Traditii, superstitii, obiceiuri si credinte de Anul Nou si Revelion
Traditiile, superstitiile, obiceiurile si credintele practicate de Anul Nou si Revelion sunt parte importanta a ritualului de trecere intre ani. Ca recunosc sau nu, majoritatea oamenilor au, de Anul Nou si Revelion, propriul lor ritual sau mostenit.
Traditiile, superstitiile, obiceiurile sunt mai mult o stare a mintii decat un fapt real, iar cele mai comune sunt superstitiile legate de bani, casa, masa, superstiile aducatoare de noroc si interdictiile la trecerea dintre ani. Superstitiile, traditiile si obiceiurile practicate si dobandite pot fi un lucru pozitiv sau nu in viata noastra, in functie de importanta pe care le-o acordam.
De Anul Nou si Revelion exista tot felul de traditii, superstitii, obiceiuri si credinte: ce poti sa faci si ce nu poti sa faci, ce aduce noroc si ce atrage ghinion, ce aduce belsug si ce aduce saracie, ce poti imbraca cu noroc si ce este interzis sa porti de Anul Nou, etc.
An nou fericit si fie ca noul an sa ne aduca la toti sanatate si belsug!
Afla ce trebuie sa fac ca sa iti mearga bine
Traditii, superstitii, obiceiuri si credinte in ajunul si noaptea de Anul Nou si Revelion
Fa curatenie in casa inainte de Anul Nou, semnifica indepartarea ghinionului. Nu este bine insa sa maturi si sa duci gunoiul pe 31 decembrie si pe 1 ianuarie, deoarece, odata cu praful si gunoiul, vei arunca si noroiul din casa.
La miezul noptii se deschid larg toate usile casei pentru a lasa vechiul an sa iasa nestanjenit din locuinta. Este un moment in care are loc infruntarea dintre vechiul si noul an, un moment in care timpul se opreste in loc pentru a-si putea continua curgerea sa permanenta. Este cunoscut sub numele de "Ingropatul Anului".
In noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie se aprinde o lumanare care este lasata sa arda pana dimineata, pentru ca spiritele rele sa stea departe de casa pe toata durata noului an. Exista credinta ca aprinderea unei lumanari sau a unei candele sub icoana are rostul de a-l indupleca pe Dumnezeu pentru a-ti da un an usor si luminos.
Fii cat mai zgomotos la miezul noptii pentru a alunga spiritele rele, astfel incat ele sa nu te insoteasca in anul care va veni.
Poarta haine noi de revelion, astfel vei favoriza multe schimbari in bine in viata ta si vei avea mai multe sanse de a-ti reinnoi garderoba in noul an.
In noaptea de Anul Nou si de Revelion este bine sa ai pe tine o haina de culoare rosie, simbolizeaza bucuria si norocul de care vei avea parte anul urmator.
Traditii, superstitii, obiceiuri si credinte pentru masa de Anul Nou si Revelion
Noul an nu trebuie sa te surprinda cu paharul gol. Paharul trebuie sa fie plin, in acest fel te poti asigura ca anul care vine va fi incarcat de impliniri.
Pestele este una din mancarurile menite sa iti aduca prosperitatea si sa-ti asigure o trecere lina si usoara in anul care vine. Consuma peste, asadar, vei aluneca printre probleme la fel ca pestele prin apa.
Consuma mere in ajunul Anului Nou si vei avea parte de sanatate pe tot parcursul anului.
Consuma struguri de Anul Nou si la Revelion. Fiecare din cele 12 boabe de struguri consumate semnifica prosperitatea in cele 12 luni ale anului care vor urma.
Consuma smochine, sunt un simbol al belsugului si al vietii implinite.
Din casa nu trebuie sa lipseasca vascul, aduce noroc.
Nu consuma carne de pasare, nu este aducatoare de noroc. Pasarile de curte scormonesc pamantul pentru a-l imprastia, de unde si credinta ca se imprastie prosperitatea si binele din casa in care se serveste carne de pasare.
Pentru ca anul nou sa fie cu belsug, masa trebuie sa iti fie plina, iar portofelul plin de bani.
Nu agata calendarul in cui inainte de Anul Nou, aduce ghinion.
Traditii, superstitii, obiceiuri si credinte legate de casa, locuinta de Anul Nou si Revelion
Nu este bine sa spargi vreun lucru in ziua de 1 ianuarie, deoarece nu trebuie sa pice nicio nenorocire asupra casei in noul an.
Anul nou nu trebuie sa inceapa cu datorii neplatite. Asadar, achita datoriile. De asemenea, contractarea unui nou imprumut trebuie amanata pentru anul urmator.
Nu se imprumuta si nu se dau cu imprumut bani in ziua de anul nou. Se crede ca vei fi nevoit sa faci plati mari pe decursul intregului an urmator.
Se crede ca in noaptea Anului Nou animalele capata grai de la Dumnezeu si vorbesc intre ele. Cine le poate auzi insa isi va gasi sfarsitul in anul respectiv.
Pentru a nu avea ghinion in anul ce va veni, in prima zi din an, 1 ianuarie, nu se spala rufe sau vesela.
Persoana care iti va calca cea dintai pragul dupa miezul noptii de Anul Nou, de Revelion, influenteaza anul in care abia ai intrat. Este bine sa intre in casa pentru prima data in an un barbat. Acesta trebuie sa aduca o crenguta de vasc, paine si sare. E semn de belsug.
Traditii, superstitii, obiceiuri si credinte legate de oameni dragi de Anul Nou si Revelion
Sarutarea celor apropiati in momentul inceperii noului an reprezinta nu doar bucuria de a impartasi alaturi de ei aceasta sarbatoare, ci si un mod de a ne asigura asupra mentinerii afectiunii si legaturii cu ei pe parcursul anului care a sosit.
O bijuterie sau un banut din aur sau argint aflat asupra ta si asupra celor dragi tie, la trecerea dintre ani, aduce noroc si prosperitate.
Nu este bine sa plangi in ziua de 1 ianuarie, aduce dupa sine ghinion si plans pentru tot restul noului an.
Daca vrei sa ai un an mai bun, nu folosi foarfeca in prima zi a anului nou, pentru ca vei diminua norocul.
La cumpana dintre ani, chiar si dorintele sunt ascultate. Asa ca, nu uita sa iti pui o dorinta, exista mari sanse ca ea sa se indeplineasca.
Acel obiect pe care il tii in mana de Anul Nou la 12 noaptea sau cel pe care pui mana imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine. Daca tii bani in mana vei merge bine cu banii tot anul, daca iti tii iubita de mana iti va merge bine cu dragostea tot anul, daca tii paharul in mana va fi un an vesel.
Cei nascuti in ziua de 1 ianuarie vor avea norocul de partea lor pe toata perioada vietii.
Pentru un an plin de impliniri si succese la serviciu, este bine ca in prima zi a anului sa faci ceva care are legatura cu acesta, insa nu prea multe. Asa vei avea spor la munca tot anul.
Traditii, superstitii, obiceiuri si credinte de Anul Nou si Revelion la romani
Romanii nu renunta niciodata la traditiile, obiceurile, superstitiile, datinile si credintele traditionale.
Colindele sunt forme de magie benefica, marcand rodnicia campurilor, sporul animalelor domestice, cresterea copiilor, implinirea prin casatorie a tinerilor, pacea si tihna batranilor, influentarea in bine a vietii oamenilor si a naturii.
In unele parti din Ardeal, copiii care merg cu colindatul se numesc piterei sau pizerei. Dupa credinta populara, ei sunt purtatori de noroc si fericire.
Mai ales la sat, copiii trec cu Sorcova prin fiecare casa, pentru a alunga spiritele malefice.
In preajma Anului Nou, urarea traditionala la romani este Plugusorul Plugusorul anunta reinceperea simbolica a lucrului, fiind pastrat scenariul ritualic al unei invocari magice cu substrat agrar. Intotdeauna, plugusorul este insotit de strigaturi, pocnete de bici si sunete de clopotei, dar plugul adevarat, tras de boi, a fost inlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai usor de purtat, sau de buhaiul care imita mugetul boilor.
In unele locuri exista traditia de a interpreta felul in care va fi noul an in functie de cum este vremea in primele ore ale zilei de intai ianuarie. Astfel, daca vantul bate dinspre sud va fi un an imbelsugat si prosper, iar daca vantul bate dinspre nord vremea rea va fi prezenta pe tot decursul anului. Daca vantul bate dinspre est e semn ca vine foamete si saracie, iar daca vantul bate dinpre vest vine abundenta de lapte si peste, precum si moartea unei persoane importante.
- 30/12/2012 04:12 - Mesaje sms urari si felicitari de Anul Nou si Revelion
- 29/12/2012 17:33 - Vascul poveste si legenda
- 29/12/2012 04:00 - Mesaje sms urari si felicitari de Anul Nou 2013
- 27/12/2012 20:59 - Felicitari pentru Anul Nou si Revelion
- 27/12/2012 20:53 - An Nou Fericit 2013
- 26/12/2012 23:22 - Statusuri de Revelion Anul Nou 2013
- 25/12/2012 04:23 - Simboluri si semnificatii de Anul Nou
- 25/12/2012 04:04 - Citate maxime statusuri si mesaje despre Anul Nou
- 24/12/2012 05:20 - Mesaje sms urari si felicitari pentru sarbatori de iarna
- 24/12/2012 05:18 - Mesaje sms si urari de Craciun fericit