Univers de copil

A+ R A-


Traditii de Mos NicolaeZiua de Mos Nicolae este una din cele mai frumoase sarbatori, fiind asteptata cu drag mai ales de catre copii si nu numai. Traditia spune ca in ajunul sarbatorii - in noaptea de 5 spre 6 decembrie, Mos Nicolae vine pe la casele oamenilor si lasa cadouri  copiilor cuminti. Acestia primesc dulciuri si alte cadouri frumoase. Dar, in generozitatea sa, Mos Nicolae nu uita nici de copiii neascultatori, doar ca acestora le aduce cate o nuielusa.

In zilele premergatoare sarbatorii, copiii si adultii isi pregatesc ghetutele. Le curata, le lustruiesc si le pune langa usa.

Povestile cu Sf. Nicolae sunt multe si frumoase. Am aminti una dintre ele ... Milos din fire, Nicolae a ajutat trei surori sarace ce locuiau in acelasi oras cu el. Ce a facut? Le-a daruit banii necesari pentru zeste. Aceste fete apartineau unei familii foarte sarace din oras, iar tatal lor dorea sa le vanda, rand pe rand, nevoit fiind sa faca rost de bani. Sf. Nicolae a aflat despre necazul acestora si noaptea, pe furis, le-a daruit banii necesari pentru ca fiecare din cele trei fete sa-si poata intemeia o familie.

De atunci si pana in prezent, in noaptea de Sfantul Nicolae, atat cei mici, cat si cei mari, primesc daruri de la Mosul care nu li se arata niciodata.

Traditional, Nicolae ni se infatiseaza ca un mos cu barba alba, calare pe un cal alb. Nicolae este considerat a fi patronul marinarilor, soldatilor, calatorilor, vaduvelor, orfanilor si fetelor sarace nemaritate. A fost de mare ajutor tuturor celor aflati in situatii nefericite si neplacute.

O superstitie inedita este legata de faptul ca atunci cand Mos Nicolae isi scutura barba este semn de ninsoare. Daca ninge de Sf. Nicolae, pe data de 6 decembrie, se spune ca iarna va fi aspra.

Implicit, se crede ca toate cadourile primite in aceasta zi de la Mos Nicolae, dincolo de faptul ca aduc fericire si buna-dispozitie, tin impotriva bolilor si a loviturilor vietii.

De asemenea, Nicolae e sfantul la care fetele se roaga, cu dorinta stridenta de a avaea noroc in dragoste si la maritis.

O alta traditie spune ca e bine sa fie puse crengute de mar/cais/visin in vase cu apa in seara de Sf. Nicolae, in seara de 5 spre 6 decembrie. Daca acestea vor inflori pana la Anul Nou, se crede ca e adusa iertarea, credinta, alinarea, puterea in prim plan.

Tot de la aceasta data, incep pregatirile intense pentru sarbatoarea de Craciun. Se pregatesc colindele si, involuntar, patrundem in starea profunda si intima a sarbatorii de familie ...

Sarbatoarea de Florii Duminica…

Sarbatoarea de Florii Duminica Floriilor 2018

Sarbatoarea de Florii - Duminica Floriilor 2018 Duminica Floriilor este celebrata intotdeauna in ultima duminica dinainte Pastelui. In 2018, catolicii sarbatoresc Floriile pe 25 martie 2018 iar ortodocsii pe 1...

Confectionam decoratiuni de Ha…

Confectionam decoratiuni de Halloween stafii si fantome

Confectionam decoratiuni de Halloween - stafii si fantome   Pentru ca se apropie noaptea de Halloween va oferim o serie de idei pentru a confectiona decoratiuni de Halloween. Vobim despre confectionarea unor...

Dacii viata si statul lor Daci…

Dacii viata si statul lor Dacia

Dacii, viata si statul lor Dacia   Cum traiau stramosii nostri daci Demult-demult, pe teritoriul tarii noastre traiau dacii. Dacii erau oameni cinstiti, harnici, chibzuiti si viteji. Prin munca lor, ei au facut...

Cu mingea de Otilia Cazimir

Cu mingea de Otilia Cazimir

Cu mingea de Otilia Cazimir Stam amandoua de vorba cu o buturuga, in marginea padurii. Chita pare ostenita. - Azi a spalat lana, zice. - Cine-a spalat lana? - Ele ... si amarnic m-au...

Ultima scrisoare catre papusi

Ultima scrisoare catre papusi

Ultima scrisoare catre papusi   Va oferim spre lectura poezia “Ultima scrisoare catre papusi” scrisa de Ioana Dana Nicolae. Ilustratia apartine Corneliei Rusu Manea.     Dragele mele, La toamna Ma duc la scoala! Ce surpriza mi-au dat! Am...