Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Addthis

Placenta functiile rolul si im…

Placenta functiile rolul si importanta ei in sarcina

Placenta – functiile, rolul si importanta ei in sarcina Placenta este o anexa embrionara. Dar, sa vorbim despre functiile, rolul si importanta pe care il detine placenta in sarcina. Cand incepe...

Copacelul din parc

Copacelul din parc

Copacelul din parc Va oferim spre lectura povestirea “Copacelul” scrisa de Ion Moraras. Intr-un parculet plangea un Copacel: “Mi-e sete … Ma usuc … Copiii m-au sadit aici in parc, dar au...

Trandafirul de hartie

Trandafirul de hartie

Trandafirul de hartie Va oferim spre lectura povestirea “Trandafirul de hartie” scrisa de Victor Sivetidis. - Cat farmec si cata arta salasluieste in mine! Cine nu ma doreste, cine nu ma invidiaza?...

Poezia Martisoare

Poezia Martisoare

Poezia - Martisoare   Vezi versurile poeziei „Martisoare” scrisa de Constantin Scripca.   Luminita, dragii mei, A avut o taina-a ei Numarand pe degetele: “Ünu, doi, trei, patru, cinci” Ce a socotit ea? – Ghici?

8 Martie felicitari online

8 Martie felicitari online

8 Martie felicitari online   De 8 Martie sarbatorim fiintele inzestrate cu gingasie si delicatete, sarbatorim femeia. Transmite felicitari online de 8 Martie si gandurile tale sincere de frumusete, impliniri, sanatate!