Moldova in timpul lui Dimitrie Cantemir
Pe la 1700 imperiul turcesc incepuse a pierde din puterea si din faima lui. Popoarele subjugate se razvrateau cu tot mai multa indrazneala impotriva stapanirii asupritoare a turcilor. In luptele lor, aceste popoare au fost ajutate de puterile vecine si mai ales de Rusia, care a dus un lung sir de razboaie cu turcii.
Dimitrie Cantemir si Alianta cu Rusia
Nadejdea in eliberarea tarii a incalzit si inima lui Dimitrie Cantemir , domnitorul Moldovei.
In tinerete, Cantemir a trait la Constantinopol, ca zalog pentru tatal sau, domnitor al Moldovei. A invatat multe limbi straine, a citit cu staruinta si a capatat cunostinte asa de bogate, incat ajunsese unul din cei mai de seama invatati ai timpului. Dimitrie Cantemir iubea poporul si libertatea tarii. De aceea, dupa ce a ajuns domn al Moldovei, a legat prietenie stransa cu Petru I, tarul Rusiei. Printr-un tratat de alianta, adica o intelegere scrisa, Petru I si Dimitrie Cantemir s-au legat ca popoarele lor sa lupte impotriva turcilor. Tarul Petru I a vizitat Iasiul. Poporul si voievodul l-au intampinat cu deosebita cinste si dragoste.
Dimitrie Cantemir a chemat poporul la lupta, pentru scuturarea jugului turcesc.
Lupta impotriva turcilor
Afland despre gandurile lui Cantemir, sultanul a poruncit armatelor sa navaleasca in Moldova, sa nu dea ragaz lui Cantemir sa ridice tara la lupta alaturi de rusi. Petru I si Dimitrie Cantemir si-au init si ei, in graba, ostile si au iesit inaintea turcilor. Lupta s-a dat in anul 1711, la Stanilesti, pe Prut. Cu toate ca rusii si moldovenii au luptat cu multa vitejie, totusi turcii, mult mai numerosi, i-au coplesit. Indurerat ca nu si-a putut elibera tara, Dimitrie Cantemir s-a adapostit in Rusia, unde a ramas pana la sfarsitul vietii.
Desi pribeag, Cantemir a cautat sa-si slujeasca mai departe tara si poporul. A scris numeroase carti. Una din ele se cheama “Descrierea Moldovei”. In ea se infatiseaza frumusetile tarii si povesteste istoria poporului nostru. Aceste scrieri au adus, si lui si tarii noastre, o deosebita faima. De aceea Dimitrie Cantemir este cinstit in istoria noastra ca un mare carturar, ca un iubitor de tara.
In Tara Romaneasca domnitorul Constantin Brancoveanu urmarea sa inceapa si el razboiul cu turcii. Afland despre planul lui Constantin Brancoveanu, sultanul l-a prins si l-a ucis, impreuna cu toti copiii sai.
Domnii fanarioti
Ca sa fie mai sigur ca nu va pierde din mana Moldova si Tara Romaneasca, sultanul n-a mai numit aici domnitori romani, ci a trimis domnitori de la Constantinopol, alesi dintre oamenii lui cei mai de incredere. Intrucat acestia locuiau intr-un cartier din Constantinopol, numit Fanar, ei au capatat numele de domnitori fanarioti. Acestia au domnit in tarile romane mai bine de o suta de ani.
- 04/10/2013 13:13 - Grupele de sange si compatibilitatea sanguina
- 27/09/2013 12:42 - Omul un manunchi de glande endocrine
- 25/09/2013 14:55 - Cuvinte celebre si semnificatia lor
- 25/09/2013 14:23 - Fiecare geniu cu Universul lui
- 22/09/2013 15:01 - Stradivarius si viorile sale
- 11/09/2013 23:07 - Plantele electrice
- 10/09/2013 19:36 - Sa ne cunoastem corpul glandele endocrine
- 09/09/2013 23:34 - Luptele pentru eliberarea Tarii Romanesti in timpul lui Mihai Viteazul
- 08/09/2013 19:33 - Sa ne cunoastem corpul rinichii
- 06/09/2013 15:00 - Informatii si curiozitati despre lebede