Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Eu numar pana la zece

Eu numar pana la zece

Eu numar pana la zece Va oferim spre lectura poezia “Numaram pana la zece” scrisa de George Niculescu-Mizil. 1 pare-un stegulet, 2 dansand, un ursulet, 3 e caerul de tors, 4 scaunel...

Sarea in bucate lectura dupa i…

Sarea in bucate lectura dupa imagini

Sarea în bucate – lectură după imagini   “Sarea în bucate” este un minunat basm, cules de Petre Ispirescu. Care o fi varianta originală nu se ştie, însă se bănuieşte ca această poveste...

Confectionare felicitare 3D de…

Confectionare felicitare 3D de Ziua Indragostitilor

Confectionare felicitare 3D de Ziua Indragostitilor Se apropie cu pasi repezi Ziua Indragostitilor, sarbatorita cu fast atat de Valentine’s Day (dupa calendarul engelzesc - pe 14 februarie), cat si de Dragobete...

Joc in patru

Joc in patru

Joc in patru Va oferim spre lectura poezia “Joc in patru” scrisa de George Alboiu. La amiaza Astrul galben Sta de paza. Dedesupt Iezii...

Gustav Eiffel si turnul din Pa…

Gustav Eiffel si turnul din Paris

Gustav Eiffel si turnul din Paris Gustav Eiffel a fost si va fi o proeminenta figura a lumii tehnice. Gustav Eiffel este inginerul “parinte”  a turnului de fier din inima...