Univers de copil

A+ R A-


Legenda lacului Techirghiol

Legenda lacului TechirghiolVa oferim spre lectura legenda lacului Techirghiol, dupa Ion Adam.

Se zice ca mai demult, pe vremea cand turcul stapanea Dobrogea, ar fi trait pe meleagurile acelea un turc batran, pe care-l chema Tekir Efendi - om bogat in vremea lui.

Cu vremea, satul in care traia turcul se prapadise incetul cu incetul, mai murind cate unul, mai pribegind altul cine stie pe unde, pana ce nu mai ramase in sat decat turcul cel batran. Ii murisera cadanele, ii pierisera feciorii in razboi, vecinii si prietenii care-n cimitir, care stie Dumnezeu pe unde, iar din satul cu asezati omenesti nu se alesese decat daramaturi si un cimitir oropsit cu niste cruci strambe ori putrezite de ploi si viscole.

Bietul Tekir nu mai vedea vietate in juru-i decat o gloaba de cal, cu care apucase sa-si manance amarul din tinerete.

Si dupa ce ca ramasese singur pustiu, batranetele de, ca batranetele, adusesera cu sine fel de fel de betesuguri. Aci il durea o mana, aci alta, ba un picior, ba celalalt, de-si blestema mosneagul zilele rugandu-se de Dumnezeu sa-l stranga de pe lume.

Dupa ce se chibzui el mai multa vreme, se duse la un hoge din alt sat, ca sa-l invete ce sa faca sa scape de atata chin. Hogea deschise un ceaslov mare, citi ce citi din el, apoi ii zise:

- Uite ce scrie la Coran, bre Tekir. Cand omul e la nevoie sa se increada in prieten si unde l-o duce el, acolo-i mantuirea. Pleca Tekir ingandurat ca el alt prieten decat pe Murugu lui nu mai avea. se urca in hodoroaga lui de caruta si dete drumul haturilor zicand:

- Hai, Murgule, du-ma tu, prietenul meu bun, incotro te-o invata Alah.

Si calul o lua la fuga pana ce nimeri la malul unui lac. Aici era balta Tuzlei - cum i se zicea pe atunci. Dar nici aici nu se opri, ci dadu de-a dreptul in mocirla. Turcul se pravali in namol, dar iesi iar la mal. Calul dupa el.

Ce se gandi turcul? Pesemne ca Alah l-a indreptat incoace si namolul asta o fi bun de leac. Se opri deci aici si a doua zi se scalda si el si Murgu lui in lac. A treia zi tot asa si zi de zi pana ce simti ca oasele nu-l mai dor, iar Murgu naparli si prinse carne pe el ca la tinerete.

Tekir isi facu la malul lacului o coliba si se hranea cu ce-l miluiau ciobanii care treceau cu oile pe acolo.

Zvonul merse din gura in gura ca namolul din balta tamaduieste durerile oaselor si de atunci Tekirghiol (Techirghiol) aduna in fiecare an sute si mii de bolnavi, care se tamaduiesc de multe boli.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cate ceva despre inteligenta a…

Cate ceva despre inteligenta animalelor

Cate ceva despre inteligenta animalelor Gandesc oare animalele? Pot da ele dovada de inteligenta? Iata, de exemplu, cainele de vanatoare. Pornit cu stapanul sau, da dovada de o capacitate de rezolvare a...

Legenda gladiolei

Legenda gladiolei

Legenda gladiolei   Numele gladiolei deriva din cuvantul latin "Gladius", insemnand "spada", numele referindu-se la forma frunzei. "Gladius" este si radacina cuvantului gladiator, soldat roman. De aici provine porecla gladiolei, de "Floare...

Sariti ca vine toamna

Sariti ca vine toamna

Sariti ca vine toamna   Va oferim spre lectura poezia “Sariti ca vine toamna!” de Virgil Teodorescu   Sariti ca vine toamna si am ramas in pom Uitat ca o caisa ramasa printre poame Sariti ca...

Aprecierea calitatii oualor pe…

Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consum Ouale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete. Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu...

Ce este norocul

Ce este norocul

Ce este norocul? Toti cunoastem cuvantul „noroc” si il intalnim la fiecare pas. De obicei, asa se zice: „Daca ar avea noroc ...”, „A avut noroc ...”, „Om cu...