Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Soseste primavara ca o zana

Soseste primavara ca o zana

Soseste primavara ca o zana Treptat-treptat incepem sa ne dezmortim, iar natura revine la viata. Suntem la final de februarie, iar noi ne pregatim de o noua primavara … Oficial, lunile...

Furnici planse de colorat

Furnici planse de colorat

Furnici - planse de colorat   Toti cunoastem furnicile, acele insecte mici, sociale, care traiesc in musuroaie (colonii). Cele mai cunoscute sunt furnicile negre, albe si cele rosii. Se inrudesc cu...

Legenda crinului

Legenda crinului

Legenda crinului   „Luati seama la crinii campului: (…) nici Solomon, in toata marirea lui, nu s-a imbracat ca unul dintre acestia” (Matei 6, 28-29).   Traditia crestina ne spune ca aceasta floare,...

Fluturi planse de colorat

Fluturi planse de colorat

Fluturi - planşe de colorat   Coloraţi ca şi o floare, cu aripi fermecătoare, zboară vara pe câmpie şi aduc doar bucurie. Haideţi să ne jucăm şi noi colorând nişte fluturaşi!  

Legenda ghiocelului

Legenda ghiocelului

Legenda ghiocelului Ghiocelul gingas, subtirel la trup, cu clopotelul delicat de un alb pur, a fost ales de catre Zana Primavara sa vesteasca intregii naturi ca domnia Zanei Iarna a luat...