Vitamine si elemente nutritive recomandate in timpul sarcinii
In timpul sarcinii e nevoie de o nutritie adecvata. Nevoile de elemente nutritive (vitamine, minerale, aminoacizi si unii acizi grasi) cresc sensibil in timpul sarcinii. De fapt, un program nutritional adecvat are capacitatea de:
· a elimina aproape complet anumite malformatii ale fatului, cum este spina-bifida;
· a reduce frecventa si gravitatea tulburarilor legate de sarcina, cum sunt hipertensiunea, demineralizarea osoasa, calculoza, hemoroizii, infectiile;
· a favoriza nasterea unor copii sanatosi, fizic si mental.
Nutrimentele si vitaminele din lista care urmeaza au o importanta speciala atat pentru libertatea si echilibrul dumneavoastra ca mama, cat si pentru buna evolutie a sarcinii sau pentru sanatatea copilului:
· Vitamina A: carentele mamei in vitamina A se pot traduce prin malformatii ale fatului. Fiti cu mare bagare de seama, mai ales daca urmati un regim foarte sarac in materii grase. In schimb, cand acestea exista in exces, suplimentele de vitamina A sub forma de retinol sau de acid retinoic pot reprezenta riscuri pentru fat. Este deci preferabil sa folositi aceasta vitamina sub forma de beta-caroten.
· Vitamina D: nevoile sunt de doua ori mai mari in tmpul sarcinii. O carenta de vitamina D se traduce printr-un risc crescut de osteomalecie la mama, de greutate scazuta a fatului la nastere, de hipocalcemie a sugarului. Vitamina D se gaseste in pestele gras (somon, hering, sardine).
· Vitamina B5: acidul pantotenic joaca un rol major in cresterea fatului. Cu cat exista mai mult acid pantotenic in alimentatia mamei, cu atat cresc sansele de sarcina sa ajunga cu bine la termen. Actiunea vitaminei B5 este neutralizata de majoritatea somniferelor, de antibiotice si de sulfamide, deci aveti grija ca ea sa nu va lipseasca (surse: germen de grau, cereale integrale, drojdie de bere).
· Vitamina B9: nevoile de acid folic cresc in timpul sarcinii, mai ales daca viitoarea mama lua inainte pilule anticonceptionale sau antibiotice. O carenta de acid folc este asociata cu un risc crescut de malformatie a fatului, de avort spontan si de greutate mica a copilului la nastere. Aceasta vitamina se gaseste in painea integrala, in frunzele legumelor verzi, in morcovi si ficat.
· Vitamina C: femeile cu un nivel scazut de vitamina C au un risc crescu de ruptura prematura a membranelor, accident care apare la 8-10% dintre sarcini. Intr-un studiu, s-au administrat suplimente de vitamina C si bioflavanoide unui grup de 100 de femei care pierdusera sarnica anterior. Majoritatea (91) au nascut la termen. Concentratia de vitamina C din lichidul amniotic este de zece ori mai scazuta la mamele care fumeaza, fata de cele care nu fumeaza, chiar si atunci cand consumul de vitamina C este identic. Femeile care au folosit pilula contraceptiva au un nivel de vitamina C inferior celor care nu au folosit contraceptive orale si trebuie sa treaca mai multe luni pentru ca nivelul sa urce din nou. Vitamina C se gaseste in citrice, fructe rosii, kiwi, cartofi, rosii, ardei.
· Calciul: femeile nu consuma destul calciu. Acest mineral previne sau vindeca unele forme de hipertensiune asociate cu sarcina (preeclampsie, eclampsie). Intr-un studiu, suplimentele de calciu (2000 mg, incepand din saptamana a douzecea) au permis o scadere cu 40% a frecventei tulburarilor hipertensive la un grup de femei gravide. Calciul se gaseste in laptele degresat (3-4 pahare pe zi), in branzeturi si in iaurtul slab.
· Fierul: carenta in fier afecteaza un mare numar de femei gravide si, practic, pe toate lauzele. Aceste carente sunt adesea accentuate, iar atunci cand viitoarele mame sunt foarte tinere, pot fi insotite de anemie. Anemia provocata din lipsa de fier din timpul sarcinii este asociata cu un risc de nastere prematura de 2.5 ori mai mare si cu un risc de 3 ori mai ridicat ca fatul sa fie plapand. Fierul se gaseste in carne, ficat, caise uscate, prune proaspete si uscate, mazare.
· Zincul: deficitul de zinc antreneaza un risc crescut de avort spontan, toxemie gravidica, prematuritate sau, dimpotriva, postmaturitate. Tot acestuia i se datoreaza prelungrea timpului de travaliu si sangerarile. Copiii nascuti din mame cu carente de zinc sunt mai mici si prezinta un risc mai ridicat de malformatii. Cantitatile de zinc recomandate in timpul sarcinii sunt de 15-19 mg pe zi, dar consumul zilnic pare a se situa in medie, in Franta, la mai putin de 9 mg pe zi. Zincul se gaseste in crustacee si moluste, carne, drojdie de bere, fasole verde.
· Acizii grasi n-i: acesti acizi participa la divizunea celulara si la cresterea creierului. Indeosebi structurile neuronale ale fatului au o nevoie crescuta de acizi grasi in ultimele luni de sarcina. Ei se gasesc in price fel de peste gras.
- 06/11/2016 01:38 - Produsele cosmetice in timpul sarcinii
- 28/08/2016 00:27 - Sarcina si dintii copilului
- 26/08/2016 00:33 - Alimentatia mamei si dintii copilului
- 24/07/2016 00:29 - Influenta sarcinii asupra diabetului zaharat
- 29/03/2015 01:10 - Cum iti recapeti silueta dupa nastere
- 18/01/2015 01:03 - Efectele bolilor din timpul sarcinii asupra fatului
- 08/11/2014 01:18 - Sterilitatea si avortul spontan
- 01/11/2014 01:02 - Metode de investigatie si de diagnostic la fat inainte de nastere
- 14/10/2014 01:09 - Fecundatia artificiala in cazul speciei umane
- 08/09/2014 01:00 - De ce femeile gravide devin uituce