Univers de copil

A+ R A-


Traditii, obiceiuri si superstitii legate de 1 ianuarie si Sfantul Vasile cel Mare

E 1 ianuarie si biserica ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Vasile cel Mare, unul din cei mai importanti parinti, un sfant pazitor de duhuri rele. Iata cateva din traditiile, obiceiurile si superstitiile legate de 1 ianuarie si Sfantul Vasile cel Mare.

In traditie populara, Sfantul Vasile apare infatisat cu mai multe chipuri. Astfel, el apare ca fiind unul din sfintii care a savarsit cele mai mari minuni, fiind pazitor de rele si cu puteri mari asupra dracilor. Prin rugaciune si credinta se scot duhurile rele si necurate din oameni. In aceasta zi in biserica se citesc Moliftele Sfantului Vasile, considerate printre cele mai puternice rugaciuni de dezlegare din cate exista.

In Moldova exista un frumos obicei care se practica in Ajun de Sfantul Vasile. Astfel, se aseaza 12 coji de ceapa in care se pune sare, corespunzatoare celor 12 luni ale anului. Se lasa peste noapte, iar dimineata veti afla in care luna va ploua si in care nu. Daca ceapa a lasat apa inseamna ca va fi o luna ploioasa, iar daca nu, inseamna ca e semn de seceta.

Daca noaptea de Sf. Vasile este lina si senina, atunci va fi un an bun. Daca in ziua de Sf. Vasile ninge, se spune ca anul care vine va fi imbelsugat. Daca este senins si geros, oamenii vor fi sanatosi pe parcursul anului.

O traditie de Sfantul Vasile, pentru fetele nemaritate, consta in impletirea unor crengute de mar pe care se atarna busuioc, o batista, o para argintata, un sir de margele si un inel, dupa care sunt ascunse. Se zice ca cine gaseste, a doua zi, aceste impletituri acoperite de bruma se va marita cu un bogat, in caz contrat, cu un om sarac.

In anumite regiuni ale tarii se obisnuieste ca fetele nemaritate sa puna busuioc la ghizdurile fantanii, iar daca a doua zi e gasit busuiocul cu promoroasa se spune ca se vor marita in acea iarna.

Prima persoana care trebuie sa va intre in casa in ziua de Sfantul Vasile trebuie sa fie un barbat. Exista credinta ca anul va fi mai bogat sau mai sarac in functie de situatia materiala a musafirului.

E bine ca in aceasta zi sa versi vin pe masa, sa spargi un pahar alb, sa rastorni cutia de chibrituri sau sa dai de pomana unor oameni sarmani pentru a avea noroc tot anul. La fel trebuie sa procedezi si daca iti tiuie urechea stanga.

De ziua lui Sf. Vasile, prima zi a anului, e bine sa te speli pe fata, apoi sa te stergi cu un prosop in care ai pus un ban de aur sau de argint, astfel vei fi curat si sanatos tot anul.

De asemenea, nu dormi in ziua aceasta deoarece exista superstitia ca vei dormi tot anul si risti sa fii lenes pe parcursul sau.

Aceasta prima zi din an e un moment propice pentru desfasurarea unor practici magice si invocarea unor texte magice. Am aminti aici Plugusorul, Plugul cel Mare, Vasilca, Sorcova, Semanatul, colindele de Sfantul Vasile, etc.

Pentru bunul mers al lucrurilor de ziua Sfantului Vasile exista traditia ca tinerii sa colinde cu o capatana de porc, impodobita cu cetina, margele si panglici, cunoscuta sub denumirea de Siva - Colindul cu Vasilca. Se zice ca Anul Nou va fi bogat, precum porcul taiat care a fost gras. Grupul de colindatori face urati de belsug si an nou. Obiceiul e practicat mai ales de catre tigani. La final, gospodarii dau bani, carne si vin si grupul chefuie.

In aceasta zi in casele fiecaruia trebuie sa fie voie buna. Se sarbatoreste inceputul unui nou an, precum si persoanele ce poarta numele de Vasile ori derivate din acesta. La multi ani si din partea noastra, sanatate si numai bine! Transmite cunoscutilor urarea: La multi ani, Vasile!


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda florii Papucul Doamnei

Legenda florii Papucul Doamnei

Legenda florii Papucul Doamnei   In multe creatii ale sale, natura si-a aratat neintrecuta-i maiestrie, dar in lumea florilor, a fluturilor si a pasarilor parca a depasit orice imaginatie. Mii de forme,...

Sanatatea si bunastarea copilu…

Sanatatea si bunastarea copilului legea nr 272 din 2004 privind drepturile copilului

CAPITOLUL II - Drepturile copilului SECŢIUNEA a 3-a - Sanatatea si bunastarea copilului Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului      Art. 43. - (1) Copilul are dreptul de a se bucura de cea...

Balada unui greier mic de Geor…

Balada unui greier mic de George Topirceanu

Balada unui greier mic de George Topîrceanu   Peste dealuri zgribulite,Peste ţarini zdrenţuite,A venit aşa, deodată,Toamna cea întunecată.

In vacanta la bunici

In vacanta la bunici

In vacanta la bunici   La bunici e bine vara – Zburzi din zori Si pana seara … Hei, Dar Nusa si Andrei - rasfatatii nepotei - Au ei vreme sa se joace, Dar si munca, mult le...

Ghiocei quilling

Ghiocei quilling

Ghiocei quilling   Odata cu primele raze de soare isi fac aparitia, pentru a vesti venirea primaverii, ghioceii. De o frumusete si sensibilitate aparte ghioceii nu au cum sa lipseasca de Martisor...