Consumul de cirese si beneficii pentru sanatate
Ciresele reprezinta o un veritabil izvor de sanatate si pavaza buna la boli.
Ciresele se cultiva de peste 2500 de ani, aduse din Asia in Europa. Prima pomenire documentara dateaza din secolul I i.Hr., dar cel care ii dedica un studiu aprofundat este Plinius cel Batran (23-79 i.Hr.), care descrie 10 soiuri de cirese si unul de visine.
Bogate in vitaminele A, B1, C, acizi organici, pectina, saruri de fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu, microelemente ca zinc, cupru, mangan, cobalt, ciresele au proprietati exceptionale depurative, nemineralizante, energizante, antireumatismale si laxative.
Iata cateva beneficii uimitoare pentru sanatate datorate consumului de cirese:
· Obezitate, artrita, afectiuni renale, colita de fermentatie, litiaza biliara, prevenirea imbatranirii. Se consuma zilnic circa 1-2 kg cirese proaspete, cat dureaza sezonul lor.
· Hepatite. Se consuma, in acest sens, suc de cirese, in fiecare zi: 2-3 cani pe stomacul gol.
· Curatirea organismului. 2-3 zile de cura de cirese pe saptamana, fara a manca altceva, reprezinta o excelenta depuratie, inlesnind eliminarea toxinelor.
Ca utilizari externe amintim:
· Dureri de cap (migrene). Se scot samburii de la cateva cirese, care apoi se fixeaza, cu ajutorul unui plasture, cu partea carnoasa indreptata spre piele. Zonele in care va fi aplicata aceasta originala cataplasma, sunt tamplele, ceafa si fruntea. Este un tratament care are efect si in durerile de cap produse de statul la soare.
· Pete de piele produse de agent chimici. Se freaca pielea timp de 10 minute cu miez de cireasa. Tratamentul se face de mai multe ori pe zi si se folosesc numai ciresele din soiurile albe, care sunt foarte eficiente si in scoaterea petelor de pe piele cauzate de pigmenti vegetali (ca cei din fructele negre).
Nu in ultimul rand, amintim o reteta straveche, delicioasa pentru dulceata de cirese cu miere:
· 1 kg de cirese (de preferinta amare) se spala, se curata de codite si li se scot samburii.
· se pun in borcane, pana la gura, fara a le presa.
· se toarna peste ele 250 g miere incalzita.
· se inchid ermetic si se fierb in aburi 15-20 minute.
- 09/08/2015 01:06 - Raul de munte sau de altitudine
- 14/07/2015 01:16 - Vacanta si intalnire cu soarele la tarmul marii
- 04/07/2015 01:09 - Detoxifiere pe timp de vara
- 21/06/2015 01:30 - Despre ingrijirea copiilor baile calde si reci la copii
- 08/06/2015 01:08 - Igiena somnului de amiaza
- 24/05/2015 23:27 - Sfaturi medicale pentru femeile care vor sa ramane insarcinate
- 23/05/2015 23:46 - Consumul de capsuni metoda de tratament naturist
- 17/05/2015 22:54 - Jocul imprevizibil al mesajelor
- 06/05/2015 23:39 - Menta o planta aromata cu efect benefic pentru sanatatea omului
- 27/04/2015 00:30 - Moral ridicat si mancare sanatoasa