Parada nuptiala la pasari
Premergator actului de reproducere, anumite specii din lumea animala se manifesta diferit, in vederea atragerii partenerului. La pasari, aceste manifestari sunt numeroase si ele apartin unui sex sau altuia sau chiar ambelor sexe. Totalitatea manifestarilor sub forma de cantec, miscari, atitudini, gesturi simbolice, care stimuleaza imperecherea, ovulatia si copularea se numeste parada nuptiala.
Cantecul
Cantecul la cele mai multe pasarele (pitigoi, ochiu boului) si in special acele cu o coloratie terna, cantecul este elementul principal de recunoastere a sexului. El atrage femela in vederea imperecherii si constructia cuibului.
Miscarea, zborul
Miscarile agitate ale unor masculi ca si gratiozitatea zborului nuptial sunt destul de cunoscute. Prin combinarea zborului nuptial si a cantecului, masculii a numeroase specii atrag femelele in vederea imperecherii (strutul, pasarea lira, cocosul de munte, pinguinii, ciocarliile etc.) Atitudinile diferite, gesturile simbolice sunt alte manifestari ale masculului pentru atragerea femelelor (starci, cormorani, pelincani, gaste).
Coloritul penajului
Etalarea coloritului stralucitor al unor masculi este un stimulent pentru femela. Prin zboruri gratioase, prin miscari, multi masculi isi pun coloritul in evidenta. Citeste mai multe despre coloritul pasarilor la diferite specii aici.
Gesturi simbolice
In vederea imperecherii si pentru castigarea partenerei, masculii unor specii preced actul lor de imperechere prin efectuarea unei game variate de gesturi. Asa de pilda, masculul de porumbel si cioara inaintea acuplarii regurgiteaza alimentele in ciocul femelei, sau cucul american (Coccyzus americanus) face acest lucru in timpul acuplarii, iar la graur si chiar dupa acuplare. Cucul terestru californian (Geococcyx californiana) masculul, tine in cioc o soparla tot timpul acuplarii, pe care o ofera femelii dupa acuplare.
Gesturi de “curtoazie” inaintea acuplarii, prin oferirerea de “atentii” femelelor sunt destul de cunoscute in lumea pasarilor. Astfel, starcul, o ramurica; silviile, un fir de iarba; cormoranul si corcodelul, plante acvatice; chira, un pestisor; pinguinul, plante acvatice sau pietricele.
Semnificatia biologica a paradei nuptiale
Toate aceste manifestari pe care l-am aratat (atitudini, miscari, cantec, gesturi simbolice) sunt acte reflexe sau inlantuiri de acte reflexe, mostenite, care apar cu regularitate sub actiunea unor factori stimulenti. In aceste acte reflexe, reactiile sunt in lant, adica sunt serii de interactiuni intre doi indivizi, fiecare dintre ei fiind necesar pentru a provoca reactia adecvata a partenerului si “care interactiuni trebuie sa se desfasoare intr-o anumita ordine, caci inlantuirea acestor reactii este atat de automata si obligatorie, incat in lipsa uneia din ele, lantul de reactii se rupe, se opreste” (V. Pop, 1967).
Coordonatorul care conditioneaza aceste acte reflexe are sediul in corpii striati ai encefalului.
- 24/05/2013 13:49 - Japonezii si perlele de cultura
- 23/05/2013 20:08 - De unde provine numele cangurului
- 23/05/2013 20:06 - Si pestii si molustele fac cancer
- 23/05/2013 14:52 - Cerbul fascinat de televizor
- 22/05/2013 14:30 - Coloritul penajului la pasari
- 21/05/2013 18:15 - Comportamentul si limbajul animalelor semne semnale semnificatii
- 20/05/2013 17:29 - Grigore Antipa
- 18/05/2013 18:48 - Ecologia implicatii practice
- 18/05/2013 18:43 - Natura om echilibru protectie
- 17/05/2013 14:37 - Structura urechii