Univers de copil

A+ R A-


Substantele minerale in regimul femeii insarcinate

 

Substantele minerale sunt indispensabile in construirea partilor componente ale organismului si in sustinerea functiilor acestora, mai ales in cazul femeii insarcinate. Copilul are nevoie in special de calciu, fier, clorura de sodiu (sare), iod, fosfor, magneziu si sulf.

 

Calciul. Iata o lista cu unele alimente bogate in calciu  (Ca) si anume, cantitatea de calciu continuta in 100 g din aceste alimente: branzeturile (si cele fermentate) 100-120 mg, laptele praf ecremat 1300 mg, laptele praf complet 125 mg, smochinele uscate 162 mg, fasolea uscata 132 mg, conopida 122 mg, nucile 89 mg, varza si spanacul 60 mg, painea completa 60 mg, un ou 34 mg.

Nevoia zilnica de calciu a gravidei este de aproximativ 1 g/zi in primele luni de sarcina, crescand pana la 1,75-2 g/zi in ultimele trei luni, deci mai mare decat in conditii obisnuite cand nevoia zilnica de calciu a individului este de aproximativ 0,90 g/zi.

Lipsa de calciu provoaca tulburari atat mamei (carii dentare, crampe musculare sau intr-un stadiu mai avansat, decalcifierea oaselor), cat si copilului (o proasta calcifiere a oaselor sau chiar a dintilor).

Feriti-va, in aceeasi masura, de excesul de calciu! Va asteapta in acest caz o nastere dificila. De asemenea, exista pericolul unei sudari precoce a craniului copilului, multumiti-va strict cu cantitatea de calciu recomandata. In cazul ueni insuficiente de calciu, urmati sfaturile mediuclui. In cazul in care aveti prea mult calciu in organism, medicul va va recomanda evitarea alimentelor care contin prea mult calciu.

O mentiune speciala avem in privinta consumului de lapte. Sa nu credeti ca este util sa consumati o cantitate imensa de lapte in timpul sarcinii! Este suficient ½ litru de lapte pe zi. De altfel, asa cum am mentionat, calciul se gaseste si in alte alimente. Daca nu suportati laptele, veti consuma alte alimente bgate in calciu sau medicul obstretician va va prescrie preparate de calciu precum si vitamina D pentru fixarea calciului.

 

Fierul. Raportat tot la 100 g de aliment, sunt bogate in fier in special: ficatul de vitel (12,1 mg) si de miel (mai putin cel de vaca), ouale (1,5 mg pentru fiecare ou), unele legume ca: fasolea alba uscata (10,3 mg), spanacul (3 mg), unele fructe ca perele si merele uscate (5 mg), graul (8,1 mg), ciocolata (2 mg).

Nevoia de fier ale gravidei sunt si ele mai mari (35 mg/zi in loc de 20 mg), cat sunt in conditii obisnuite, deoarece copilul are nevoie de aceasta substanta pentru a-si fabrica sangele. O cantitate de fier insuficienta in alimentatie poate produce anemie atat mamei in cursul sarcinii, cat si sugarului (in jurul varstei de 6 luni).

 

Sarea (clorura de sodiu). Nevoia de sare este de aproximativ 10 g/zi. Aceasta nevoie este acoperita de sarea care se gaseste in alimente si de cea care se adauga pentru a da gust mancarii. Cantitatea de sare consumata nu trebuie niciodata sa creasca in timpul sarcinii, ci dimpotriva sa scada.

Excesul de sare duce la tulburari renale (in special albuminurie) si la edeme, deoarece tesuturile care contin prea multa sare retin apa. Aceste tesuturi isi pierd elasticitatea si nasterea va fi mai dificila. Pentru a evita acest risc, va recomandam reducerea si chiar suprimarea adaosului de sare in mancare in ultimele saptamani de sarcina. Vati naste astfel mult mai usor.

 

Iodul, magneziul, fosforul si sulful sunt absolut necesare atat gravidei, cat si copilasului. Se gasesc in cantitate suficienta in alimentatia obisnuita.

Felicitari virtuale animate de…

Felicitari virtuale animate de Craciun

Felicitari virtuale animate de Craciun   A sosit Craciunul, sarbatoarea nasterii pruncului Iisus Hristos. Cu acest prilej, faceti ziua mai frumoasa cuiva drag dvs. Trimiteti celor cunoscuti, prietenilor, colegilor si familiei urarile...

Alergiile reaginice partea 2

Alergiile reaginice partea 2

Alergiile reaginice - partea 2 Mucegaiurile Amploarea caracterizarii alergenilor s-a extins si asupra mucegaiurilor, carora li s-a demonstrat o mare heterogenicitate antigenica. Desi sunt numeroase varietati de mucegaiuri, putine sunt sensibilizante (aspergillus,...

Smardarul sau bujorul de munte

Smardarul sau bujorul de munte

Smardarul sau bujorul de munte Smardarul (Rhododendron kotschyi) este un arbust decorativ al zonelor alpine, inalt de cel mult 50 m. Se mai numeste, in denumirea populara, bujor de munte, trandafir...

Mama coace paine

Mama coace pâine   Versuri de Grigore Vieru Melodie -Tudor Gheorghe   Mama coace pâine,Soare în ferestre, Soarele e unul,Mama una este. (bis)

Cercei de ciresi

Cercei de ciresi

Cercei de ciresi   Va oferim spre lectura poezia “Cercei de ciresi” …   Se coace rodul verii Intre pasari si sperietori, Copii, cu cercei de ciresi, Topaie prin crengile, norii, Schimbaciosi, crescatori Din minune-n minune;