Univers de copil

A+ R A-


Sergiu Nicolaescu, Dacii, film

 

 Dacii” este un film istoric, coproductie romano-francez, regizat in 1967 de Sergiu Nicolaescu. Acesta este filmul de debut in lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu.

Filmul a fost realizat de Studioul Bucuresti in colaborare cu Franco-London Film (Franta). Actiunea filmului se petrece in preajma anilor 86-88 d. Hr, cand Domitian, imparatul roman din aceea vreme, a incercat sa cucereasca Dacia.

Decebal (Amza Pellea) este dispus sa faca sacrificiul suprem pentru a pastra integritatea poporului sau. Fiul sau, Cotyso (Alexandru Herescu), este daruit zeilor spre disperarea lui Decebal si a fiicei sale, Meda. Septimius Severus (Pierre Brice), un tanar roman devotat tarii sale adoptive, va fi pus sa aleaga intre originile sale de sange si cultura in care a fost crescut.

 

Sergiu Nicolaescu s-a documentat mult despre civilizatia dacilor. Costumele dacilor au fost greu de realizat. Nicolaescu s-a deplasat pentru documentare la Roma, a copiat costumele de pe Columna lui Traian si a venit cu schite pentru creatoarea de costume Hortensia Georgescu. Costumele au fost confectionate din in nevopsit si, intr-o dimineata de ianuarie, au fost imbracati cu ele 12 cascadori. Cand i-a vazut, regizorului i s-a parut ca l-a „lovit cineva cu lauca in cap”, iar „dacii aduceau a mexicani”. El a rugat-o pe Hortensia Georgescu sa vopseasca costumele in nuante de pamant.

 

Filmul a fost realizat in Studioul Cinematografic Bucuresti si Franco-London Film, in perioada 11 mai - octombrie 1966.  Cadrele exterioare au fost filmate la Buftea, Sarmizegetusa, Stana de Vale, Muntii Bucegi si Harsova, iar cele interioare la Buftea. In prima zi de filmare au fost folositi 2.000 de actori si figuranti.

 

Flmul “Dacii” se afla pe locul 4 in topul celor mai vizionate filme romanesti din toate timpurile, dupa cum atesta un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania. “Dacii” a obtinut premiul 2 la Festivalul filmului muncitoresc de la Praga.

 

“Sunt foarte mandru ca prin debutul meu am redeschis drumul nationalismului romanesc.” (Sergiu Nicolaescu).

 

 

 

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Descoperirea fosforului

Descoperirea fosforului

Descoperirea fosforului Este destul timp de cand se cunoaste fosforul.

Alimente recomandate pentru am…

Alimente recomandate pentru ameliorarea gripei, racelii si virozelor

Alimente recomandate pentru ameliorarea gripei, racelii si virozelor   Unele dintre cele mai frecvente afectiuni in anotimpul rece – gripa, raceala si viroza, nu se trateaza cu prea multe medicamente insa pot...

Cum s-a inventat cinematografu…

Cum s-a inventat cinematograful

Cum s-a inventat cinematograful Primul spectacol de proiectii cinematografice cu public a avut loc la Paris, la 28 decembrie 1895. In sala unde aveau loc proiectiile, ce durau 20 de...

Catelul si dulaul poezie

Catelul si dulaul poezie

Catelul si dulaul - poezie   Va oferim spre lectura poezia “Catelul si dulaul”, scrisa de Kemeny Janos. Traducerea in limba romana apartine lui Ion Horea, iar ilustratia apartine Iuliei Tallas.   Un dulau...

Importanta cercetarii bacterii…

Importanta cercetarii bacteriilor

Importanta cercetarii bacteriilor Studiul bacteriilor a lamurit faptul ca unele sunt patogene, deci daunatoare, iar altele folositoare. Materiile organice din sol sunt degradate de catre bacterii in substante mai simple, sub...