Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Ursuleti de Ziua Indragostitil…

Ursuleti de Ziua Indragostitilor

Ursuleti de Ziua Indragostitilor Ziua Indragostilor pare o adevarata sarbatoare. In timp ce traditionalistii romani sarbatoresc iubirea pe 24 februarie – Dragobete, exista si o sarbatoare imprumutata - Valentine’s Day (14...

La vanatoare de soare

La vanatoare de soare

La vanatoare de soare Va oferim spre lectura o povestire minunata, intitulata sugestiv “La vanatoare de soare” scrisa de George Suru. Ca sa mergem la...

Vitaminele si importanta lor p…

Vitaminele si importanta lor pentru organismul uman

Vitaminele si importanta lor pentru organismul uman Hrana organismului uman trebuie sa contina proteine, glucide, lipide, saruri minerale si vitamine. Termenul de vitamina (amina vitala) a fost introdus...

Obiceiuri de Anul Nou la roman…

Obiceiuri de Anul Nou la romani

Obiceiuri de Anul Nou la romani Anul Nou reprezinta o zi de sarbatoare, cea mai frumoasa si vesele, caci e inceputul unei noi ere de sperante. Totusi, s-a...

Printesa Ariel planse de color…

Printesa Ariel planse de colorat

Printesa Ariel – planse de colorat   Patrunde in lumea desenelor animate, patrunde in largul marii alaturi de mica sirena Ariel, pestisorul Flounder, crabul Sebastian, printul Eric, vrajitoarea Ursula. Alege plansa preferata...