Univers de copil

A+ R A-


Substantele minerale in regimul femeii insarcinate

 

Substantele minerale sunt indispensabile in construirea partilor componente ale organismului si in sustinerea functiilor acestora, mai ales in cazul femeii insarcinate. Copilul are nevoie in special de calciu, fier, clorura de sodiu (sare), iod, fosfor, magneziu si sulf.

 

Calciul. Iata o lista cu unele alimente bogate in calciu  (Ca) si anume, cantitatea de calciu continuta in 100 g din aceste alimente: branzeturile (si cele fermentate) 100-120 mg, laptele praf ecremat 1300 mg, laptele praf complet 125 mg, smochinele uscate 162 mg, fasolea uscata 132 mg, conopida 122 mg, nucile 89 mg, varza si spanacul 60 mg, painea completa 60 mg, un ou 34 mg.

Nevoia zilnica de calciu a gravidei este de aproximativ 1 g/zi in primele luni de sarcina, crescand pana la 1,75-2 g/zi in ultimele trei luni, deci mai mare decat in conditii obisnuite cand nevoia zilnica de calciu a individului este de aproximativ 0,90 g/zi.

Lipsa de calciu provoaca tulburari atat mamei (carii dentare, crampe musculare sau intr-un stadiu mai avansat, decalcifierea oaselor), cat si copilului (o proasta calcifiere a oaselor sau chiar a dintilor).

Feriti-va, in aceeasi masura, de excesul de calciu! Va asteapta in acest caz o nastere dificila. De asemenea, exista pericolul unei sudari precoce a craniului copilului, multumiti-va strict cu cantitatea de calciu recomandata. In cazul ueni insuficiente de calciu, urmati sfaturile mediuclui. In cazul in care aveti prea mult calciu in organism, medicul va va recomanda evitarea alimentelor care contin prea mult calciu.

O mentiune speciala avem in privinta consumului de lapte. Sa nu credeti ca este util sa consumati o cantitate imensa de lapte in timpul sarcinii! Este suficient ½ litru de lapte pe zi. De altfel, asa cum am mentionat, calciul se gaseste si in alte alimente. Daca nu suportati laptele, veti consuma alte alimente bgate in calciu sau medicul obstretician va va prescrie preparate de calciu precum si vitamina D pentru fixarea calciului.

 

Fierul. Raportat tot la 100 g de aliment, sunt bogate in fier in special: ficatul de vitel (12,1 mg) si de miel (mai putin cel de vaca), ouale (1,5 mg pentru fiecare ou), unele legume ca: fasolea alba uscata (10,3 mg), spanacul (3 mg), unele fructe ca perele si merele uscate (5 mg), graul (8,1 mg), ciocolata (2 mg).

Nevoia de fier ale gravidei sunt si ele mai mari (35 mg/zi in loc de 20 mg), cat sunt in conditii obisnuite, deoarece copilul are nevoie de aceasta substanta pentru a-si fabrica sangele. O cantitate de fier insuficienta in alimentatie poate produce anemie atat mamei in cursul sarcinii, cat si sugarului (in jurul varstei de 6 luni).

 

Sarea (clorura de sodiu). Nevoia de sare este de aproximativ 10 g/zi. Aceasta nevoie este acoperita de sarea care se gaseste in alimente si de cea care se adauga pentru a da gust mancarii. Cantitatea de sare consumata nu trebuie niciodata sa creasca in timpul sarcinii, ci dimpotriva sa scada.

Excesul de sare duce la tulburari renale (in special albuminurie) si la edeme, deoarece tesuturile care contin prea multa sare retin apa. Aceste tesuturi isi pierd elasticitatea si nasterea va fi mai dificila. Pentru a evita acest risc, va recomandam reducerea si chiar suprimarea adaosului de sare in mancare in ultimele saptamani de sarcina. Vati naste astfel mult mai usor.

 

Iodul, magneziul, fosforul si sulful sunt absolut necesare atat gravidei, cat si copilasului. Se gasesc in cantitate suficienta in alimentatia obisnuita.

Coada ursoaicei de Eugen Jianu

Coada ursoaicei de Eugen Jianu

Coada ursoaicei de Eugen Jianu Ursoaica s-a privit in oglinda izvorului si, plina de mirare, a vazut ca nu avea coada! - Mor-mor, a mormait ea. Mandrete mare cum sunt si taman...

Calatorii prin marile sudului

Calatorii prin marile sudului

Calatorii prin marile sudului Spre sud, in marile calde intalnim una dintre cele mai frumoase asociatii de vietuitoare – recifele de corali. Numite adesea si “gradinile marii”, ele sunt alcatuite din...

Poezie patriotica Aceeasi inim…

Poezie patriotica Aceeasi inima aceeasi tara

Poezie patriotica - Aceeasi inima, aceeasi tara   Poezie patriotica scrisa de Ilarie Hinoveanu – Aceeasi inima, aceeasi tara.   La fel sunt drumurile-n tara, Pe Olt, pe Mures si pe Prut De parca toate infasoara Acelasi...

Felicitari haioase de Valentin…

Felicitari haioase de Valentines Day cu catelusi

Felicitari haioase de Valentine’s Day cu catelusi   E Valentine’s Day, e zi de sarbatoare ... E sarbatoarea iubirii. Mai mult ca oricand, trebuie sa ne aratam iubire. Trimite un mesaj si...

Sinuzita o boala a tuturor var…

Sinuzita o boala a tuturor varstelor

Sinuzita - o boala a tuturor varstelor Cavitati anexe ale foselor nazale, cu care comunica in mod nemijlocit, sinusurile sunt situate pe partile laterale, deasupra si inapoia nasului, fiind sapate in...