stravechi, care...

Termite Kamikaze

Termite Kamikaze

Termite „Kamikaze” In timp ce studia contactele violente dintre coloniile de termite, un zoolog britanic a descoperit o bizara strategie defensiva a acestei specii de vietuitoare. Din punctul de vedere al...