Univers de copil

A+ R A-


Tineti diabetul la distanta

Tineti diabetul la distantaCea mai buna solutie de preventie a diabetului este adoptarea unui stil de viata sanatos. Pentru aceasta, ar trebui sa adoptam o alimentatie echilibrata, ce contine toate grupele de alimente, saraca in grasimi si bogata in legume si fructe proaspete. Pe langa alimentatie, sunt importante: activitatea fizica, evitarea stresului si controalele periodice ale nivelului glicemiei din sange.

Dar, nu trebuie sa uitam de micile placeri ale vietii. Astfel, ne referim la cafea. Se spune ca un consum moderat de cafea reduce riscul de diabet, deoarece contine antioxidanti ce influenteaza nivelul de glucoza din sange.

In ceea ce priveste activitatea fizica, nu trebuie sa uitam ca e bine sa fiti activi. Faceti miscare cat de des puteti, indiferent de tipul de miscare pe care il practicati (inotul, mersul pe bicicleta, mersul pe jos, gradinaritul etc.). Desi sedentarismul nu este o cauza in sine a diabetului, evitarea lui este o strategie eficienta si eficace de a preveni aceasta boala. Activitatea fizica e foarte importanta pentru ca previne, printre altele, obezitatea si ajuta organismul sa functioneze la parametri optimi. E chiar recomandat sa faceti miscare cel putin jumatate de ora pe zi, cu sau fara pauza, dupa cum puteti.

Pentru precautie, nu ar strica sa va testati nivelul glicemiei din sange, mai ales daca aveti antecedente in familie. daca valorile dvs. depasesc intervalul considerat normal (70-100 mg/dl), e cazul sa faceti niste investigatii mai amanuntite. El consta in masurarea glicemiei pe stomacul gol si a glicemiei provocate (dupa consumul unei bauturi dulci si masurarea glicemiei dupa doua ore).

In privinta alimentatiei, pesemne se stie. Exista alimente care reduc nivelul glicemiei, scazand implicit riscul de a face diabet. In acest sens, am aminti urmatoarele alimente: fasolea verde, orezul brun, busuiocul, uleiul de nuca de cocos etc. Prin proprietatile lor curative, ardeul iute e unul dintre condimentele care au acest efect. Contine doua substante ce duc la reducerea nivelului zaharului din sange: capsaicina si dihidrocapsaicina.

Consumul zilnic de legume verzi previne aparitia diabetului. Un astfel de regim, bogat in legume verzi, implicit in fibre, e recomandat si pacientilor nou depistati cu diabet. Cei care il respecta pierd in greutate, iar glicemiile lor se normalizeaza, lucru care arata ca procesul de aparitie a diabetului este legat de alimentatie si obezitate si poate fi reversibil.

Statisticile indica un lucru clar: persoanele cu deficit de vitamina D sunt predispuse la hipertensiune, boli de inima si diabet. Cu toate ca nu exista explicatii clare in acest sens, specialistii sunt de parere ca vitamina D e de mare ajutor in prevenirea diabetului fiindca protejeaza sistemul nostru imunitar si celulele, inclusiv pe cele pancreatice.

Nu in ultimul rand, vom face referire la viata de zi cu zi si stres. Stresul stimuleaza secretia a doi hormoni (adrenalina si cortizol) care favorizeaza eliberarea zaharului de catre ficat si astfel apare un exces de glucoza in sange. Asadar, apar asa-zisele cazuri de diabet pe fond nervos. Pentru a evita orice risc, nu ar strica sa gestionati stresul, pe cat se poate, si chiar sa faceti tot ce este posibil pentru a duce o viata calma, linistita, fara incidente.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Curiozitati din lumea plantelo…

Curiozitati din lumea plantelor

Curiozitati din lumea plantelor   Arborele cu cresterea cea mai rapida este Eucalyptus deglupta, a carui viteza de crestere poate atinge 70,1 cm pe luna (aproximativ 2,3 cm pe zi).                   Planta care...

Mesaje de iubire, sms si felic…

Mesaje de iubire, sms si felicitari de Dragobete

Mesaje de iubire, sms si felicitari de Dragobete   Pentru ca dragostea are nevoie sa fie exprimata, pentru ca persoana iubita simte nevoia de a stii ca inima ta bate alaturi de a sa,...

Fluturi planse de colorat

Fluturi planse de colorat

Fluturi - planşe de colorat   Coloraţi ca şi o floare, cu aripi fermecătoare, zboară vara pe câmpie şi aduc doar bucurie. Haideţi să ne jucăm şi noi colorând nişte fluturaşi!  

Legende mos nicolae

Legende mos nicolae

Legende Mos Nicolae Mos Nicolae vine in fiecare an in noaptea de 5 spre 6 decembrie pentru a aduce daruri si nuieluse copiilor. Minunile savarsite de Sfantul Nicolae, precum invierea celor...

Tulburarile de tranzit intesti…

Tulburarile de tranzit intestinal sindromul diareic

Tulburarile de tranzit intestinal - sindromul diareic Alimentele introduse de om in organism, in tubul digestiv, sunt faramitate, prelucrate, atacate de sucurile digestive (digerate) si in mare parte absorbite prin...