Univers de copil

A+ R A-


Rapa Rosie de la Sebes, judetul Alba

Rapa Rosie de la SebesRezervatia complexa de la Rapa Rosie, judetul Alba se afla pe versantul din sud-vestul Colinelor Secaselor, pe malul drept al Secasului Mare. Vizibila de la mare distanta, Rapa Rosie se desfasoara pe 10 ha la circa 3 km nord de orasul Sebes. Este sapata intr-un pachet de depozite detritice doarte slab cimentate, intre care predomina gresiile ce se dezagrega usor, transformandu-se in nisipuri. Printre gresii se gasesc lentile de microconglomerate, care trec in pietrisuri prin spalarea liantului argilos. Portiunile mai cimentate, in special de microconglomerate, sunt reliefate de catre eroziune. Se observa, astfel, o tipica structura incrucisata, la scara mare, cu pachete lenticulare, care reprezinta, de fapt, lamine oblice, rezultate dintr-o sedimentare fluviala. Culoarea rosie evidentieza, cert, caracterul continental al depozitului, indicand un mediu puternic oxidat.

Varsta formatiunii de la Rapa Rosie se poate deduce indirect, prin faptul ca intre elementele conglomeratelor se gasesc si calcare cu numuliti de varsta eocena, iar peste formatiunea rosie se dispune, intr-o zona invecinata, un pachet de marne cenusii cu ostrei mari, de varsta miocen – inferioara. In concluzie, se poate afirma ca formatiunea rosie este de varsta oligocena.

In acest material eroziunea a lucrat diferentiat, generand un relief foarte aparte si spectaculos. Panorama grandioasa a Rapei Rosii este data de morfologia de amanunt, alcatuita din forma sculpturale (vai, interfluvii, coloane, piramide, minerate, etc.), structurale (cueste, suprafete structurale), clasto-carstice (palnii, poduri suspendate). Rapa Rosie se intinde pe pe un frot de 800 m si o inaltime de 125 m, dominand malul drept al raului Secas. Un torent afluent al acestuia este cauza marei ravinari pe care a generat-o si pe care o intretine prin eroziune regresiva. Vegetatia neputand sa prinda, apa de siroire lucreaza in voie, indepartand pe de o parte materialul mobil, spaland liantul gresiilor si al conglomeratelor si, in masura in care acesta este calcaros, dizolvandu-l. Rezultatul este o dantelarie de forme sculpturale in care liniile verticale sunt intrerupte de brauri orizontale. Aceasta imbinare creeaza un straniu aspect de basoreliefuri orientale, culoarea intensa rosie si violacee accentuand mai mult expresia de frumusete exotica.

Rapa Rosie nu este numai un spectaculos monument geologic, ci si unul botanic. Astfel, ca element oriental-stepice, se gasesc jaleşul plecat (Salvia nutans) şi cel endemic (Salvia transilvanica), iar ca elemente de clima calda si uscat, stejarul pufos (Quercus pubescens), otratelul (Onosma viride), pesma (Centaurea atropurpurea) si pirul crestat (Agropyron cristatum). Dintre plantele rare se pot cita carcelul (Ephedra distachya), grozama (Genista spathulata) si un endemism, garoafa rara (Diathus serotinus var. dimissorum).

Piramidele constituie adevarate cvartale de locuinte, imaprtite dupa preferinta de lumea zburatoarelor: porumbei salbatici, turturele, corbi.

In ansamblu, Rapa Rosie este un remarcabil monument al naturii care, prin situarea sa, la numai 3 km de cel mai important drum al tarii (DN1) ar putea deveni un un cautat obiectiv turistic. Accesul spre ea se face urmand soseaua Sebes - Daia romana si, apoi, pe stanga, pe un drum de hotar, denumit “Drumul lui Traian”, accesibil masinilor in vreme secetoasa.

Stefan Hanciu

Martisoare simboluri si semnif…

Martisoare simboluri si semnificatie

Martisoare - simboluri si semnificatie   Traditia Martisorului de 1 Martie este legata in mod indestructibil de sosirea primaverii. Martisorul a avut la origine rolul de a proteja impotriva deochiului, frigurilor sau...

Cand amintirile de Mihai Emine…

Cand amintirile de Mihai Eminescu

Când amintirile ... de Mihai EminescuCând amintirile-n trecutÎncearcă să mă cheme,Pe drumul lung şi cunoscutMai trec din vreme-n vreme.

Visul este ca si somnul un fen…

Visul este ca si somnul un fenomen natural

Visul este, ca si somnul, un fenomen natural Cercetarile de neurofiziologia creierului au evidentiat faptul ca in timpul somnului au loc anumite modificari fiziologice. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de...

Revedere de Mihai Eminescu

Revedere de Mihai Eminescu

Revedere de Mihai Eminescu- Codrule, codruţule,Ce mai faci, drăguţule,Că de când nu ne-am văzutMultă vreme au trecutŞi de când m-am depărtat,Multă lume am umblat.

Intemeierea Tarii Romanesti

Intemeierea Tarii Romanesti

Intemeierea Tarii Romanesti   Intre anii 1200 si 1300 si in tinutul de la miazazi de Carpati s-au organizat mai multe cnezate si voievodate. Stapanii de pamanturi, boierii, au sprijinit formarea acestor...