Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Fructe de toamna planse de col…

Fructe de toamna planse de colorat

Fructe de toamnă - planşe de colorat   Venirea toamnei în caleaşca ei de frunze ruginite aduce belşug de roade: mere, pere, gutui, prune, piersici, nuci şi alune de pădure, struguri, afine,...

Florile dalbe de mar

Florile dalbe de mar

Florile dalbe de mar Iata versurile pentru colindul “Florile dalbe de mar” care se canta in noaptea de Sf. Ioan. Florile dalbe de mar, Ia sculati voi cam domol, Faceti jocu cam mai...

Semnificatia zilei de 1 Decemb…

Semnificatia zilei de 1 Decembrie

Semnificatia zilei de 1 Decembrie Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezinta evenimentul cel mai important din istoria Romaniei, infaptuirea unor dorinte de mii de ani a romanilor din granitele fostei...

Uliul si puisorii

Uliul si puisorii

Uliul si puisorii In sat de vale s-aud strigate, tiuhaeli si goana de uliu, iar din desisul pomilor ce ascund casele in umbra racoroasa, scapa pasarea de prada, care, sagetand curalele...

Recorduri si curiozitati din l…

Recorduri si curiozitati din lumea plantelor

Recorduri si curiozitati din lumea plantelor   Cel mai mare arbore de pe pamant este sequoia (Sequoiadendron giganteum). Un exemplar din aceasta specie, descoperit in California, avea impresionanta inaltime de 83,06...