Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

In gradina Raiului colinda

In gradina Raiului colinda

In gradina Raiului - colinda   Vezi versurile si melodia unui colind vechi romanesc pe care il puteti invata pentru Craciun. Dupa cum se poate observa, fiecare vers se canta de doua...

Incuviintarea adoptiei si proc…

Incuviintarea adoptiei si procedura adoptiei interne

  Legea adoptiei - Capitolul III - Procedura adoptiei interne   Sectiunea 4 - Incuviintarea adoptiei Art. 39 Incuviintarea adoptiei este de competenta instantelor judecatoresti. Art. 40 (1) Cererea de incuviintare a adoptiei poate fi introdusa direct...

Face barza clic si clac ca o o…

Face barza clic si clac ca o oala cu capac

Face barza clic si clac ca o oala cu capac Va oferim spre lectura poezia “Face barza clic si clac ca o oala cu capac” scrisa de...

Ce sunt hormonii

Ce sunt hormonii

Ce sunt hormonii Toata lumea vorbeste astazi despre hormoni si despre vitamine, dar prea putini sunt aceia (in afara, bineinteles, de specialisti si medici) care sa stie exact despre ce este...

Ghicitori despre ceapa

Ghicitori despre ceapa

Ghicitori despre ceapă   Ghicitori despre ceapă, ceapă verde, ceapă roşie.   Am cămăşi nenumărate, Plângi de le dezbraci pe toate! Despre ce-o fi vorba, Poti ghici? (ceapa)