Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestia Ca sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange,...

Colindul Craciunului

Colindul Craciunului

Colindul Craciunului Iata versurile colindului de Craciun existent in judetul Mehedinti. Seara d-asta seara Este-o seara mare: Seara lui Ajun si cu-a lui Craciun!

Printesa Ariel planse de color…

Printesa Ariel planse de colorat

Printesa Ariel – planse de colorat   Patrunde in lumea desenelor animate, patrunde in largul marii alaturi de mica sirena Ariel, pestisorul Flounder, crabul Sebastian, printul Eric, vrajitoarea Ursula. Alege plansa preferata...

Mos Nicolae 2014

Mos Nicolae 2014

Mos Nicolae 2014 Cu totii, mari si mici, asteptam cu mare nerabdare venirea lui Mos Nicolae! In seara de 5 decembrie ne pregatim ghetutele pentru a primi daruri si daca nu...

Comori vegetale si beneficii

Comori vegetale si beneficii

Comori vegetale si beneficii     Vreti sa fiti mai inteligenti si mai relaxati? Ultimele cercetari de laborator demonstreaza ca memoria, oboseala, surmenajul intelectual, creativitatea pot fi stimulate printr-o alimentatie sanatoasa si...