Univers de copil

A+ R A-


Razboiul pentru Independenta Romaniei

 

Dupa infaptuirea Unirii, pentru ca statul roman sa poata propasi, trebuia inlaturata si stapanirea tuceasca.

In ultima vreme, Rusia purtase multe razboaie impotriva Imperiului Otoman. In acelasi timp, puterea tarii noastre sporise prin Unire, asa ca acum erau mai multe sperante de izbanda.

 

 

Alianta cu Rusia

Popoarele de la sudul Dunarii, si ele stapanite de turci, s-au ridicat la lupta pentru libertate. Sosise acum momentul prielnic ca si tara noastra sa-si cucereasca independenta. Ea a incheiat o alianta cu Rusia si s-a pregatit de lupta.

Dar, marii mosieri nu voiau ca Romania sa duca razboiul pentru independenta. Pe de o parte, lor le convenea situatia asa cum era. Pe de alta parte, ei se temeau ca, dand arme in taranilor si lucratorilor, acestia le vor indrepta si impotriva lor.

 

Dobandirea independentei

Pana la urma, vointa poporului a fost mai putenica decat uneltirile acestor tradatori. Poporul stia ca acest razboi era drept, ca numai zdrobind puterea turcilor tara isi putea dobandi libertatea. Poporul nadajduia ca, o data tara eliberata, va putea sa-si imbunatateasca viata.

Insufletirea poporului n-a mai utut fi stavilita. Multimea a inconjurat Camera deputatilor, cerand sa declare independenta tarii.

In ziua de 9 mai 1877, Romania a fost declarata stat independent. Stapanirea otomana, care dura de multe veacuri, a fost inlaturata pentru totdeauna. 9 mai 1877 este ziua independentei Romaniei.

Armata noastra a trecut Dunarea si s-a alaturat armatei ruse, care incepuse luptele impotriva turcilor. Aici, pe campiile Bulgariei, cot la cot cu ostasii rusi si cu voluntarii bulgari, ostasii nostri au dat dovada de multa vitejie. Timp de trei luni de zile, soldatii rusi si romani au luptat si au inconjurat localitatea intarita Plevna, unde se afla o numeroasa armata turceasca. Cea mai crancena batalie s-a dat pentru cucerirea redutei Grivita, o pozitie intarita, care apara Plevna. In cele din urma, turcii s-au predate armatelor ruse si romane.

 

Iata cum descrie poetul Vasile Alecsandri vitejia oastasilor romani in luptele de la Plevna:

 

Prin foc, prin spangi, prin glonti, prin fum,

Prin mii de baionete,

Urcam, luptam … iata-ne-acum

Sus, sus, la parapete.

 

Allah! Allah! turcii racnesc,

Sarind pe noi o suta.

Noi punem steagul romanesc

Pe crancena reduta.

 

Aceste lupte au intarit vechea prietenie dintre rusi si Romania.

Armatele turcesti fiind infrante, sultanul s-a vazut silit sa incheie pace si sa recunoasca independenta tarii noastre.

Vitejia poporului, ca si jertfa cu care a luptat pentru libertate au inscris una din paginile cele mai frumoase din istoria tarii noastre.

Din pacate, insa, cucerirea independentei n-a adus poporului acele schimbari in bine pe care le astepta. Burghezii si mosierii, in frunte cu regale Carol, au cautat sa traga ei toate foloasele de pe urma independentei cucerite prin jertfa poporului.

Planse de colorat cu flori de …

Planse de colorat cu flori de liliac

Planse de colorat cu flori de liliac   Primavara si parfumul ei este sinonima cu liliacul, o floare atat de gingasa si frumos inmiresmata. Liliacul provine din sud-estul Europei si este simbolul...

Citate despre toamna

Citate despre toamna

Citate despre toamna   Amurg de toamna, vise si uitare. Alearga frunze iar pe cerul cenusiu. Alearga toamna in uitare. Alerg si eu ... in zbor ... pe portativ. Citate si ganduri,...

Mesaje de Dragobete

Mesaje de Dragobete

Mesaje de Dragobete   Pe 24 februarie iubim romaneste. Dragobetele saruta fetele! Iubirea pluteste in aer! Nu uita sa fii alaturi de persoana iubita. Arata-i cat de mult inseamna pentru tine si...

Cainele animalul meu preferat …

Cainele animalul meu preferat compunere

nele animalul meu preferat compunere Cainele este prietenul nedespartit al omului si animalul meu preferat. El pazeste casa stapanului sau si-i da de stire cand se apropie vreun strain....

Catre tarmuri viitoare

Catre tarmuri viitoare

Catre tarmuri viitoare Va oferim spre lectura poezia “Catre tarmuri viitoare” scrisa de Cicerone Teodorescu. Peste tarmuri, peste mare, Nori se-aduna, nori se sparg Uite, siruri de cocoare … Uite, zburatori de larg!