Univers de copil

A+ R A-


Tezaure regasite - Aurul indonezian

Tezaure regasite Aurul indonezianIn Indonezia – tara aurului si a vulcanilor – pretiosul metal mai poate fi gasit, uneori, si pe sub straturile de lava. Asa de exemplu, nu demult, in anul 1990, in timp ce isi ara ogorul, un agricultor din satul Wonoboyo, de pe Insula Java (una dintre cele peste 13.000 de insule care alcatuiesc arhipelagul indonezian) a dat peste un ulcior enorm, de sorginte chinezeasca, din care a scos un pocal de aur, precum si foarte multe monede. O adevarata comoara!

Alertat, muzeul din Djakarta, capitala Indoneziei, a trimis pe data cativa cercetatori. In urma sapaturilor efectuate, acestia au mai descoperit patru pocale asemenatoare cu primul. Dupa aceea, au numarat nu mai putin de 6.396 de monede de aur, care cantareau 35 de kilograme. Totul a fost transportat apoi, sub paza severa, la Muzeul Natioanl al Djakartei.

Se cuvine a sublinia faptul ca inscriptiile ce au putut fi descifrate pe fundul pocalelor atestau cu exactitate vechimea acestora – ele datau din secolul al X-lea.

Maad Giraud, comisar al respectivei expozitii si, totodata, coautor al lucrarii “Arta Asiei de sud-est”, a precizat urmatoarele; tezaurul din Wonoboyo fusese strans (asa cum fost gasit) cu putin timp inainte de urcarea pe tron a lui Sindok, ultimul rege indonezian. Domnia acestuia a fost, de altfel, foarte scurta, deoarece vulcanul Merapi, intrat in eruptie, a nimicit o mare parte a teritoriului tarii, determinand mutarea regalitatii la celalalt capat al insulei Java.

Nu putine sunt podoabele si statuetele religioase (respectiv budiste) descoperite de-a lungul timpului. Muzeul Gulmet din Paris este pastratorul a numeroase exponate de acest fel, punand in lumina ideea – in fapt, adevar istoric – potrivit careia suveranii indonezieni au iubit nespus aurul, imortalizandu-l in obiecte de arta. Aurul inseamna pentru ei putere si bogatie.

Venit din Sumatra – unde Biblia a situat vestitele mine de aur ale regelui Solomon, pretiosul metal i-a transformat pe regii indonezieni in idoli vii. Pe piepturile lor, aceasta scanteia siraguri inchipuind scoici de aur, iar in jurul gleznelor puteau fi vazute inele groase, migalos cizelate. Soclul statuii lui Buddha infatisa frunze de lotus insirate pe doua randuri … Iar pe antebratul suveranului sclipea de bratara ce intruchipa un monstru socotit benefic, cu ochi mari si gura zambitoare …


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Omul de zapada suport de harti…

Omul de zapada suport de hartie

Omul de zapada - suport de hartie Sarbatorile de iarna sosesc cu pasi repezi. Pentru a patrunde in spiritul sfintelor sarbatori de iarna, pline de semnificatie, farmec si magie, poti confectiona...

Jocul ursului obicei de Anul N…

Jocul ursului obicei de Anul Nou

Jocul ursului - obicei de Anul Nou   Umblatul cu Ursul sau Jocul Ursului e un obicei practicat de Anul Nou, un obicei al jocurilor cu masti (colindatul cu masti). Se pare...

Unirea Munteniei cu Moldova si…

Unirea Munteniei cu Moldova si Ioan Cuza Domnul ales la 24 ianuarie 1859

Unirea Munteniei cu Moldova si Ioan Cuza Domnul ales la 24 ianuarie 1859 In acest articol incercam sa deslusim modul cum s-a facut unirea Munteniei cu Moldova si cum a fost...

Primavara de George Toparceanu

Primavara de George Toparceanu

Primavara de George Toparceanu O minunata poezie dedicata primaverii, versuri maiastre create de poetul George Toparceanu.   Primavara de George Toparceanu   Dupa-atata frig si ceataIar s-arata soarele.De-acum nu ne mai ingheataNasul si picioarele!

Poezii despre culori in limba …

Poezii despre culori in limba engleza

Poezii despre culori în limba engleză   Pentru că micuţii noştri învaţă încă din grădiniţă cuvintele elementare în limba engleza, vă putem la dispoziţie poezii şi versuri despre culori în limba engleză....