Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Legenda Craiovitei

Legenda Craiovitei

Legenda Craiovitei Era odata de mult, foarte de demult, un oras asezat in locul unde se afla astazi lacul tacut, un oras mare, cu case inalte, o veche fortareata, ale carei...

Grigore Vieru versuri limba ro…

Grigore Vieru versuri limba romana

Grigore Vieru - versuri limba romana   Iata 2 poezii minunate, scrise de poetul Grigore Vieru (“Limba noastra cea romana” si “Pentru ea”), dedicate limbii noastre, limba romana.   Limba noastra cea romanaSarut vatra...

Apus de soare in Delta Dunarii

Apus de soare in Delta Dunarii

Apus de soare in Delta Dunarii Salupa cu care calatoresti in Delta Dunarii patrunde nestiutoare in peienjenisul de canale. Ce mare placere pentru cei ce vad intaia oara Delta!...

Aerul

Aerul

Aerul Aerul este un corp gazos, straveziu, fara culoare, fara miros si fara gust. El inconjoara pamantul din toate partile, alcatuind in juru-i o patura groasa de 60-80 kilometri,...

Tu esti primavara mea poveste …

Tu esti primavara mea poveste curiozitati si discutii

Tu esti primavara mea - poveste, curiozitati si discutii Va oferim spre lectura povestea “Spune-mi, mama, spune-mi, spui?” scrisa de Luiza Vladescu. -          Cine oare-a lustruit trunchiurile copacilor si ramurile, cine?