Univers de copil

A+ R A-


Consumul de cirese si beneficii pentru sanatate

Consumul de cirese si beneficii pentru sanatateCiresele reprezinta o un veritabil izvor de sanatate si pavaza buna la boli.

Ciresele se cultiva de peste 2500 de ani, aduse din Asia in Europa. Prima pomenire documentara dateaza din secolul I i.Hr., dar cel care ii dedica un studiu aprofundat este Plinius cel Batran (23-79 i.Hr.), care descrie 10 soiuri de cirese si unul de visine.

Bogate in vitaminele A, B1, C, acizi organici, pectina, saruri de fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu, microelemente ca zinc, cupru, mangan, cobalt, ciresele au proprietati exceptionale depurative, nemineralizante, energizante, antireumatismale si laxative.

Iata cateva beneficii uimitoare pentru sanatate datorate consumului de cirese:

· Obezitate, artrita, afectiuni renale, colita de fermentatie, litiaza biliara, prevenirea imbatranirii. Se consuma zilnic circa 1-2 kg cirese proaspete, cat dureaza sezonul lor.

· Hepatite. Se consuma, in acest sens, suc de cirese, in fiecare zi: 2-3 cani pe stomacul gol.

· Curatirea organismului. 2-3 zile de cura de cirese pe saptamana, fara a manca altceva, reprezinta o excelenta depuratie, inlesnind eliminarea toxinelor.

Ca utilizari externe amintim:

· Dureri de cap (migrene). Se scot samburii de la cateva cirese, care apoi se fixeaza, cu ajutorul unui plasture, cu partea carnoasa indreptata spre piele. Zonele in care va fi aplicata aceasta originala cataplasma, sunt tamplele, ceafa si fruntea. Este un tratament care are efect si in durerile de cap produse de statul la soare.

· Pete de piele produse de agent chimici. Se freaca pielea timp de 10 minute cu miez de cireasa. Tratamentul se face de mai multe ori pe zi si se folosesc numai ciresele din soiurile albe, care sunt foarte eficiente si in scoaterea petelor de pe piele cauzate de pigmenti vegetali (ca cei din fructele negre).

Nu in ultimul rand, amintim o reteta straveche, delicioasa pentru dulceata de cirese cu miere:

· 1 kg de cirese (de preferinta amare) se spala, se curata de codite si li se scot samburii.

· se pun in borcane, pana la gura, fara a le presa.

· se toarna peste ele 250 g miere incalzita.

· se inchid ermetic si se fierb in aburi 15-20 minute.

Octombrie brumarel

Octombrie brumarel

Octombrie brumarel Luna octombrie poarta denumirea populara de Brumarel. Ce frumos ca lumea e plina de toamna, de aur si zvon de munca!

Cantece de Mos Nicolae

Cantece de Mos Nicolae

Cantece de Mos Nicolae   Ghetutele lui Mos Nicolae   Cand vine Mosul Nicolae, Cel mai darnic dintre sfinti, Cadouri lasa in ghetute, Celor care-au fost cuminti.  

Baba Dochia legenda

Baba Dochia legenda

Baba Dochia - legenda Baba Dochia a fost o femeie maritata si a avut un fecior pe care l-a insurat. Insa ea, dupa ce si-a insurat feciorul, nu traia bine cu...

Lupul si vulpea de Fratii Grim…

Lupul si vulpea de Fratii Grimm

Lupul si vulpea de Fratii Grimm Lupul o luase pe vulpe ca sluga, ingaduindu-i sa stea cu el in casa, si tot ce-i poruncea lupul, vulpea trebuia sa faca, fiindca era mai...

Doua baloane

Doua baloane

Doua baloane Va oferim spre lectura povestea “Doua baloane” scrisa de Victor Sivetidi. Petrica avea un balon galben ca soarele, iar Doru unul alb ca norii risipiti pe cerul verii. Copiii din...