Univers de copil

A+ R A-


Jucarii recomandate prescolarilor

Dupa 3 ani ...

copiii incep sa interactioneze intre ei si sa fie implicati in actiuni comune. De asemenea, incep sa-i imite pe parinti si le place sa fie in pielea diferitelor personaje din povesti. Este perioada in care fetitele joaca rolul de doctorite si fac injectii la papusi, in timp ce baietii baietii se pun in pielea mecanicilor de locomotiva, pompieri, aviatori. Nu in ultimul rand, adora sa lipeasca, taie, sa deseneze si sa creeze diferite lucruri pe care cu bucurie le vor darui celor dragi. 

 

 

Recomandari:

  • biciclete; jocuri de constructii; jocuri matematice; jocuri de puzzle; jocuri sociale (papusi si mobilier pentru papusi, ustensile specifice diferitelor meserii); jocuri de reciprocitate (jocul cu mingea, badminton).

 

… dupa 5 ani …

  • set de constructie cu piese mai mic; de imbinat; jocuri de carti; tablita; casuta papusii; telefon de jucarie; patine cu rotile; palete si mingi de plastic; jocuri cu puzzle; magneti; canar; lupa; busola; acuarele; masina de cusut; bicicleta; fire pentru tricotat.

 

Fiecare copil se dezvolta in ritm diferit, astfel incat sugestiile de mai sus nu trebuie luate decat ca punct de plecare, de fiecare dintre noi.

 

Cand alegem jucariile pentru copiii nostri, trebuie sa avem in vedere ca ele sa intruneasca cat mai mult calitatile de mai jos, adica:

SA FIE

potrivite varstei

Ganditi-va mai ales la ce i-ar face placere copilului, in aceasta etapa a dezvoltarii, nu ce v-ar placea dumneavoastra sa-i cumparati.

educative

Ganditi-va, de asemenea, ca il ajutati sa invete mai repede unele lucruri cu ajutorul anumitor jucarii.

atragatoare

Oricat ar fi de educative si potrivite varstei, uneori aspectul jucariilor are o importanta covarsitoare, mai ales la copiii mai mari, unde moda ii poate influenta decisiv.

neprimejdioase

Jucariile care au parti mai mici, care se desfac, sunt extrem periculoase pentru copiii sub trei ani! Ei se pot sufoca daca inghit in timpul jocului aceste fragmente! Un pericol similar il reprezinta muchiile taioase sau varfurile ascutite. Cititi intotdeaua instructiunile de pe ambalajul jucariilor! 

usor de curatat

Copiii se ataseaza adeseori de unele jucarii, care chiar si atunci cand se degradeaza si se invechesc le sunt inca dragi.

Praful si microbii ce se acumuleaza in timp trebuie, de aceea, sa poata fi usor indepartate de pe jucarii.

bine facute

Alegeti jucarii solide! In felul acesta, copilul poate sa le manuiasca in voie, fara a le distruge inainte de vreme.              

ieftine

Nu in ultimul rand, ganditi-va la pret, atunci cand cumparati jucariile copilului dumneavoastra. Amintiti-va ca, asemenea hainutelor, jucariile trebuie schimbate des si ca se strica la fel de repede!

 

Cum stiu daca am cumparat o jucarie buna?

Puneti-va urmatoarele intrebari atunci cand cumparati o jucarie. Daca raspunsul este DA la cele mai multe dintre ele, jucaria este, probabil, o achizitie buna. 

  • Este aceasta jucarie neprimejdioasa pentru un copil de varsta copilului meu?
  • Va fi copilul meu interesat de ea atat de mult, incat sa se joace in repetate randuri, timp de cateva ore ... zile ...?
  • Este bine construita? Va rezista la cat mai multe folosiri?
  • Are copilul meu puterea si imaginatia sa manevreze jucaria?
  • Se va simti copilul meu mandru cand va folosi jucaria?
  • Stimuleaza jucaria suficient capacitatile copilului meu?
  • Poate jucaria sa creasca odata cu copilul meu? Va fi mai atragatoare peste un an? Peste mai multi ani?
  • Poate copilul meu sa foloseasca jucaria in mai multe feluri? Poate fi ea folosita in mod creator?
  • Il va ajuta jucaria pe copilul meu sa invete cat mai multe lucruri?

 

Dragi parinti!

Alegeti pentru copilul dumneavoastra o jucarie care sa se potriveasca gandirii, limbajului, dezvoltarii fizice, sentimentelor si prietenilor copiilor dumneavoastra.

Etichetele de pe produs nu pot sa inlocuiasca ceea ce stii dumneavoastra despre copil, folositi-le insa cu incredere pentru o orientare cat mai buna!

Jucariile incluse in aceasta categorie sunt cele care dezvolta imaginatia. In destul de multe cazuri, studiile au aratat ca unele abilitati innascute se pot observa in acest interval de varsta. Din acest motiv, rolul jucariilor pentru acesti copii este sa dezvolte anumite capacitati cognitive, artistice, dar si motrice.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:

Invierea Domnului Iisus Hristo…

Invierea Domnului Iisus Hristos

Invierea Domnului Iisus Hristos Odata cu punerea trupului Mantuitorului lumii in mormant s-au luat cele mai strajnice masuri ca sa fie bine pazit, caci mare era teama fariseilor si carturarilor, ca...

Istoria lui Moise conducatorul…

Istoria lui Moise conducatorul poporului evreu

Istoria lui Moise, conducatorul poporului evreu Candva, prin veacul al X-lea inainte de Hristos, un mic si neinsemnat trib de pastori semniti si-a parasit asezarile din tara lor, la varsarea...

Atatea zari

Atatea zari

Atatea zari Va oferim spre lectura poezia “Atatea zari” scrisa de Emilia Caldararu. Venise de pe drumul garii O fata-nalta, in bluza albastra. Si ne privea. Si nu stiam Ca ea e-nvatatoarea noastra....

Gainile si vulpoiul doctor

Gainile si vulpoiul doctor

Gainile si vulpoiul doctor Va oferim spre lectura poezia “Gainile si vulpoiul doctor” scrisa de Al. Lascorov-Moldovanu. Odata, De-o boala ciudata Gainile zaceau Si cum stateau Far-ajutor, La poarta lor, Un...

Specii de plante carnivore Rou…

Specii de plante carnivore Roua cerului Drosera

Specii de plante carnivore - Roua cerului Drosera Planta Roua cerului (Drosera sp.) este prezenta pe teritoriul Romaniei cu trei specii: Drosera angelica, Drosera intermedia si Drosera rotundifolia. Amintim alte denumiri...