Univers de copil

A+ R A-


Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - traditii, credinte, obiceiuri si superstitii

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul traditii credinte obiceiuri si superstitiiTaierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc si este praznuita pe 29 august. Pe 1 septembrie incepe un nou an. Pentru a avea spor in casa si sanatate bine sa se tina post, indiferent de ziua in care pica aceasta sarbatoare. In acest fel, se aduce aminte de cel mai aspru postitor si propovaitor al pocaintei – Ioan Botezatorul.

In tradiţia populara, aceasta zi trista a Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul era cunoscuta ca “Sfantul Ioan cap taiat”, „Santion de toamna”, „Crucea mica” sau „Brumariul”.

Iata cateva traditii, credinte, credinte, obiceiuri si superstitii legate de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august):

E bine ca in aceasta zi sa se tina post. Indicat ar fi sa nu se tina petreceri ori chefuri. Candva, postul tinea „de la cruce la cruce”, adica din 29 august pana pe 14 septembrie - Ziua Crucii.

Cei care postesc pot sa consume in aceasta zi turta preparata din grau sau malai.

In aceasta zi nu e bine sa folositi obiecte ascutite si cutite, ci totul se rupe cu mana. Asadar, toate alimentele de la masa, inclusiv painea, se rup cu mana. Interdictia aceasta are legatura cu metoda prin care a fost ucis Sf. Ioan Botezatorul.

Nu se folosesc la masa farfurii sau blide de forma rotunda. Se stie ca Ioan a avut capul taiat pus pe o tipsie.

Nu e bine sa se consume legume si fructe de forma rotunda (asemanatoare capului) sau in forma de cruce, precum mere, pere, piersici, prune, nuci, capatani de usturoi, pepene etc. De asemenea, nu e bine sa se consume mancaruri, bauturi, legume si fructe de culoare rosie, precum carne rosie, ardei rosii, sos de tomate, rosii, pepene rosu etc.

Nu se consuma si nu se mananca preparate din varza. Se spune ca Sfantului Ioan i s-a taiat capul pe varza, de sapte ori, si tot de atatea ori a inviat.

Nu se bea vin rosu si nicio bautura de culoare rosie. Ele amintesc de sangele varsat de Sf. Prooroc Ioan in timpul decapitarii.

Unele persoane tin post si ajuna, iar altele mananca numai struguri. Se spune ca scapi de boli mostenite din familie.

O alta inderdictie este cea a folosirii maturii. Se crede ca zgomotul facut de matura ii deranjeaza pe morti.

Se zice ca e bine sa mergi la biserica in aceasta zi si sa fie sfintite mere, pere, struguri si castraveti. Mai apoi, acestea sunt impartite persoanelor mai sarace, in memoria rudelor decedate.

Se spune ca e bine sa fie tinute momente de reculegere in memoria rudelor decedate in conditii suspecte ori moarte napraznica. In amintirea acestora se impart pachete cu struguri, paine si cani cu apa care au fost sfintite anterior la biserica.

Se mai spune ca din aceasta zi incepe si frigul toamnei ...


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Privire de pe muntele Negoiu

Privire de pe muntele Negoiu

Privire de pe muntele Negoiu Drept deasupra locului de unde izvoraste Argesul, frumosul rau de langa care s-au aratat cele dintai semne se viata ale stapanirii muntenesti, se inalta Negoiul pe...

Cantec de libertate

Cantec de libertate

Cantec de libertate Va oferim spre lectura versurile pentru “Cantec de libertate”- compus in ziua de 11 iunie 1848. Nobili fii ai Romaniei, Pana cand...

Bradul de Craciun planse de co…

Bradul de Craciun planse de colorat

Bradul de Craciun - planse de colorat Vine Craciunul si trebuie sa impodobim bradul de Craciun cu beteala, globuri si instalatii luminoase. Alege plansa preferata cu brazi impodobiti de Craciun, ia...

Semnificatia culorilor la flor…

Semnificatia culorilor la flori

Semnificatia culorilor la flori   Dupa cum fiecarei flori i s-a atribuit un simbol si o semnificatie, la fel si culorile acestora au o semnificatie.   Care este semnificatia culorii florilor? Amintim cele mai...

Prima lege a ereditatii a lui …

Prima lege a ereditatii a lui Mendel

Prima lege a ereditatii a lui Mendel Mendel a fost un modest profesor de matematica, care si-a ridicat la rangul de legi biologice rezultatele indelungatei sale activitati, lucru facut abia de...