Univers de copil

A+ R A-


Vitaminele in regimul femeii insarcinate

 

In afara de alimentele care furnizeaza calorii, pentru functionarea sa normala mai sunt necesare si alte substante, numite vitamine.

Biochimistul american Casimir Funck a introdus in dietetica termenul de vitamina, denumire pe care a aplicat-o unor substante chimice (“amine”) gasite de el in invelisul bobului de orez. Este vorba de vitamina B1. Astazi sunt circa 20 de substante care poarta acest nume. Vitaminele actioneaza, ca si hormonii, in cantitati foarte mici.

In timpul sarcinii, consumul de vitamine contribuie la cresterea copilului in uter si creeaza o mica rezerva pe care nou-nascutul o epuizeaza in primele saptamani de viata, cand aportul de vitamine prin alimentatie este foarte redus.  Vitaminele sunt necesare si organismului mamei care in timpul sarcinii este supus unui efort mai mare ca de obicei. Un regim lipsit de vitamine poate duce la avort sau chiar la nasterea unui copil debil, cu o dezvoltare intarziata.

 

Si acum, iata vitaminele de care organismul gravidei are neaparata nevoie.

 

Vitamina A este vitamina cresterii. Se gaseste in lapte si in derivate (unt), in untura de peste, in ficatul de vita, pasare, ca si in anumite legume (spanac, morcovi, rosii, etc.). In cazul unei carente de vitamin A, mama va prezenta tulburari digestive si de vedere, uscaciunea pielii, stare de oboseala cronica.

 

Vitaminele B (mai bine zis grupul de vitamine B: B1, B2, B6, etc.) asigura buna functionare a sistemului nervos, a muschilor si a aparatului digestiv. Se gasesc in grauntele de cereale, in unele legume (linte, mazare, etc.). De mentionat ca painea alba nu contine vitamina B1, ci numai painea neagra si cea intermediara. Carenta de vitamine B va realiza, in afara de intarziere in cresterea copilului, tulburari in organismul mamei pierdea poftei de mancare, coonstipatie sau diaree, dureri ale extremitatilor, edeme [precum si contractii uterine ineficiente.

 

Vitamina C (acid ascorbic) se gaseste in cantitate maire in fructe si in unele legume proaspete (lamai, portocale, rosii, fragi, piersici, varza, etc.). Carenta de vitamina C din organismul mamei poate provoca o anemie la nou-nascut. Consumati, asadar, cat mai multe fructe proaspete!

 

Vitamina D participa la fixarea calciului. Alimentele contin foarte mici cantitati de vitamina D. Aceasta este fabricata in organism sub influenta razelor ultraviolete. In cazul unei insuficiente, medicul obstretician va indica preparate de vitamina D. Carenta de vitamina D prooduce tulburari de decalcifiere la mama (carii dentare, dureri osoase), iar la sugar, rahitism.

 

Vitamina E (vitamina fecunditatii) este necesara femeii gravide. Se gaseste in special in boabele de cereale (grau), in galbenusul de ou, in ficat.

 

Vitamina K (antihermoragica) favorizeaza coagularea. Este folosita spre sfarsitul sarcinii. Se gaseste in spanac si in salata verde.

 

Pentru ca fructele si legumele sa nu-si piarda continutul de vitamine va sfatuim sa le consumati pe cat posibil crude, acestea sa fie proaspete. In orice caz, daca necesita fierbere, vor fi fierte cat mai putin si in cat mai putin aapa. Va recomandam sa fierbeti legumele in vapori de apa pentru a nu-si altera continutul.

Addthis

Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda bujorului

Legenda bujorului

Legenda bujorului   Bujor era fiul unui împărat bătrân şi tare paşnic. Aflându-se pe patul morţii, bunul împărat îi zise feciorului: - Dragul tatii, eu n-am duşmani, după cum bine ştii. Războaie cu...

Legenda vaniliei

Legenda vaniliei

Legenda vaniliei   Legenda spune ca, regele Tenitzill al treilea, al Tinutului Totonaca a avut o fata de o frumusete rara, Tzacopontziza, Steaua Diminetii. El a hotarat ca fiica ei sa fie...

N-au nici coada nici urechi

N-au nici coada nici urechi

N-au nici coada, nici urechi Va oferim spre lectura poezia “N-au nici coada, nici urechi” scrisa de Kemeny Janos. Ilustratia e semnata de Tollas Julia. ...

Pamantul romanesc

Pamantul romanesc

Pamantul romanesc Noi suntem un singur neam, cu o singura limba, cu un singur rand si un singur dor. Precum crengile iesite dintr-o singura tuplina se deosebesc, asa si noi. Dar,...

Aprecierea calitatii oualor pe…

Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consum Ouale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete. Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu...