Tipuri de tulburari in adolescenta
Adolescenta este o perioada deosebit de importanta in dezvoltarea fiecaruia dintre noi, este o etapa cu numeroase si profunde schimbari la nivel biologic, fizic, psihic, moral. De aceea anumite tulburari trebuie urmarite cu atentie si luate masuri corective.
In adolescenta, pot sa apara tulburari biologice si fizice. Ele privesc locomotia (scolioza), dintii (carii, dentitia de minte) si pielea (acneea). De asemenea, trebuie supravegheate functiile vizuala si auditiva. In special fetelor, trebuie sa le fie explicat schimbarile care apar ca urmare a aparitiei ciclului menstrual.
Pot sa apara si tulburari de greutate ca urmare a schimbarilor care se produc la nivel hormonal. Trebuie sa fim foarte atenti ca adolescentii sa aiba o alimentatie sanatoasa si sa doarma minim 9 ore in fiecare zi. Alimentatia sanatoasa si odihna sunt esentiale in aceasta perioada de profunde transformari.
Pot sa apara tulburari de comportament, adolescentii sunt mai recalcitranti, mai nehotarati, apar “conflictele intre generatii”. Unii adolescenti devin mai introvertiti, altii inca isi pastreaza comportamentul copilaresc, altii adopta un comportament mai agresiv. Transformarile difera de la persoana la persoana. Regresul la invatatura, atitudinea ultra nonconformista, un anturaj nepotrivit trebuie sa alerteze parintii si sa incerce sa gaseasca modalitati sa comunice eficient cu acestia. Adolescentul se poate enerva foarte repede din nimic, devine agitat, isi pierde controlul si se lasa prada furiei si agresivitatii (sparge obiectele din jur, ameninta, loveste) sau dimpotriva incepe sa planga, sa se izoleze, sa se afunde in singuratate. Dorinta adolescentului de a intra mai repede in viata adulta il impinge spre situatii si comportamente de risc. In acest fel adolescentul se afla intr-o continua lupta impotriva plictiselii, intr-o cautare de nou si senzatii.
Depresia, delicventa, anorexia, bulimia, toxicomania, constituie alte riscuri care trebuie sa preocupe parintii si pedagogii. Uscarea gurii, nevoia continua de a bea, o roseata conjunctivala pot trada un consum de droguri. O fuga de acasa nu trebuie niciodata nici dramatizata, nici banalizata. O consultare medicala specializata, desi intotdeauna de dorit, nu aduce rezolvari miraculoase. In toate cazurile, prognoza depinde de calitatea si soliditatea exemplelor parentale, care-l ajuta pe adolescent sa-si restabileasca constiinta propriei valori, sa se iubeasca pe sine pentru a-si iubi mai apoi aproapele.
Parintii, cadrele didactice, specialistii au un rol deosebit de important in viata adolescentilor si cu cat sunt mai implicati si mai prezenti in etapele dificile prin care trec adolescentii cu atat mai usor se poate face integrarea adolescentului si depasirea acestei perioade.
- 02/05/2013 21:52 - Prohodul Domnului starea intai versuri
- 06/01/2013 00:46 - Boboteaza sau Botezul Domnului Iisus Hristos
- 22/05/2012 04:00 - Despre adolescenta si adolescenti
- 04/03/2012 00:04 - Dezvoltarea biologica si transformarile fizice la adolescenti
- 24/07/2011 12:11 - Despre sinceritate si prietenie