Univers de copil

A+ R A-


Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

CAPITOLUL XI - Reguli speciale de procedura

 

   Art. 124. - (1) Cauzele prevazute de prezenta lege privind stabilirea masurilor de protectie speciala sunt de competenta tribunalului de la domiciliul copilului.

   (2) Daca domiciliul copilului nu este cunoscut, competenta revine tribunalului in a carui circumscriptie teritoriala a fost gasit copilul.

   Art. 125. - (1) Cauzele prevazute la art. 124 se solutioneaza in regim de urgenta, cu citarea reprezentantului legal al copilului, a directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului si cu participarea obligatorie a procurorului.

   (2) Audierea copilului care a implinit varsta de 10 ani este obligatorie si se face cu respectarea prevederilor art. 24, cu exceptia cauzelor care privesc stabilirea unei masuri de protectie speciala pentru copilul abuzat sau neglijat; in acest caz, audierea copilului se face cu respectarea prevederilor art. 95 alin. (3).

   (3) Termenele de judecata nu pot fi mai mari de 10 zile.

   (4) Partile sunt legal citate daca citatia le-a fost inmanata cel putin cu o zi inaintea judecarii.

   Art. 126. - (1) Hotararile prin care se solutioneaza fondul cauzei se pronunta in ziua in care au luat sfarsit dezbaterile.

   (2) In situatii deosebite, pronuntarea poate fi amanata cel mult doua zile.

   Art. 127. - (1) Hotararea instantei de fond este executorie si definitiva.

   (2) Hotararea se redacteaza si se comunica partilor in termen de cel mult 10 zile de la pronuntare.

   Art. 128. - Termenul de recurs este de 10 zile de la data comunicarii hotararii.

   Art. 129. - Dispozitiile prezentei legi referitoare la procedura de solutionare a cauzelor privind stabilirea masurilor de protectie speciala se completeaza in mod corespunzator cu prevederile Codului de procedura civila.

   Art. 130. - (1) In toate cauzele care privesc aplicarea prezentei legi, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul copilului sau in a carei raza administrativ-teritoriala a fost gasit copilul intocmeste si prezinta instantei raportul referitor la copil, care va cuprinde date privind:

   a) personalitatea, starea fizica si mentala a copilului;

   b) antecedentele sociomedicale si educationale ale copilului;

   c) conditiile in care copilul a fost crescut si in care a trait;

   d) propuneri privind persoana, familia sau serviciul de tip rezidential in care ar putea fi plasat copilul;

   e) orice alte date referitoare la cresterea si educarea copilului, care pot servi solutionarii cauzei.

   (2) In toate cauzele care privesc stabilirea, inlocuirea ori incetarea masurilor de protectie speciala stabilite de prezenta lege pentru copilul care a savarsit o fapta penala si nu raspunde penal se va intocmi un raport si din partea serviciului de reintegrare si supraveghere de pe langa instanta judecatoreasca.

   Art. 131. - Cauzele care privesc aplicarea prezentei legi sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar.

 

 

CAPITOLUL XII
  Raspunderi si sanctiuni

 

   Art. 132. - (1) Indemnul ori inlesnirea practicarii cersetoriei de catre un minor sau tragerea de foloase de pe urma practicarii cersetoriei de catre un minor se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.

   (2) Recrutarea ori constrangerea unui minor la cersetorie se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

   (3) Daca fapta prevazuta la alin. (1) sau (2) este savarsita de un parinte sau de reprezentantul legal al minorului, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani, pentru fapta prevazuta la alin. (1), si de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi, pentru fapta prevazuta la alin. (2).

   Art. 133. - Fapta parintelui sau a reprezentantului legal al unui copil de a se folosi de acesta pentru a apela in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor financiar sau material, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

   Art. 134. - (1) Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 36 alin. (2), art. 48 alin. (4) si art. 91 constituie abatere disciplinara grava si se sanctioneaza potrivit legii.

   (2) Nerespectarea obligatiei prevazute la art. 36 alin. (2), art. 87 alin. (3) teza intai constituie abatere disciplinara.

   Art. 135. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:

   a) nerespectarea obligatiei prevazute la art. 9 alin. (1), in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi;

   b) nerespectarea obligatiei prevazute la art. 9 alin. (2);

   c) nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 10 alin. (1) si (3);

   d) nerespectarea obligatiei prevazute la art. 11 alin. (1);

   e) necomunicarea de catre organele de politie a rezultatelor verificarilor specifice privind identitatea mamei in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (3);

   f) neefectuarea de catre serviciul public de asistenta sociala a declaratiei de inregistrare a nasterii, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6);

   g) nerespectarea obligatiei prevazute la art. 11 alin. (7);

   h) nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 13 si la art. 18 alin. (3);

   i) nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (2)-(4) si ale art. 83;

   j) nerespectarea obligatiei prevazute la art. 96.

   (2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza astfel:

   a) cu amenda de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei, cele prevazute la lit. a), c), g) si h);

   b) cu amenda de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei, cea prevazuta la lit. f);

   c) cu amenda de la 3.000.000 lei la 6.000.000 lei, cele prevazute la lit. b), d) si j);

   d) cu amenda de la 5.000.000 lei la 15.000.000 lei, cele prevazute la lit. e) si i).

   (3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunii se fac de catre persoane anume desemnate dintre cele cu atributii de control din:

   a) Ministerul Sanatatii, pentru contraventiile de la alin. (1) lit. a), c) si d);

   b) Ministerul Administratiei si Internelor, pentru contraventiile de la alin. (1) lit. b), e), h) si i);

   c) Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, pentru contraventia de la alin. (1) lit. j);

   d) consiliul judetean, respectiv consiliul local al sectorului municipiului Bucuresti, pentru contraventiile de la alin. (1) lit. f) si g).

   Art. 136. - Contraventiilor prevazute la art. 135 le sunt aplicabile prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:

Nu toti caii albi se nasc albi

Nu toti caii albi se nasc albi

Nu toti caii albi se nasc albi Culoarea cailor, ca si a tuturor animalelor, este data de pigmentul din firele de par care acopera corpul. Cand tot parul de pe corp...

Horoscop 2012

Horoscop 2012

Horoscop 2012   Afla ce iti prezic astrele pentru anul 2012 in domeniile esentiale ale vietii: dragoste, cariera, bani si sanatate. Horoscopul pentru 2012 este unul general si orientativ si nu constituie...

Ce dam copiilor de citit

Ce dam copiilor de citit

Ce dam copiilor de citit Un mare invatat, Herder, a zis: “Adeseori o carte a format sau a stricat pe un om pentru intreaga lui viata.” Intr-adevar, daca citim...

Scrisoare poezie de Daniela Cr…

Scrisoare poezie de Daniela Crasnaru

Scrisoare   Vezi poezia “Scrisoare” scrisa de Daniela Crasnaru.   Mama Ana, strabunica, Eu sunt fata cea mai mica, Nu stiu scrie, nici citi, Insa nu mai am rabdare Si chiar maine-n zori de zi Am sa iti scriu...

Mesaje urari si felicitari de …

Mesaje urari si felicitari de Craciun

Mesaje, urari si felicitari de Craciun  Vezi mesaje de Craciun, urari si felicitari de Craciun. Transmite un gand bun, o urare, un mesaj celor dragi sufletului tau. Craciun fericit! In aceste zile,...