Univers de copil

A+ R A-


Stupul - unitate biologica?

De-a lungul timpului, au fost efectuate numeroase cercetari. Intre oamenii cu idei mentionam pe ing. Valer Lupsan din Targu Mures, pasionat apicultor si autor al unor lucrari intitulate “Stupul, unitate biologica”.

Unii biologi, conform autorului mai sus mentionat, sustin ca albina-individ se prezinta ca un animal cu sange rece, in vreme ce stupul prezinta toate caracteristicile unui animal cu sange rece. Intr-adevar, cei ce lucreaza cu albinele au constatat ca ele nu alcatuiesc o colectivitate, ci ca sunt parti ale unui intreg. S-a observat ca ele presteaza o munca asidua si dezinteresata pentru binele colectiv, ca sunt constranse de legi necunoscute sa se sacrifice pentru integritatea stupului, ca pierderea matcii (sistemul nervos), provoaca panica generala. Din observatie in observatie, si comparand stupul cu societatea umana si animaliera, am apreciat ca justa concluzia acelor biologi care considera ca, in stup, exista doua feluri de viata, una a albinei ca individ si alta a albinei in colectiv, stupul avand toate datele unui organism unitar, deci ale unui animal cu sange cald.

Se stie clar ca albina are o viata scurta, de numai 45 de zile, iar stupul traieste ani la rand. Mai mult decat atat, albina nu poate trai ca individ solitar mai mult de cateva zile, in timp ce stupul, dupa cum am mai mentionat, vietuieste ani. Daca albina, ca individ, nu poate trece peste anumite intemperii ale naturii, stupul este acela care le invinge pe toate. Astfel, cel ce poate dainui in imprejurari vitrege este acela ce predomina asupra celui firav si neputincios.

Daca stupul (ca unitate biologica) ar fi comparat cu alte organisme, atunci s-ar putea observa ca, prin functiile sale, pot fi determinate si organele existente. Stupul are un sistem nervos, un schelet osos, un tegument, plamani, placenta, sistem digestiv, etc. Albina, in stup, este considerata ca o celula ce face parte din complexul organism stup si ea asigura fomarea functionala a diferitelor organe ale acestuia.

Totusi, albina este, si ea, o entitate biologica, o entitate cu anatomie si functii proprii. Ea are legile ei genetice, dar, totusi, stupul poseda legile lui genrtice, dupa care se conduce, se naste, se dezvolta, traieste si moare.

Un alt argument, demn de mentionat, ar fi faptul ca stupul se inmulteste prin diviziune, asa cum se inmultesc vietuitoarele unicelulare. Deci, albina individuala traieste ca un animal cu sange rece, iar stupul se comporta ca un animal cu sange rece.

De retinut ar fi denumirile vechi poluare romanesti, precum stup, matca, papa laptoasa si papa larvara, termeni care exprima sugestiv si integral, in limba romana, notiunile de regina, colonie, laptisor de matca, etc.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Freamat de codru de Mihai Emin…

Freamat de codru de Mihai Eminescu

Freamăt de codru de Mihai EminescuTresărind scânteie laculŞi se leagănă sub soare;Eu, privindu-l din pădure,Las aleanul să mă fureŞi ascult de la răcoarePitpalacul.

Soldatelul de plumb de Hans Ch…

Soldatelul de plumb de Hans Christian Andersen

Soldăţelul de plumb de Hans Christian Andersen O poveste minunată pentru copii şi în special pentru băieţei: Soldăţelul de plumb de Hans Christian Andersen. Povestea a fost scrisă în 1838. Erau odată...

Sceneta iarna Iarna bine ai ve…

Sceneta iarna Iarna bine ai venit

Scenetă iarnă - Iarnă, bine ai venit!   Serbarea şi sceneta va avea loc într-un cadru special amenajat potrivit sărbătorilor de iarnă. Copiii vor fi de asemenea costumaţi de iarnă.   PREZENTATORUL Iarna a...

Mediterana calatoreste

Mediterana calatoreste

Mediterana calatoreste La 4 mii de mile departare de Gibraltar, in largul insulelor Bahamas, a fost descoperita o punga de apa “straina” care, dupa oceanologi, nu putea proveni decat din …...

Curiozitati din lumea plantelo…

Curiozitati din lumea plantelor

Curiozitati din lumea plantelor   Arborele cu cresterea cea mai rapida este Eucalyptus deglupta, a carui viteza de crestere poate atinge 70,1 cm pe luna (aproximativ 2,3 cm pe zi).                   Planta care...