Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Barza de Duiliu Zamfirescu

Barza de Duiliu Zamfirescu

Barza de Duiliu Zamfirescu   Va oferim spre lectura poezia „Barza”. Versurile apartin lui Duiliu Zamfirescu.   Sus, pe Arges, pe la munti, Au ramas codrii carunti; Jos, pe vale, prin zavoi, Se cobor turme de oi, Iar...

Dieta Grazing

Dieta Grazing

Dieta Grazing In traducere romaneasca, grazing inseamna “a paste”. Observand ca vitele si caii nu se ingrasa, chiar daca sunt lasati toata ziua pe camp, nutritionistii americani le recomanda...

Citate despre unire si unitate…

Citate despre unire si unitatea romanilor

Citate despre unire si unitatea romanilor Adunarea de la Alba Iulia va rămâne de-a pururea piatra de hotar a istoriei române şi va reprezenta, din veci în veci, simbolul biruinţei noastre...

Praslea puisorii nisipul si so…

Praslea puisorii nisipul si soarele

Praslea, puisorii, nisipul si soarele Va oferim spre lectura povestirea “Praslea” scrisa de Al. Vergu. Pentru ca era mic, a fost lasat acasa cu gainile si cu puii de la closti....

Grisul cu lapte in alimentatia…

Grisul cu lapte in alimentatia copilului reteta

Grisul cu lapte in alimentatia copilului reteta   Copilasul tau creste repede, luna de luna. Apar schimbari inclusiv in regimul alimentar, iar micutul are nevoie de noi alimente. Spre sfarsitul primului an...