Univers de copil

A+ R A-


Sarcina si expunerea la soare

 

Sarcina aduce multa bucurie, dar este, de asemenea, o perioada in care femeile, de obicei, sunt confuze cu privire la ceea ce le este permis si ceea ce ar trebui sa evite in timpul sarcinii. Chiar daca sarcina este o perioada speciala si putin mai delicata in viata unei femei, cu putina atentie, o gravida cu sarcina fara probleme nu are interdictii si se poate bucura de viata ca orice alta persoana. Asa incat daca ti-ai programat o vacanta la munte sau la mare nu trebuie sa renunti la ea. Trebuie doar sa eviti activitatile prea solicitante si sa ai mai multa grija de tine.

 

 

Incercam sa gasim raspunsul la intrebarea: Cat de sanatoasa este expunerea la soare in timpul sarcinii?

Expunerea la soare in timpul sarcinii

Pot sa stau la plaja daca sunt insarcinata? Datorita faptului ca inca mai exista multe necunoscute despre evolutia fatului, dar in special care este modul in care copilul este afectat in perioada intrauterina daca mama sta la soarelui timp indelungat, viitoarele mame trebuie sa fie mai precaute.

Expunerea la soare in timpul sarcinii te poate supune atat pe tine, cat si pe bebelusul din burtica, unor riscuri destul de ridicate, iar statul la plaja face parte din aceasta categorie. Avand in vedere ca in timpul sarcinii, sunteti supusa unor fluctuatii hormonale, kilograme in plus si alte probleme adiacente sarcinii, este indicat sa fiti foarte atenta la caldura excesiva care pot fi daunatoare atat tie cat si fatului, datorita deshidratarii, supraincalzirii si insolatiei.

Deshidratarea apare cand corpul pierde prea multe lichide, primele semne ale acesteia fiind:

§ fata si ochii rosii;

§ piele calda la atingere si uscata;

§ respiratie accelerata;

§ cresterea ritmului cardiac;

§ neliniste si confuzie;

§ gura uscata si senzatie de sete;

§ buze uscate sau crapate;

§ oboseala si slabiciune;

§ somnolenta.

Deshidratarea este mai periculoasa in cazul femeilor insarcinate doarece face ca inima bebelusului sa bata foarte rapid si astfel sa creasca riscul nasterii inainte de termen, deoarece deshidratarea scade volumul sangelui, ceea ce creste concentratia de oxitocina, hormonul responsabil pentru contractiile uterine. Bebelusul devine si el mai putin activ decat de obicei. Daca observi vreuna dintre aceste simptome, trebuie sa mergi urgent intr-un loc mai racoros, sa stai jos si sa consumi cat mai multe lichide. De asemenea, iti poti aplica comprese cu apa rece pe frunte si pe gat.

Supraincalzirea poate aparea ca urmare a expunerii prelungite la temperaturi ridicate, coraborate cu consumul redus de fluide si dificultatea organismului de a se raci.

Principalele semne ale supraincalzirii sunt:

§ piele rece, palida si umeda;

§ transpiratii excesive;

§ pupile dilatate;

§ puls rapid;

§ neliniste;

§ confuzie si ameteala;

§ durere de cap;

§ greata si varsaturi;

§ respiratie rapida si superficiala;

§ letargie;

§ crampe abdominale sau in membre.

Supraincalzirea poate deveni foarte rapid insolatie, o afectiune foarte grava care poate pune in pericol viata ta si pe cea a fatului. Este cauzata de expunerea prelungita la temperaturi ridicate, consum redus de lichide sau o dificultate a organismului tau de a-si regla temperatura. Impactul asupra corpului insa este mult mai mare decat in cazul supraincalzirii. In cazul insolatiei, temperatura corpului poate ajunge pana la 40 de grade sau mai mult.

Simptome ale insolatiei:

§ febra de 40 de grade Celsius sau mai mult;

§ piele rosie, fierbinte, uscata;

§ constrictie pupilara;

§ confuzie;

§ comportament ciudat;

§ balbaiala;

§ senzatie de lesin;

§ puls rapid (160-180 de batai pe minut);

§ convulsii ;

§ pierderea cunostintei.

Insolatia trebuie tratata de la primele simptome. Daca ai vreunul dintre urmatoarele simptome, anunta-ti doctorul imediat:

§ mai mult de cinci contractii sau crampe pe ora;

§ sangerari vaginale de culoare rosu deschis;

§ voma acuta sau continua;

§ durere surda care porneste din ceafa;

§ presiune pelviana intensa.

Daca temperatura corpului mamei depaseste limitele normale, are febra sau a stat la plaja foarte mult, poate ridica temperatura fatului si acest lucru poate provoca leziuni ale creierului bebelusului nenascut.

Soarele pielea si radiatiile u…

Soarele pielea si radiatiile ultraviolete

Soarele, pielea si radiatiile ultraviolete Practica expunerii la soare in scopul bronzarii, impusa ca “moda” de Coco Chanel in 1925, continua sa se bucure si in prezent de o mare popularitate. Dar...

Poezie de 1 Decembrie Sosesc d…

Poezie de 1 Decembrie Sosesc din Alba Iulia

Poezie de 1 Decembrie - Sosesc din Alba Iulia   Unirea Transilvaniei cu Tara Romaneasca si Moldova infaptuita la Alba Iulie pe 1 decembrie 1918 a fost cel mai marcant eveniment istoric....

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2014

Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2014    Afla horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2014 pentru toate zodiile. Afla ce va prezic astrele pe plan sentimental. Citeste si articolul Horoscop decembrie 2014 toate...

Teatrul grec si originile teat…

Teatrul grec si originile teatrului

Teatrul grec si originile teatrului Pe la inceputul istoriei lor, greci au inceput sa adune poemele compuse in cinstea vitejilor stramosi ai lor, care au alungat pe Pelashi din Elada...

Plantele carnivore

Plantele carnivore

Plantele carnivore Cercetariile stiintifice au facut cunoscut legatura stransa dintre insecte si plante. S-a aratat ca insectele ajuta foarte mult la reproducerea unor anumite plante prin transportarea polenului care...