Univers de copil

A+ R A-


Pasarile - neobositele noastre ajutoare

In vasta si variata lume a pasarilor zburatoare exista cateva specii (pe care, poate, nu le pretuim indeajuns) ce ne dau un neasteptat de mare ajutor la starpirea insectelor si a unor mici animale daunatoare. Iata un motiv pentru care merita sa le privim mai cu atentie si sa le ocrotim.

Auresul este cea mai mica pasare ce traieste pe continentul european. Are pene maslinii pe spate, albicioase pe abdomen, cu o pata galben-roscata pe cap. Pasarelele acestea pot fi vazute prin paduri, printre arbusti si pe campii, unde se agita pline de veselie, ciripesc intruna si tot cauta hrana, neobosite. Cu o rara sarguinta, ele scotocesc prin crapaturile si plesniturile copacilor si pomilor fructiferi, se strecoara prin toate ungherele si – cu ciocul lor subtire si ascutit – scot afara gandaci, larve, oua de fluturi, ori paduchi de frunze cu care se hranesc. Astfel, fiecare pasarica reuseste sa distruga un mare numar de insecte daunatoare. Auresii clocesc in padurile de conifere si de foioase, iar iarna migreaza spre sud.

Bufnita este o pasare ce trebuie aparata, ocrotita, fiindca e deosebit de folositoare prin faptul ca distruge soarecii de casa si de camp. O pereche de bufnite nimiceste intr-un an aproximativ 10.000 de soareci, care altminteri ar consuma tone de alimente si s-ar inmulti peste masura.

Cioara cenusie, care paseste grav printre brazdele proaspete, ne este, de asemenea, de folos caci scormoneste cu ciocul pamantul si scoate larve de carabusi sau ale gargaritei cerealelor, pe care le mananca. Se hraneste si cu soareci de camp. Cand gaseste hrana bogata, ea isi cheama suratele, carora le mai vin in ajutor si graurii, luptand impreuna impotriva daunatorilor ogoarelor.

Ciocanitoarea este o pasare sedentara, cu penaj verzui, brun-auriu sau negru. Unii cred – in mod cu totul gresit! – ca ea strica trunchiurile copacilor. Dimpotriva, ea se dovedeste deosebit de folositoare padurilor, dumbravilor si livezilor pe care le apara, distrugand un mare numar de insecte daunatoare. Se hraneste cu insecte, larve si crisalide ale acestora. Limba ei lunga, subtire, cu varful ascutit, mobila si foarte flexibila, patrunde in orice crapatura a scoartei, cerceteaza si razbate in cele mai mici si ascunse santulete, facute de carabusi sau larvele lor, si scoate afara prada. La amiaza se odihneste, apoi porneste din nou in cautarea hranei pana la caderea serii.

Graurul aduce mari foloase agriculturii caci se hraneste cu insecte, viermi si limacsi. Umbla vioi pe pamant scotocind pretutindeni prin musuroaie, tufe, gropi si crapaturi, rascoleste pamantul si inghite neobosit o mare cantitate de prada. E adevarat ca unoeri ciuguleste si visine sau struguri copti, dar aceste pagube sunt neinsemnate fata de foloasele pe care le aduce starpind un urias numar de daunatori ai gradinilor si ogoarelor. Avand carnea gustoasa, este vanat mai ales toamna.

Lacustarul sau graurul cu penaj roz distruge cu un zel nemaintalnit lacuste/ poate fi vazut cum zboara in urma norului daunator de lacuste din care ucide mult mai multe decat mananca.

Papaluda, o pasare cu picioare slabe si scurte, merge foarte dificil, in schimb zboara cu repeziciune, usor si frumos. Trebuie apreciata in mod special pentru ca vaneaza din zbor noaptea, din amurg si pana-n zori. Este singura, dintre pasarile ce se hranesc cu insecte, care vaneaza in timpul noptii, distrugand astfel fluturi nocturni si carabusi.

Pitulicea este o pasare calatoare, foarte vioaie. Se hraneste tot cu insecte, cu larvele si ouale lor. Are agilitatea de a prinde din zbor insecte mature sau le culege de pe copaci cu mare iscusinta. Intr-o singura zi, ea poate manca pana la 800 oua de fluturi, inlaturand astfel posibilitatea de a aparea un numar egal de omizi devastatoare. Toamna zboara in tarile calde.

Pitigoiul, pasare sedentara, este putin mai mic decat vrabia. Traieste intotdeauna in colectiv. De harnicia pitigoiului ne bucuram intregul an, caci extermina un foarte mare numar de insecte si larvele lor. Sunt pasarele sprintene, neobisnuit de mobile, abile si curajoase. Reusesc sa cerceteze cu mare curiozitate si pricepere cele mai ascunse unghere pe unde nu patrund alte pasari, curantind arborii de diferiti daunatori marunti, larve, oua.

Randunica, pe care o cunoastem atat de bine, are spre deosebire de multe alte pasari calitatea de a prinde din zbor, cu o deosebita agerime si maiestrie.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mama felicitare

Mama felicitare

Mama felicitare   Transmite o felicitare cu flori de primavara si o urare deosebita celei mai speciale femei din viata ta … mama … Mama este cea care ne-a dat viata si...

Examenul medical la domiciliu …

Examenul medical la domiciliu pentru copiii mici

Examenul medical la domiciliu pentru copiii mici Daca solicitati vizita medicului la domiciliu, ca parinti trebuie sa fiti constienti ca puteti contribui la buna desfasurare a acesteia prin unele pregatiri preliminare....

De la glucoza la energie

De la glucoza la energie

De la glucoza la energie Daca priviti flacara unui chibrit ganditi-va la o celula vie. Amandoua – atat flacara, cat si celula, ard combustibil pentru a produce energie, bioxid...

Ilustrata de la Cheia

Ilustrata de la Cheia

Ilustrata de la Cheia La Cheia, frumusetea si prospetimea se intalnesc la tot pasul. Baltesc in forme si culori variate, dispuse in carnatia frematatoare a pajistilor, in verdele amar...

Moldovenii condusi de Stefan c…

Moldovenii condusi de Stefan cel Mare se apara impotriva turcilor si a tatarilor

Moldovenii condusi de Stefan cel Mare se apara impotriva turcilor si a tatarilor   Poporul din Moldova dorea nespus de mult sa scape de apasarea stapanirii turcesti. Stefan cel Mare intruchipa tocmai...