Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Sub balcon de Octav Pancu Iasi

Sub balcon de Octav Pancu Iasi

Sub balcon de Octav Pancu Iasi Poate ca erau trei sau poate ca erau patru. Deocamdata sa spunem ca erau trei si daca, numarandu-i, pana la urma o sa ne iasa patru,...

Craiasa Zapezii o poveste de C…

Craiasa Zapezii o poveste de Craciun din Rusia

Craiasa Zapezii - o poveste de Craciun din Rusia   In vastele tinuturi ale Rusiei, in Ajunul Craciunului isi face aparitia o fiinta misterioasa, o tanara si frumoasa fata care imparte daruri copiilor...

Lautarii si instrumentele muzi…

Lautarii si instrumentele muzicale ale poporului

Lautarii si instrumentele muzicale ale poporului Muzica lautarilor este foarte placuta fiind caracteristica printr-un gen aparte. Se scrie ca tiganii apartin celei mai vechi rase indiene si ca acest...

Imagini animate noaptea de Hal…

Imagini animate noaptea de Halloween

Imagini animate noaptea de Halloween   Pe 31 octombrie e noaptea de Halloween, iar gandul ne duce la dovleci, scheleti, monstri, vrajitoare, fantome, lilieci, pisici, cranii.  E una din cele mai infricosatoare...

Aluminiul in organismul uman p…

Aluminiul in organismul uman porti de intrare si de iesire

Aluminiul in organismul uman - “porti” de intrare si de iesire Doua sunt caile de patrundere a aluminiului in organismul uman, cea digestiva si cea pulmonara. Deci, alimentele, in primul rand, au...