Vitaminele in regimul femeii insarcinate
In afara de alimentele care furnizeaza calorii, pentru functionarea sa normala mai sunt necesare si alte substante, numite vitamine.
Biochimistul american Casimir Funck a introdus in dietetica termenul de vitamina, denumire pe care a aplicat-o unor substante chimice (“amine”) gasite de el in invelisul bobului de orez. Este vorba de vitamina B1. Astazi sunt circa 20 de substante care poarta acest nume. Vitaminele actioneaza, ca si hormonii, in cantitati foarte mici.
In timpul sarcinii, consumul de vitamine contribuie la cresterea copilului in uter si creeaza o mica rezerva pe care nou-nascutul o epuizeaza in primele saptamani de viata, cand aportul de vitamine prin alimentatie este foarte redus. Vitaminele sunt necesare si organismului mamei care in timpul sarcinii este supus unui efort mai mare ca de obicei. Un regim lipsit de vitamine poate duce la avort sau chiar la nasterea unui copil debil, cu o dezvoltare intarziata.
Si acum, iata vitaminele de care organismul gravidei are neaparata nevoie.
Vitamina A este vitamina cresterii. Se gaseste in lapte si in derivate (unt), in untura de peste, in ficatul de vita, pasare, ca si in anumite legume (spanac, morcovi, rosii, etc.). In cazul unei carente de vitamin A, mama va prezenta tulburari digestive si de vedere, uscaciunea pielii, stare de oboseala cronica.
Vitaminele B (mai bine zis grupul de vitamine B: B1, B2, B6, etc.) asigura buna functionare a sistemului nervos, a muschilor si a aparatului digestiv. Se gasesc in grauntele de cereale, in unele legume (linte, mazare, etc.). De mentionat ca painea alba nu contine vitamina B1, ci numai painea neagra si cea intermediara. Carenta de vitamine B va realiza, in afara de intarziere in cresterea copilului, tulburari in organismul mamei pierdea poftei de mancare, coonstipatie sau diaree, dureri ale extremitatilor, edeme [precum si contractii uterine ineficiente.
Vitamina C (acid ascorbic) se gaseste in cantitate maire in fructe si in unele legume proaspete (lamai, portocale, rosii, fragi, piersici, varza, etc.). Carenta de vitamina C din organismul mamei poate provoca o anemie la nou-nascut. Consumati, asadar, cat mai multe fructe proaspete!
Vitamina D participa la fixarea calciului. Alimentele contin foarte mici cantitati de vitamina D. Aceasta este fabricata in organism sub influenta razelor ultraviolete. In cazul unei insuficiente, medicul obstretician va indica preparate de vitamina D. Carenta de vitamina D prooduce tulburari de decalcifiere la mama (carii dentare, dureri osoase), iar la sugar, rahitism.
Vitamina E (vitamina fecunditatii) este necesara femeii gravide. Se gaseste in special in boabele de cereale (grau), in galbenusul de ou, in ficat.
Vitamina K (antihermoragica) favorizeaza coagularea. Este folosita spre sfarsitul sarcinii. Se gaseste in spanac si in salata verde.
Pentru ca fructele si legumele sa nu-si piarda continutul de vitamine va sfatuim sa le consumati pe cat posibil crude, acestea sa fie proaspete. In orice caz, daca necesita fierbere, vor fi fierte cat mai putin si in cat mai putin aapa. Va recomandam sa fierbeti legumele in vapori de apa pentru a nu-si altera continutul.
- 27/06/2014 01:22 - Nutritia in timpul sarcinii
- 03/02/2014 15:54 - Plante medicinale si remedii bune dar rele in sarcina
- 31/01/2014 15:32 - Munca in timpul sarcinii si factorii de risc
- 19/11/2013 13:49 - Viata inainte de nastere
- 13/08/2013 03:33 - Regimul alimentar al gravidei
- 09/08/2013 14:00 - Calendarul sarcinii impartire pe trimestre luni si saptamani de sarcina
- 08/08/2013 20:39 - Sarcina luna cu luna
- 06/08/2013 06:29 - A noua luna de sarcina
- 05/08/2013 14:09 - A opta luna de sarcina
- 04/08/2013 04:01 - A saptea luna de sarcina