Univers de copil

A+ R A-


Reguli si comportament civilizat la cabana

Reguli si comportament civilizat la cabanaA sosit perioada vacantei si a concediilor. Daca hotarati sa va petreceti concediul la cabana ori va lasati copiii in tabara de vara la cabana ar fi bine sa va reamintiti cateva reguli de baza. Optiunea pentru cabana inseamna adoptarea unui comportament civilizat – vorbim totusi de casa de munte a turistului, a dvs., adapost si popas pentru odihna si hrana, pentru relaxare, revigorare si reconfortare fizica si psihica.

· Nu faceti “stocuri supranormative” de paturi, adunand cuverturile de pe paturile alaturate (vremelnic neocupate). Cum se vor descurca cei care vor veni, peste noapte, infrigurati de pe drum, si vor gasi paturile fara paturi?

· Daca sunteti friguros – ceea ce demonstreaza ca trebuie sa luati masuri pentru a va cali organismul! – cereti mai bine, dintru inceput, cabanierului, o patura suplimentara.

· In dormitoarele colective cu paturi supraetajate e un fapt bine stiut ca paturile “de la parter” sunt mult mai comode decat cele “de la etaj”. Cunoscand aceasta, veti ceda, fara indoiala “parterul” drumetilor mai varstnici.

· Pastrati curatenia peste tot. Inainte de a intra in cabana, stergeti-va bine incaltamintea, scuturati-va picioarele de apa ori zapada, dupa caz.

· Ar fi bine sa nu consumati tutun si alcool. Totusi, daca nu va puteti abtine, incercati macar sa nu fumati in dormitoare si, cu atat mai putin, in pat! Obositi, furati de somn, puteti adormi cu tigara aprinsa in mana. Primejdia de a se produce un incendiu este iminenta in asemenea situatii.

· Respectati odihna colegilor de dormitor. Nu aprindeti lumina, daca va sculati in zori si va pregatiti sa porniti la drum, de indata ce va rasari soarele. Folositi lanterna. Tot astfel veti proceda si seara, cand dormitorul este cufundat in intuneric. Incercati sa va instaati cu cat mai putin zgomot atunci cand sositi seara tarziu la cabana. Veti aprecia aceasta dovada de politete fata de ceilalti cand si altii va vor trata la fel. De asemenea, respectati linistea celorlalti turisti. Comportamentul zgomotos, strigatele nu sunt placute. Inchideti/deschideti usile cu grija, cu mana, fara sa le trantiti si nu fugiti pe coridoare.

· In aceeasi ordine de idei, nu impuneti colegilor de camera preferintele dvs. muzicale: daca vreti sa ascultati o anumita muzica, o anumita emisiune radio, folositi neaparat castile, ceea ce permite o auditie individuala perfecta fara a stanjeni pe cei din jur.

· Respectati lucrurile personale si intimitatea celorlalti. De asemenea, folositi echipamentul si proprietatea cabanei cu acelasi respect cu care folositi obiectele personale dragi. Respectati si pastrati cu grija inventarul cabanei.

· Lasati curat locul unde ati dormit si ati mancat, precum si imprejurimie cabanei, sfatuind si pe altii sa faca la fel.

· Stingeti focul inainte de a va culca. Multe accidente grave s-au produs in urma stingerii incidentale a flacarii in instalatiile ce functioneaza cu gaze naturale: gazele difuzate s-au insiuat in camera si, prin acumulare, au produs asfixierea celor ce dormeai. O soba cu lemne, defecta, poate raspandi, de asemenea, gaze nocive.

· Iarna, in nopti geroase, cand dormitorul, pana la ore tarzii, n-a izbutit sa se incalzeasca, focul va putea arde si dupa “ora stingerii” – un ceas, doua – daca ramane de veghe unul dintre locuitorii dormitorului.

· Cand parasiti cabana, neteziti cearceaful – dupa ce l-ati scuturat in preaabil. Asezati cu grija pernele si paturile. Aruncati ambalajele inutile, resturile alimentare etc. la cutia de gunoi.

Formarea poporului roman

Formarea poporului roman

Formarea poporului roman   In timpul stapanirii romane, dacii au inceput sa vorbeasca limba romanilor, adica limba latina. Incetul cu incetul, limba dacilor s-a uitat. Cu timpul, dacii si romanii s-au contopit,...

Boli infectioase infectii cu c…

Boli infectioase infectii cu ciuperci genitale si metode de tratament

Boli infectioase, infectii cu ciuperci genitale si metode de tratament Vara aceasta inregistreaza mari diferente de temperatura. Rezultatul: sistemul imunitar slabeste si bolile infectioase nu mai pot fi oprite....

Grigore Antipa

Grigore Antipa

Grigore Antipa Director al Muzeului de Istorie Naturala “Grigore Antipa” din Bucuresti (1894-1944), membru al Academiei Romane (1910); doctor honoris causa al Universitatii din Berlin; membru si vicepresedinte al Comisiei Internationale...

Inima lemnului

Inima lemnului

Inima lemnului Am trecut pe sub poarta Maramuresului si am intrat in inima lemnului. Erau acolo multe viori, si erau garduri si case, si foarte mult lemn, lemn pentru...

Tinerii au nevoie de sfaturi

Tinerii au nevoie de sfaturi

Tinerii au nevoie de sfaturi?   Iata o intrebare pe care o adresam adesea: “Au tinerii nevoie de sfaturi? DA sau NU?” NU-ul, cu majuscule, va tasni prompt de pe buzele multor tineri,...