Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Praful cosmic si dinozaurii

Praful cosmic si dinozaurii

Praful cosmic si dinozaurii Asteroizii care se prabusesc si se sfarma pe Pamant sunt cauza cea mai des invocata pentru disparitia masiva a speciilor care a avut loc de cateva ori...

Stiti sa va cititi analizele m…

Stiti sa va cititi analizele medicale analiza urinei

Stiti sa va cititi analizele medicale - analiza urinei Pentru multi dintre noi rezultatele analizelor de urina reprezinta o necunoscuta. De foarte multe ori primim rezultatele si nu stiu cum sa...

Sunteti un parinte bun test

Sunteti un parinte bun test

Sunteti un parinte bun? - test Acest test (Sunteti un parinte bun?) va ofera imaginea pe care o are propriul copil despre dvs. Deci, la intrebari va raspunde el, iar la...

Cunoasterea bolilor dupa culoa…

Cunoasterea bolilor dupa culoarea fetei si forma degetelor

Cunoasterea bolilor dupa culoarea fetei si forma degetelor Sunt multe categorii de boli ale organelor interne care dau figurii un aspect si colorit special. Este de ajuns pentru un...

Comorile Mesopotamiei

Comorile Mesopotamiei

Comorile Mesopotamiei Iata o mica parte din comorile Mesopotamiei, sub forma unei povesti placute si misterioase in acelasi timp. Mesopotamia, «tara dintre rauri», a avut cea mai veche civilizatie din lume....