Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Citate cugetari maxime si afor…

Citate cugetari maxime si aforisme despre mama

Citate, cugetari, maxime si aforisme despre mama   Afla cateva citate, cugetari, maxime si aforisme despre mama si impartaseste-le cu cei dragi!   Mama, ideal de femeie, fermecator si venerat. Lev Nicolai Tolstoi   Ruga mamei apara...

Poezii E Sarbatoarea de Florii

Poezii E Sarbatoarea de Florii

Poezii - E Sărbătoarea de Florii O minunată poezie dedicată Duminicii Floriilor şi măririi lui Hristos. E Sărbătoarea de Florii Mântuitorul iar ne spune Să ne iubim ca între fraţi, Să facem numai...

Ciocanitoarea

Ciocanitoarea

Ciocanitoarea   Ciocanitoarea este o pasare de padure, al carui nume arata obiceiul de a lovi in scoarta copacilor. Toata ziua zboara din copac in copac. Cioc, cioc, cioc ... Ciocanitoarea este una...

Sarcina solarul si produsele a…

Sarcina solarul si produsele autobronzante

Sarcina, solarul si produsele autobronzante Informatiile cu privire la ceea ce putem face sau ceea ce e recomandat sa evitam pe perioada sarcinii sunt deosebit de importante. Pornind de la riscurile...

Vulpea si pisica poveste de Fr…

Vulpea si pisica poveste de Fratii Grimm

Vulpea si pisica – poveste de Fratii Grimm Va oferim spre lectura povestea “Vulpea si pisica” scrisa de fratii Grimm. S-a intamplat ca intr-o zi sa se intalneasca pisica cu o coana vulpe...