Sa ne ingrijim gura
Gura constituie o adevarata uzina de chimie alimentara si este constituita din organe foarte delicate care reclama ingrijiri minutioase si constant. Digestia nu poate fi multumitoare decat daca functiunile gurii, adica mestecare si insalivarea alimentelor se face in mod normal. Ori, gura contine o cantitate enorma de microbe care vegeteaza in mediul ei umed si nu asteapta decat un prilej pentru a da nastere la tot felul de infectii.
Printr-o ingrijire buna a gurii nu numai ca dintii vor fi mentinuti in buna stare, dar se va impiedica si dezvoltarea microbilor.
Prima cerinta a igienei este sa mestecam asa cum trebuie. Pentru aceasta trebuie ca toti dintii sa ia parte la mestecat. Alimentele trebuie sa fie mestecate indelung, caci numai in chipul aceste se obtine o functionare suficienta a glandelor salivare. Ori, saliva pe langa ca foloseste chimismul alimentar, contribuie foarte mult si la apararea gurii, diluand produsele microbiene, ajutand la expulzarea lor neincetata si neutralizand fermetarea ramasitelor alimentare. Prin urmare, sa mestecam incet si indelung, sevindu-ne de incisive, pentru a taia, de canini pentru a smulge, de molari pentru a sfarma.
De exemplu, veti remarca ca … daca duceti pe un biet caine oras, dati-i supe delicate, chiftelute bine prajite si mai deloc oase, adica dati-i mancarurile pe care le mananca de obicei omul, si veti vedea ca dintii i se strica, se ingalbenesc, se cariaza si cad. Acelasi lucru se intampla si cu negrul African, caruia de cum vine in Europa sau in America si incepe sa se hraneasca “civilizat”, i se strica dintii. Sa ne ferim deci de alimentele prea fine, prea moi, prea fierte si la nevoie sa nu ne sgiim sa sfasiem cu dintii carnea de pe os. Principalele cauze ale cariei dentare sunt fermentatiile acide din jurul dintilor si depunerea tartrului. Pentru a evita aceste neajunsuri trebuie sa curatam gura, periind dintii si gingiile. In acst scop sa ne ferim de o perie cu dintii lungi si rezistenti care pot patrunde prin toate ascunzisurile, indepartind toti corpii straini. Peria va fi muiata in apa calda deoarece caldura dizolva mai bine grasimile si excita secretia glandelor mucoasa. Sa ne servim de sapun de Marsilia care patrunde mai bine ca orice pasta sau dentrificare in toate partile gurii. Acest sapun fiind constituit dintr-un amestec de saruri alcoolice si acizi grasi, este foarte solubil in apa si poseda proprietatea de a produce o spuma abundenta. Fiind alcalin, el neutralizeaza acizii si mentine gura in stare aseptic. Apoi el se mai bucura de proprietatea de a face sa dispara ramasitele de grasime. Dar nu numai atat, curatind perfect gura el face sa dispara microbii si prin aceasta impiedica si viitoarele fermentatii si infectii. Deoarece insa gustul sapunului produce greata unor persoane, este bines a turnam pe perie cateva picaturi de alcool de menta sau de apa de gura. Sa ne amintim totdeauna ca sapunirea gurii trebuie facuta nu numai dimineata, ci si seara. In fiecare seara, fara exceptie! Astfel, vom avea o gura sanatoasa si ne vom feri tot organismul de multe si grave neplaceri.
- 21/03/2017 00:15 - Binefacerile si beneficiile produse prin consumul de ceai
- 19/03/2017 00:17 - Cura de slabire si sfaturi pentru obezi
- 10/03/2017 17:21 - Gimnastica respiratorie
- 08/02/2017 00:35 - Sfaturi pentru a scapa de insomnie
- 02/02/2017 00:20 - Emotivii in viata sociala
- 14/01/2017 00:02 - Taina individualitatii si igiena
- 08/12/2016 19:51 - Memoria senzatiilor
- 07/12/2016 19:46 - Intensitatea vazului
- 06/12/2016 19:40 - Intensitatea pipaitului
- 16/11/2016 00:13 - Caldura si lumina pentru sanatatea noastra