Univers de copil

A+ R A-


Romania in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza

 

Unirea Moldovei si a Tarii Romanesti, infaptuita la 24 ianuarie 1859, n-a putut fi dobandita decat pin lupta celor multi. Si, dupa Unire, marii boieri voiau sa pastreze vechile randuieli. Voiau sa-si pastreze bogatiile si conducerea statului.

 

Schimbari in viata tarii

De aceea, cei sapte ani cat a condus tara Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) au fost ani de mari framantari, ani de lupta intre cei care voiau schimbarea in bine a tariisi cei care se opuneau oricaror prefaceri. Domnitorul Cuza, sprijinit de Mihail Kogalniceanu si de alti oameni darnici de progres, a reusit sa aduca unele imbunatatiri in organizarea tarii. Astfel, administratia a fost mai bine oraduita si armata mai bine organizata.

In vremea aceea, cea mai mare parte a locuitorilor erau analfabeti. Cuza a facut o lege care oblige pe copii sa invete carte. Aceasta a fost o masura buna, care a condus lumina stiintei de carte in multe sate. Dar, nu s-au infiintat destule scoli, ca invatatura sa patrunda pretutindeni. Nici invatatori si nici carti nu erau destule, pe masura nevoilor. Din aceasta pricina, cea mai mare parte a poporului a ramas tot fara stiinta de carte.

 

Improprietarirea taranilor

La cererile mai hotarate ale poporului, Mihail Kogalniceanu a propus legea de improprietarire a taranilor. Marii proprietari s-au impotrivit cu multa inversunare acestei legi. Totusi, in anul 1864, impotrvia vointei boierilor, legea de improprietarire a fost aplicata. Dar, ca sa primeasca pamant, taranii trebuiau sa aiba vite si pluguri, cu care sa-l munceasca. Trebuia sa rascumpere cu bani pamantul marilor proprietari. Or, cei mai multi tarani erau foarte saraci, iar mosierii pastrau pentru ei pamantul cel mai bun.

Din aceasta pricina, lupta indelungata pe care taranii au dus-o pentru pamant a continuat cu si mai multa darzenie.

 

Sfarsitul domniei lui Cuza

Masurile luate de Alexandru Cuza au imbunatatit intrucatva viata poporului. Marii mosieri si o parte dintre burghezi, suparati ca li s-au luat o parte din mosii, l-au silit pe Cuza sa renunte la tron si sa plece din tar ape care o iubea si pentru binele careia a luptat din rasputeri.

In locul lui mosierii si burghezii au adus ca domn pe Carol, un print din Germania, dusman al poporului. El a condus tara impreuna cu mosierii si burghezii. Venind in tara sarac, el a exploatat fara mila poporul si a strans averi uriase.

Felul acesta de conducere a tarii, in care intreaga putere o aveau burgehzia si mosierimea, in frunte cu regale, poarta numele de regim burghezo-mosieresc. El a adus poporului nostru multe suferinte si nedreptati.

In acest timp au patruns in Romania multi capitalisti straini, sprijiniti de Carol I. acestia, impreuna cu capitalistii din tara, au exploatat crunt poporul nostru muncitor.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Gerul de Vasile Alecsandri

Gerul de Vasile Alecsandri

Gerul de Vasile AlecsandriPoezia “Gerul” de Vasile Alecsandri este un pastel închinat iernii, cu frigul ei aspru şi necruţător.   Gerul aspru şi sălbatic strânge-n braţe-i cu jelireNeagra luncă de pe vale...

Jucarii confectionate din morc…

Jucarii confectionate din morcovi

Jucarii confectionate din morcovi Multe legume pot fi utilizate pentru confectionarea unor jucarii. Acum vom face referire la jucarii confectionate din morcovi. Vorbim despre cateva jucarii frumoase, fie ca...

Cum sa inveti mai repede si ma…

Cum sa inveti mai repede si mai bine

Cum sa inveti mai repede si mai bine Vrei sa inveti mai bine, vrei sa ai rezultate mai bune la scoala, dar nu stii ce anume ar trebui sa faci. Hai...

Revolutia din anul 1848 in Tar…

Revolutia din anul 1848 in Tara Romaneasca

Revolutia din anul 1848 in Tara Romaneasca   In Tara Romaneasca fruntasii revolutiei  aveau legaturi mult mai stranse cu orasenii si cu taranimea. Oamenii hotarati si iubitori de popor ca Nicolae Balceascu,...

Vai ape si trecatori

Vai ape si trecatori

Vai, ape si trecatori Pamantul Romaniei este brazdat de foarte multe vai, prin care serpuiesc numeroase ape limpezi si racoroase. In cele ce urmeaza, le prezentam pe cele mai...