Sfaturi practice si reguli de igiena
Pentru sanatatea si igiena dumneavoastra va oferim o serie de sfaturi legate de igiena dintilor, ochilor, urechilor, nasului, plamanilor si pielii.
Igiena dintilor
Dintii trebuie ingrijiti zilnic, caci altfel se sfarma si produc dureri mari de tot, pe langa faptul ca ii pierdem si atunci mestecarea alimentelor e mult mai grea.
Dupa fiecare mancare dintii trebuie clatiti cu apa, care nu e rece, iar dimineata si mai ales seara trebuie spalati cu peria de dinti pe care punem pasta.
Fiecare om trebuie sa aiba peria sa personala, pe care o tine cat mai curata. Dintii trebuie curatati, deci nu rupeti ata cu dintii, nu zdrobiti nuci, alune ori alte lucruri, care slabesc dintii si strica smaltul de pe ei.
Alimentele prea reci sau prea calde sunt de asemenea foarte daunatoare dintilor.
Igiena ochilor
Lumina prea puternica, orbitoare, poate fi daunatoare ochilor ca si lipsa de insuficienta lumina.
Cititul si scrisul prelungit oboseste ochii, deci lasati si clipe de repaus ochilor. Culorile violente cauzeaza slabirea lor. Culori mai putin obositoare pentru ochi sunt: verdele, albastrul si maroul.
Vara, cand soarele e puternic si iarna pe zapada e bine sa folosim ochelari colorati (verde sau albastru).
Daca intra in ochi un fir de par ori de praf, trebuie indepartat cat mai repede cu o grija deosebita. Pentru a linisti ochiul iritati, aplicam comprese caldute cu solutie de acid boric. Cand citind sau stand la calculator, ochii lacrimeaza, ori literele fug pe dinaintea privirii, trebuie consultat un medic oftalmolog care va poate spune, daca trebuie sau nu sa va protejati ochii cu ajutorul unor ochelari potriviti.
Igiena urechilor
In urechi se produce un fel de ceara, care uneori produce o usoara surzenie, o clatire cu apa calduta, ori cateva picaturi de ulei gomenolat, readuce auzul la normal. Sa evitam curentii de aer, mai ales atunci cand suntem nevoiti sa stam timp indelungat in astfel de conditii. E bine, in astfel de conditii, sa punem vata in urechi.
Nici intr-un caz (chiar daca simtim mancarime in urechi) sa nu introducem scobitori de dinti, ori unghia murdara, ci este recomandat sa apelati la medicul orl-ist.
Igiena nasului
Prin respiratie se aseaza fire de praf pe captuseala (mucoasa) nasului precum si o multime bacterii, care odata ajunse la plamani, pot sa fie daunatoare sanatatii, de aceea interiorul nasului trebuie si el curatat.
Igiena plamanilor
Plamanii trebuie feriti de aerul incarcat cu praf, fum si bacterii, de aceea sa stam cat mai mult posibil in aer curat, facand in fiecare dimineata exercitii de respiratie in aer curat in camera cu fereastra deschisa.
Sa nu stam aproape de cei care au gripa, guturai sau alte afectiuni respiratorii molipsitoare deoarece le putem usor lua prin respiratie.
Igiena pielii
Pielea trebuie tinuata intotdeauna in cea mai perfecta stare de curatenie. Cel mai bun mijloc pentru aceasta este intrebuintarea sapanului, spaland corpul frecvent. Pentru sanatatea pielii e importanta si alegerea hainelor care in cazul cand sunt impermeabile (prin care nu trece apa) sunt daunatoare, deoarece impiedica respiratia pielii. Parul trebuie ingrijit in mod deosebit si trebuie aparat de praf sau de razele puternice ale soarelui. Baile de soare prelungite produc arsuri.
- 12/12/2014 01:05 - Cafeaua un leac la indemana oricui
- 08/12/2014 01:54 - Maladiile autoimune o eroare de recunoastere
- 29/11/2014 01:41 - Dialog despre anatomia sufletului
- 17/11/2014 21:33 - Informatii despre apa de baut
- 13/11/2014 23:59 - Masuri de prim ajutor in caz de luxatii entorse si fracturi
- 28/10/2014 01:10 - Despre imbracaminte si igiena
- 22/10/2014 01:16 - Aprecierea calitatii laptelui
- 21/10/2014 01:30 - Aprecierea calitatii oualor pentru consum
- 20/10/2014 01:07 - Igiena respiratiei si guturaiul
- 10/10/2014 01:01 - Igiena activitatii intelectuale