Univers de copil

A+ R A-


Simboluri si semnificatii de Anul Nou

 

Simboluri si semnificatii de Anul NouAnul Nou, Revelionul, semnifica momentul in care timpul se reinnoieste: anul vechi se ingroapa, iar anul nou se naste. E vorba despre un nou inceput, un nou drum, o noua etapa in viata noastra si a intregii lumi.

De-a lungul timpului, momentul si sarbatorirea Noului An a capatat noi insemne, semnificatii si simboluri. Iata cateva dintre ele.

 

Mosul. Tatal Timp.
Tatal Timp este Mosul. De fapt, este o personificare a vremii ... Vorbim despre un barbat imbracat intr-un cojoc gros si lung. Acesta poarta peste piept o esarfa pe care este inscris numarul noului an. Mosul are cu el o clepsidra / un ceas si/sau o coasa. Acestea sunt simboluri ale trecerii iremediabile a timpului, dar si a iminentei mortii.

Infatisarea Batranului Timp deriva din diverse surse, cum ar fi cea a Regelui Sfant (Holly King), zeul celtic al anului ce moare si cea a lui Cronos, zeul grec al timpului.
Mosul Timp ii incredinteaza indatoririle si sarcinile Anului Nou Nascut, simbolizand viitorul.

Copilul nou-nascut. Copilul Anului Nou.
Copilul Noului An este un simbol si o personificare pline de popularitate. Copilasul este dolofan. El purta un scutec, o hainuta si o esarfa pe care este inscris numarul noului an.

Traditia de a simboliza noul an printr-un copil nou-nascut a aparut in Grecia, in jurul anului 600 ien. In mod asemanator, in Egiptul antic timpuriu, copilul nou-nascut era recunoscut ca un simbol al renasterii.

Zgomote. Pocnitori. Focuri de artificii.
La trecerea dintre ani, la rascrucea dintre ani, este bine sa se faca zgomot. De ce? Pentru ca acestea au darul de a alunga spiritele rele si a aduce noroc. Bubuiturile, pocniturile specifice anului nou si focurile de artificii simbolizeaza o renastere a universului. Totul ne duce cu gandul la un nou inceput frumos si prosper.

Lumina. Lumanari. Candele. 
Sa fie lumina ... Lumanarile, candelele sunt simboluri traditionale ale noului an si reprezinta o intruchipare a credintei seculare ... Fumul acestora ar avea insusirea de a se ridica pana la ceruri. Astfel, Dumnezeu ar afla rugamintile si dorintele fiecaruia si le va indeplini.
Lumina
simbolizeaza reinvierea Domnului Iisus Hristos si o impartasire universala a luminii, bucuriei si afectiunii.

Focuri aprinse. Focuri de tabara.
Aprinderea focurilor de tabara aduna oamenii. Reprezinta, de fapt, un simbol al dragostei si uniunii impartasite in jurul acelorasi credinte sau sperante. Dansurile si cantecele din jurul focului nu fac altceva decat sa revitalizeze armonia dintre oameni.
Arderea lemnelor, a busteanului (Yule Log)
in sobe sau seminee simbolizeaza lumina care infrange intunericul. In occident, traditia spune ca busteanul Yule trebuie sa arda intreaga noapte de anul nou, iar apoi sa fie apoi lasat in jar timp de 12 zile (semnificand cele 12 luni ale anului). Dupa trecerea celor 12 zile, acesta este scos ceremonial din soba sau camin.

Struguri, smochine, mere, nuci, rodii. Vasc.
Strugurii, smochinele, merele, nucile, rodiile si vascul sunt folosite ca simboluri de Anul Nou. In marea majoritatea, aceste produse sunt reprezentari ale belsugului, existand asocieri cu abundenta, fertilitate, noroc, bunastare, spor, etc.
Traditia spune ca ceea ce vei manca si vei bea in noaptea de Anul Nou o sa iti fie pus pe masa in fiecare zi a anului in care tocmai ai intrat. De asemenea, dupa cum iti merge in prima zi din an, asa iti va merge tot anul.

Vascul este considerat o planta magica, aducatoare de noroc, mai ales atunci cand te saruti dedesuptul unei crengi de vasc cu o persoana draga, in momentele trecerii catre noul an. Vascul are darul de protejare a casei.

Petrecerea de Anul Nou. Revelionul.
Noaptea de Anul Nou, Revelionul, a devenit o traditie, un obicei, o ocazie traditionala de a petrece impreuna cu rudele si prietenii apropiati. Exista numeroase superstitii legate de Anul Nou, la trecerea dintre ani. Citeste mai multe despre traditii, superstitii, obiceiuri si credinte despre oameni, despre masa, despre casa, legate de Anul Nou si Revelion ...

De asemenea, se crede ca primii oameni care iti viziteaza casa dupa Anul Nou pot sa iti aduca noroc sau ghinion de-a lungul intregului an. Potrivit superstitiilor si credintelor populare, sansa va fi de partea ta atunci cand cel dintai musafir va fi un barbat inalt, cu parul inchis la culoare, cu atat mai mult cu cat iti aduce cadouri (in special, o moneda de argint, o bucata de carbune, o bucata de paine, o bucata de cozonac). Se presupune ca persoanele blonde sau roscate nu aduc noroc, asa ca este indicat sa le tii afara ... E bine ca prima data sa iti intre in casa barbat, nu femeie.

Spor la pregatiri si nu uitati sa va distrati din plin de Revelion! Fiti veseli si inconjurati de familie si prieteni! An Nou Fericit, linistit si plin de realizari! La multi ani!

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Umbrelute colorate confectiona…

Umbrelute colorate confectionare

Umbrelute colorate - confectionare Cand afara ploua, nimeni nu are chef sa iasa la joaca! Poti petrece acest timp placut in camera ta confectionand umbrelute colorate, vesele. Poate astfel...

Intaia zi de scoala poezie

Intaia zi de scoala poezie

Intaia zi de scoala - poezie Va oferim spre lectura poezia “Intaia zi de scoala” scrisa de Haralambie Tugui. Septembrie! Zile fecunde! Sub o lumina ca de miere Surad, din crengi...

Marile descoperiri geografice

Marile descoperiri geografice

Marile descoperiri geografice In necesitatea de a descoperi noi cai de comunicare cu Orientul suveranii marilor state europene au decis sa finanteze expeditii care sa deschida rute comerciale si sa descopere...

Moldova in timpul lui Stefan c…

Moldova in timpul lui Stefan cel Mare

Moldova in timpul lui Stefan cel Mare   Dupa Alexandru cel Bun, si Moldova a cunoscut vremuri grele. Timp indelungat, domnii si boierii cei mari s-au luptat intre ei pentru putere. Ei...

Padurea ecuatoriala versuri

Padurea ecuatoriala versuri

Padurea ecuatoriala - versuri   Va oferim spre lectura poezia “Padurea ecuatoriala” scrisa de Florin Costinescu, fiind inclusa in volumul “Cele patru pasari ale zilei”.   Toti copiii, Chiar si cei ce nu merg la...