Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Enigma Otiliei citate de Georg…

Enigma Otiliei citate de George Calinescu

Enigma Otiliei citate de George Călinescu   Iată câteva citate din romanul “Enigma Otiliei” a celebrului prozator român George Călinescu.   Sărutarea nu trebuie să aibă brutalitatea asta alimentară, ci să fie uşoară, delicată.   Unde...

Ochii oglinda sanatatii

Ochii oglinda sanatatii

Ochii - oglinda sanatatii De multa vreme, medicii oftalmologi au descifrat la nivelul ochilor unele modificari care sunt in stransa legatura cu starea de sanatate a unor organe interne. De exemplu,...

Poezia Luna Mai

Poezia Luna Mai

Poezia - Luna Mai   Va oferim spre lectura poezia “Luna Mai” scrisa de Florin Costinescu cu ilustratii realizate de Octavia Taralunga.   Luna Mai soseste intr-o trasura trasa de cai. si caii sunt frumosi, au sei si seile clopotei...

Gimnastica respiratorie

Gimnastica respiratorie

Gimnastica respiratorie Este un fapt bine stabilit azi in medicina ca majoritatea oamenilor nu respira correct. Ori, respiratia joaca un rol capital din punct de vedere al echilibrului corpului nostru. Femeile...

Sunetul si auzul la copii

Sunetul si auzul la copii

Sunetul si auzul la copii Aparatul auzului e urechea, care consta din partea exterioara, medie si interioara. In partea interioara e labirintul umplut cu o fluiditate, unde se termina nervii acustici....