Univers de copil

A+ R A-


Mama in perioada alaptarii

Mama in perioada alaptariiDragi mamici aflate in perioada sarcinii, nu fiti stresate si panicate. Dimpotriva, fiti cat mai relaxate si experimentati, luati ca noi tentatii si provocari orice eveniment aparut in viata voastra. Nu e usor, stim, insa, luati partile bune ale vietii si ale acestei perioade, ganditi pozitiv si realizati ca perioada alaptarii va poate aduce numeroase beneficii atat asupra organismului, cat si asupra psihicului dvs.

In primul rand, va ajutati copilasul si ii furnizati laptele matern, alimentul ideal in primele 4-6 luni de viata. Ce poate fi mai frumos si profund de atat?

In al doilea rand, veti reusi sa scapati de kilogramele acumulate in timpul sarcinii, iar riscul unor aparitii ale afectiunilor genitale este redus considerabil. De asemenea, veti remarca efecte uimitoare asupra epiderimei, precum si protectie contraceptiva, cel putin in prima jumatate de an dupa nastere.

Nu e deloc usoara alaptarea, mai ales pentru mamicile aflate la primul copil (deci, mamicile aflate la prima nastere), insa incet-incet veti invata cum sa alaptati bebelusul cu cat mai multa usurinta si veti reusi in scurt timp sa il tineti corect la piept. Recomandarea si sfatul nostru este sa incepeti imediat dupa nastere alaptarea la san, deoarece veti beneficia de miraculoasele efecte si beneficii atat personal, cat si pentru bebelusul dvs. Pentru informatii suplimentare puteti cititi articolele legate de beneficiile alaptarii pentru copii si beneficiile alaptarii pentru mama.

Tinem doar sa reamintim ca laptele din primele zile, cunoscut sub denumirea de colostru, este foarte important pentru sanatatea bebelusului, datorita compozitiei sale.

Ca si mame, in timpul alaptarii trebuie sa va adaptati situatiei si este foarte important sa adoptati o dieta favorabila pentru necesitatile nutritionale ale copilasului. Nu uitati ca unele alimente ii pot provoca neplaceri, precum tulburari intestinale sau afectiuni dermatologice. Astfel, efecte negative asupra starii de sanatate a copilasului pot sa aduca alimentele care pot sa fermenteze (varza, mazare, fasole, linte, etc.), precum si consumul de conserve, afumaturi si alimente condimentate. De exemplu, pot sa apara alergii cutanate la copilasi si se accentueaza colicile acestuia. De asemenea, consumul de cafea, ceai negru, ciocolata, s.a.m.d. aduce neplaceri si provoaca celui mic agitatie.

Va intrebati, poate, ce puteti consuma alimentar? Puteti apela cu incredere la fructe si legume in stare proaspata, cu exceptia celor mentionate mai sus. Totusi, nu e bine sa exagerati si nu consumati mai mult de 2-3 fructe pe zi, deoarece prea multe cruditati pot sa provoace tulburari intestinale bebelusului. Retineti ca sunt benefice si puteti consuma cu incredere cerelale integrale, lapte si produse lactate (cel putin 4 portii/zi, sub forma de iaurt, branza, lapte simplu), dar si oua, carne slaba de pui, vita ori peste.

Foarte important pentru voi, mamicile (mai ales cele care isi hranesc copilasul exclusiv la san) este sa consumati o cantitate cat mai mare de lichide (mult mai mult decat de obicei). Formele prin care puteti asimila lichide sunt din cele mai diverse: apa, lapte, sucuri de fructe proaspete diluate cu apa, supe si ciorbe. Dragi mamici, nu uitati insa de odihna si timp pentru relaxare.

Acestea au fost recomandarile noastre. Nu vrem sa fim critici, insa dorim sa amintim si ceea ce e interzis si de evitat in timpul alaptarii, pentru siguranta dvs. si a copilului dvs. Asadar, este interzis fumatul, prin efectele sale nocive. Retineti ca toate componentele nocive din tutun trec integral in laptele matern, iar copilasul le ingera. Chiar doriti acest lucru? Chiar doriti sa afectati intr-un mod grav sanatatea copilasului? De asemenea, nu folositi medicamente interzise sau orice fel de medicament, fara recomandarea si acordul medicului. Si acestea pot patrunde in lapte si cine stie ce cauzeaza … Interzis cu desarvasire este alcoolul, care trece instant in laptele matern. Evitati total consumul pentru a nu crea neplaceri!

Dupa cum am amintit mai sus, alaptatul are ca efect oprirea ovulutiei si suprimarea fertilitatii asupra organismului femeii. Astfel, in primele 6 luni dupa nastere puteti sa folositi alaptatul ca metoda contraceptiva naturala (nu uitati, doar daca indepliniti anumite conditii). In acest sens, trebuie sa alaptati la intervale regulate de timp (la cel putin 4 ore in timpul zilei si la maxim 6 ore in timpul noptii), copilul sa aiba sub 6 luni si menstruatia sa nu fi aparut. Retineti, asadar, lipsa sangerarii menstruale in urma alaptarii copilului se numeste amenoree de lactatie si este folosita ca mijloc de contraceptie cu o eficienta de 99% in primele 6 luni de la nastere.

Din poveste

Din poveste

Din poveste de Nicolae Ariesescu   Din poveste vine-un print Are cararea de lumina, Are stele-n par si-n mana Tine-o floare de gradina

Quilling arta rularii hartiei

Quilling arta rularii hartiei

Quilling - arta rularii hartiei   Se pare ca acest mestesug a aparut in Egiptul antic, insa pe atunci nu putea fi vorba de rularea hartiei, ci mai degraba de papirus. In...

Virusi care determina sexul fe…

Virusi care determina sexul fetusului

Virusi care determina sexul fetusului Virusul hepatitei sau “antigena Australia” prezinta o structura aproape identica cu aceea a spermatozoidului Y. Daca acest antigen contamineaza un barbat, anticorpii care rezulta distrug in...

Floarea de colt planta ocrotit…

Floarea de colt planta ocrotita pe teritoriul Romaniei

Floarea de colt – planta ocrotita pe teritoriul Romaniei Floarea de colt (Leontopodium alpinum) este o planta ocrotita pe teritoriul Romaniei, fiind considerata o adevarata minune a naturii. Mai...

Imagini animate cu gladiole

Imagini animate cu gladiole

Imagini animate cu gladiole   Cele mai indraznete nuante pastelate se regasesc pe petalele gladiolelor. Florile de gladiola semnifica prietenie, noblete si credinta. Va oferim o colectie de imagini animate cu gladiole....