Tara Romaneasca si Moldova in secolul al XVII-lea
Viata grea a poporului
In vremea urmasilor lui Mihai Viteazul, turcii si-au marit mereu pretentiile fata de tarile noastre (Tara Romanesca, Moldova, Transilvania). Sultanii priveau Tara Romaneasca si Moldova ca pe niste hambare, de unde isi aprovizionau curtea si armatele.
La aceasta se adaugau lacomia boierilor, a calugarilor din manastiri si a domnitorilor. Birurile sporeau mereu. Taranii ajunsesera sa plateasca dari pana si pentru fumul ce iesea pe hornul caselor. Si, cand nu mai aveau cu ce plati, boierii le rapeau pamanturile, facandu-i iobagi. Locuitorii oraselor, adica mestesugarii si negustorii, plateau si ei destule dari. Numai boierii erau scutiti de orice dare. Ei adunau averi tot mai mari. De la taranii supusi, de pilda, un singur boier putea incasa in fiecare an suma de 20.000 de galbeni.
Taranii lupta sa scape de asuprire
Apasarea si nedreptatea trezeau ura celor asupriti impotriva asupritorilor. Uneori, taranii nu mai voiau sa iasa la lucru cand in chemau boierii. Alteori, ei dadeau in judecata pe stapani. Judecatile insa le faceau tot boierii, asa ca taranii nu-si castigau niciodata dreptatea. Nemaiputand indura asuprirea, multi tarani paraseau satele, plecau in pribegie sau se rasculau impotriva boierilor.
In vremea aceasta, sultanul schima des domnitorii. Asemenea schimbari in conveneau de minune, deoarece, la luarea domniei, fiecare voievod trebuia sa dea sultanului si sfetnicilor lui numeroase daruri bogate.
Matei Basarab si Vasile Lupu
Dintre domnitorii care au condus tarile romane in acest timp au fost Matei Basarab in Tara Romaneasca si Vasile Lupu in Moldova. Spre deosebire de multi domnitori din acea vreme, ei au avut o domnie mai lunga.
Desi conduceau doua tari surori, totusi, cei doi voievozi s-au luptat intre dansii, deoarece Vasile Lupu voia sa cuprinda si Tara Romaneasca. Cearta dintre acesti doi domni a impiedicat o buna bucata de vreme lupta continua impotriva jugului otoman.
In vremea aceea, in tarile romane s-au dezvoltat mult agricultura, negotul si mestesugurile. S-au infiintat ateliere mari, care produceau hartie, sticla, soda si altele. In numeroase ateliere se lucrau tesaturi de tot felul.
De asemenea, s-au zidit palate mari si biserici frumoase. Astfel, Vasile Lupu a pus sa se construiasca biserica Trei Ierarhi din Iasi, care ne uimeste si astazi prin frumusetea si bogatia podoabelor.
Matei Basarab si Vasile Lupu s-au ingrijit de tiparirea cartilor si de infiintarea unor scoli. Pentru tiparirea cartilor au primit mare ajutor din partea unui vestit carturar, numit Petru Movila, moldovean de neam, ajuns mitropolit la Kiev. El a timis in tarile romane tiparnite si mesteri tipografi.
Prin urmare, in vremea lui Matei Basarab si Vasile Lupu s-au zidit cladiri frumoase, s-au infiintat scoli si s-au tiparit carti. Aceasta a dus la dezvoltarea culturii.
- 21/06/2013 11:05 - Romania in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza
- 20/06/2013 08:09 - Razboiul pentru Independenta Romaniei
- 19/06/2013 15:04 - Populatia ainu pieile rosii ale Japoniei
- 18/06/2013 00:57 - Biografia refacuta a dinozaurilor
- 17/06/2013 16:06 - Misterul piramidei lui Keops
- 16/06/2013 21:48 - Mihai Viteazul uneste Tara Romaneasca Transilvania si Moldova intr un singur stat
- 14/06/2013 19:35 - Mediterana calatoreste
- 13/06/2013 17:27 - Miscarea Terrei in spatiu
- 13/06/2013 17:23 - Forta de gravitatie variaza
- 12/06/2013 14:22 - Aplicatiile mirosului in viata cotidiana