Scapa de raceala
Afara e umed, frig, neplacut, toata lumea se trage acasa, la caldura. Dar trecerea de la rece la cald ne slabeste rezistenta la boala, tocmai acum, cand organsmul nostru lupta ca sa respinga atacul dat de bacterii si virusi. Solutia e doar una: un program bine instrumentat de rezistenta in fata bolii. Scapa de raceala. Iata cateva masuri de prevenire si solutii/sfaturi pentru sanatate.
Intarirea corpului. Practicarea regulata a saunei obisnuieste corpul cu schimbarea de temperatura (fanlandezii nu racesc niciodata, fiindca de mici copii fac alternativ bai in copci taiate in gheata). O data pe saptamana, o sauna de 10-15 minute, la o temperatura nu foarte ridicata (maximum 80 de grade) antreneaza vasele de sange sa faca fata la schimbarile de temperatura. Persoanele cu probleme cardiace se consulta inainte cu un medic. Ca metoda alternativa apar baile scotiene, fierbinti si reci, practicate zilnic. Ultima apa trebuie sa fie rece.
Hrana corespunzatoare. O alimentatie echilibrata si bogata in vitamine este cea mai buna paza impotriva racelilor. Sa nu va lipseasca de pe masa fructele (mere, pere, citrice) si legumele proaspete (varza, gulii, cartofi, morcovi, telina, pastarnac, praz, napi, sfecla, andive). In pus, nu utati suplimentele alimentare: vitamine, oligoelemente, minerale. Sa nu lipseasca vitamina A (mentine mucoasele umede), vitamina C (energie pentru celulele care distrug radicalii liberi), cel putin 0.5 mg pe zi. In cazul cand o preferati in stare naturala, sporiti-i efectul, turnand peste sucul de portocale, lamai, grapefruit, etc. apa fierbinte (dar nu peste 60 de grade). Intre minerale, mentionam ca aveti nevoie de zinc care activeaza metabolismul. Exista preparate farmaceutice care il contin. Cerealele complete si produsele naturale din apte (branza nefermentata sau fiarta si laptele sau iaurtul nepasteurizate) protejeaza ideal intestinele impotriva virozelor, care de la o vreme se localizeaza si acolo.
Respirati liber. In mod normal, firisoarele minuscule de par care ne portejeaza nasul au menirea sa retina, asemenea unui filtru, impuritatile si agentii de boala care ne-ar putea ataca. Poluarea din ultima vreme este, insa, atat de puternica, incat nasul nu se mai descurca fara ajutor. Ca sa nu mai vorbim de alergii, care ataca sase persoane din zece. Ce este de facut? Medicii ne recomanda sa facem preventiv spalaturi nazale cu apa sarata (un sfert de lingurita la un pahar de apa). Mai nou, in farmacii se gasesc sprayuri nazale cu apa de mare.
Imbracati-va calduros. Cui ii e frig si ingheata afara pierde forta imunitara. Tipul de imbracaminte recomandat pentru vremea de iarna este sistemul “in foi de ceapa”, compus din mai multe piese de imbracaminte usoare, purtate una peste alta. Scopul? Daca va e prea cald, scoateti o parte din ele, daca va e prea frig, le imbracati din nou. Cu un singur pulover mare si gros exista riscul sa transpirati foarte tare, sa nu va puteti schimba pe moment si sa raciti. Cel mai important: sa va fie totdeauna cald la picioare. Acelasi lucru e valabil si la cap, fiindca prin el se pierde 40% din caldura corpului.
Fiti activi. Sporturile de rezistenta dinamizeaza circulatia sangelui si transportul de oxigen. O ora de plimbare prin aer liber (in pas mai alert) face acelasi bine ca o jumatate de ora de jogging. Practicati-l de trei ori pe saptamana. Un alt avantaj: miscarea impiedica depunerea de grasimi si elibereaza o doza sensibila de hormoni care produc bucurie.
Uitati stresul. Un psirit stresat subrezeste corpul. Inconjurati-va numai de lucruri placute: faceti-va timp pentru cumparaturi, ascultati muzica, evocati, alaturi de prieteni sau de membrii familiei, faceti exercitii de relaxare si respiratie, organizati-va spatii de odihna si vorba, la o cana de ceai cu miere si o lingurita de rom.
Dormiti suficient. La vreme de frig, organismul nostru are nevoie de mai multa energie ca de obicei. Pentru asta e nevoie sa ne odihnim suficient. Un somn de 7-8 ore pe noapte e obligatoriu, dublat de un “pui de somn”, tras imediat dupa pranz. Celulee de aparare ale corpului sunt permanent pe metereze in anotimpul rece, dublandu-si actiunea de paza impotriva gripelor si racelilor, asa ca au nevoie de timp de odihna ca sa-si refaca puterile.
Spalati-va cat mai des pe maini. Dusmanii sanatatii sunt pretutindeni: bacteriile stau la panda pe clanta usii, virusurile pe mana stransa pentru salut a celor pe care ii intalnim. Singura pavaza: spalatul frecvent pe maini.
Cat mai multe lichide. Lichidele (neindulcite si fara alcool) spriina metabolismul si apara mucoasele de uscaciunea provocata de incalzirea centrala din locuinte. De aceea se recomanda sa bem minimum 2 litri de lichid pe zi: sucuri de fructe stoarse proaspat acasa, ceaiuri de plante, apa plata sau slab mineralizata.
Sprijinul plantelor. Exista plante care ajuta la restabilirea unui sistem imunitar slabit. Intre ele, la loc de frunte se afla echinaceea, existenta in toate magazinele de profil, sub forma de tincturi sau pastile.
Sprijinul albinelor. Produsele stupului au proprietati exceptionale de intarire a sistemului imuntar, calind organismul in lupta cu bolile. Nicio zi fara miere, nicio zi fara polen, nicio zi fara propolis solid (mestecati bucatele mici, cat un bob de fasole, protejeaza intreaga zona nas-gat-urechi) sau lichid, administrat preventiv (5-10 picaturi de trei ori pe zi), pe o bucatica de paine sau amestecat cu miere. Mancati din cand in cand fagure sau capaceala (se gaseste la apicultori).
Otetul de mere. Rolul lui ca stimulator al sistemului imunitar a fost demonstrat in studiile celebrului medic american D. C. Jarsiv. Reteta: doua lingurite de miere amestecate cu doua lingurite de otet de mere si cu un pahar de apa, luate o data pe zi, dimineata, sau si mai bine, de trei ori pe zi. In plus, nu va veti ingrasa nciodata.
De asemenea, nu ar strica sa acordati atentie urmatoarelor aspecte:
Aerisiti-va regulat locuinta. Virusurilor le place la nebunie aerul inchis.
Evitati incazitul in exces al casei si nu uitati sa puneti vase cu apa pe calorifere sau radiatoare electrice.
O data la doua zile, face inhalatii cu aburi de musetel sau ienupar.
In caz ca va curge nasul, folositi numai batiste de hartie, pe care dupa utilizare le aruncati.
- 04/05/2016 00:11 - Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare
- 10/04/2016 00:14 - Sportul si kilogramele
- 09/04/2016 20:04 - Actiunea stresului asupra organismului
- 28/03/2016 23:11 - Reguli de igiena in alergii boli ale primaverii
- 02/02/2016 19:22 - Imbracamintea si incaltamintea reguli de igiena
- 06/11/2015 00:11 - Exercitiile fizice si influenta asupra organismului
- 09/10/2015 00:13 - Copilul si arta
- 06/10/2015 00:22 - Planta vietii
- 04/10/2015 00:08 - Cascatul fenomen si cauze
- 18/09/2015 00:25 - Farmacia de acasa