Apa in natura, circuitul apei in natura si utilizarea ei de catre om
In natura, apa se afla in continua miscare si transformare: ea trece din stare lichida in stare gazoasa sau solida si din aceste stari din nou in stare lichida.
La caldura Soarelui, apa din rauri, lacuri, mari si oceane se evapora. Vaporii de apa se ridica in aer si formeaza norii, care sunt purtati de vant la diferite inaltimi. Din ei se formeaza ploile. Iarna, cand este foarte frig, apa cade sub forma de zapada.
Drumul pe care il dace apa in natura se numeste circuitul apei in natura (denumit uneori si ciclul hidrologic sau ciclul apei). Acesta se desfasoara mereu, fara incetare.
O parte din apa florilor, din topirea zapezii si a ghetii se scurge la suprafata pamantului prin suvoaiele si torentii care ajung in rauri. O alta parte patrunde in sol si subsol. Din sol, plantele absorb o parte din apa cu substante hranitoare, pe care o folosesc pentru pregatirea hranei. Plantele constituie, la randul lor, hrana unor animale. Apa din plante trece in corpul animalelor.
Cand vietuitoarele mor si putrezesc, apa din corpul lor se intoarce din nou in pamant.
O parte din apa subterana iese la suprafata sub forma de izvoare, care se aduna in paraie, rauri, fluvii si ajunge in mari si oceane.
Apa este o bogatie de nepretuit, folositoare omului atat in viata de toate zilele, pentru consum, cat si in industrie, agricultura, transporturi, etc. De asemenea, apa contribuie la fabricarea unor produse (zahar, hartie, conserve de legume, etc.). In agricultura e nevoie de sisteme de irigatii. In acest fel, se obtin recolte bogate chiar si in anii in care nu ad ploi sau zapezi indestulatoare pentru nevoile plantelor.
Omul foloseste apa pentru baut, la prepararea mancarurilor, pentru curatenia corpului, imbracamintei, locuintei, satelor si oraselor.
Apele provoaca uneori si pagube. Torentii si ploile mari dezradacineaza copaci, inunda, distrug sosele si unele culturi. Din aceasta cauza, omul trebuie sa previna si sa construiasca diguri si stavile in calea apelor, terase in forma de trepte pentru torenti, care micsoreaza viteza apelor si reduc pagubele. Pe coastele abrupte, omul planteaza pomi, care impiedica distrugerile produse de ape.
Apele curgatoare din zone industriale contin multe reziduuri (resturi) care sunt daunatoare pentru viata. Pentru inlaturarea acestui pericol se folosesc diferite metode de curatire a apelor, care sunt apoi redate circuitului natural sau sunt refolosite.
Sa nu uitam, trebuie sa avem grija mereu sa nu risipim apa. La fel de important este sa pastram curatenia apelor din fantani si a apelor curgatoare si statatoare.
- 10/10/2013 14:14 - Jeturi cosmice
- 09/10/2013 14:02 - Rascoala condusa de Tudor Vladimirescu
- 09/10/2013 12:59 - Betonul armat
- 09/10/2013 10:57 - Motivele inceperii rascoalei conduse de Tudor Vladimirescu
- 09/10/2013 01:40 - Viata poporului din Transilvania in preajma rascoalei de la Bobalna
- 06/10/2013 16:09 - Muntii Carpati din Romania prezentare generala
- 04/10/2013 13:13 - Grupele de sange si compatibilitatea sanguina
- 27/09/2013 12:42 - Omul un manunchi de glande endocrine
- 25/09/2013 14:55 - Cuvinte celebre si semnificatia lor
- 25/09/2013 14:23 - Fiecare geniu cu Universul lui