Univers de copil

A+ R A-


Curiozitati despre arbori, plante si natura

curiozitati despre arbori plante naturaFalnicii molizi si brazi din Carpati (dintre care unii ajung la 40 m inaltime) sunt printre cei mai inalt din Europa. Recordul continental il detine un brad inalt de 60 m, situat pe valea paraului Artag, afluent al raului Buzau.

Arborele de paine al maimutelor sau baobabul impresioneaza si el prin dimensiuni – inaltimea intre 25-40 m si un diametru al trunchiului de 9 m. are un lemn moale care pastreaza o mare cantitate de apa. In perioada secetoasa, elefantii insetati rup bucati din trunchiul moale pe care le mananca potolindu-si setea.

Pe coastele aride ale dealurilor din Portugalia si Maroc creste planta insectivora care prinde victimele cu ajutorul unor perisori lipiciosi. Localnicii o atarna la usi si ferestre pentru a prinde mustele.

Planta insectivora Saracenia ce creste in mlastinile Floridei – SUA are frunze sub forma de urna. Peretii urnei, inalti de 60-70 cm, sunt netezi si lipiciosi, ceea ce face ca insecta sa alunece cazand intr-un lichid ce o va digera.

Ginko Biloba este arborele celor 40 de peceti, un arbore din grupa coniferelor sau rasinoaselor, avand frunze mari, late – avand forma unui evantai, fiind bilobate si de culoare galben-aurie toamna. Preparatele obtinute din frunzele si fructul arborelui ginkgo biloba intra în compozitia a cel putin 25 de produse medicamentoase.

Pe platourile inalte de 2.500 m din Sierra Nevada – SUA creste arborele mamut Sequoia, care atinge o inaltime de 150 m, iar trunchiul are o circumferinta de peste 40 m. in trunchi se poate face un tunel prin care pot trece simultan in sensuri opuse doua camioane. Pentru a-l putea cuprinde sunt necesari 30 de barbati cu brate intinse. Pe trunchiul retezat se poate organiza un ring de dans pentru o orchestra si 30 de perechi de dansatori. Cheresteaua obtinuta atat din trunchi cat si din ramuri (au 20-30 m lungime si 2 m grosime) poate din incarcata in 600 de vagoane.

Cel mai mare numar de inele numarate pe fiecare centimetru de raza al trunchiului unui copac este de 280 şi apartin unui sequoia vechi de 4000 de ani.

Palmierul seiselelor se gaseste intr-un singur loc de glob, in insulele Seychelles. Are fructe lungi de 50 cm, groase de 35 cm si grele de 25 kg. Din samanta lui (15 kg) se pot face vase cu o capacitate de 8 litri. Pentru ca frunctele sa se coaca sunt necesari 10 ani.

Pe continentul Australia creste eucaliptul care poate atinge inaltimea de 165 m, pana la 90 m inaltime, trunchiul nu are crengi, dupa care incepe coroana ale carei frunze, in perioada secetelor lungi, se aprind foarte usor.

Pentru aparare, unele plante folosesc undele electomagnetice a caror influenta se simte de catre animale, pana la o distanta de 2.5 m, fiind astfel ocrotite. Asa este cazul speciei ce creste in Nicaragua – Phitologica electrica.

Printre speciile lemnoase usoare se remarca teiul, slacia, plopul, bradul, molidul. Cel mai usor lemn este insa cel de balsa, ce creste in Anzii Cordilieri. Un metru cub al acestui lemn cantareste 40-60 kg.

Caracteristici desertului mexicam sunt cactusii. Mai cunoscut este Careus Giganteus, inalt de 8-12 m si cu un diametru de 50 cm. Din fructele lui se obtine bere si sirop, bauturi cautate de indigeni.

Sunt unele specii lemnoase foarte grele, incat puse pe apa nu plutesc, ele se scufunda. Cunoscute sunt tisa, saxaulul, manglierul, lemnul de tic sau piptadenia africana din Africa tropicala ale caror greutati specifice sunt mai mari decat cea a apei.

Cele mai lungi plante de pe glob sunt: alga bruna (200-400 m) din Oceanul Pacific si marile Australiei, liana Calamus rotang (100 m) din Asia si Africa, liana diavolului (400 m lungime) din padurile tropicale.

Unele specii de plante, pentru a se apara, secreta substante puternic mirositoare (frasinelul, izma, pelinul, ciocul berzei) sau toxice (aliorul sau laptele cainelui, iarba fiarelor, macul) care indeparteaza imediat animalele.

In deserturile Karakum si Sahara cresc plantele lemnoase saxaulul alb si saxaulul negru, lipsite de frunze. Au lemn de culoare inchisa, foarte tare, nu se poate taia, dar se poate sparge cu piatra.

De la un singur stejar de pluta, vechi de deste 220 de ani, s-a putut recolta o cantitate de pluta suficienta pentru a fabrica circa 100.000 de dopuri pentru sticle.

Un interesant caz de aparare se intalneste la Mimosa Pudica, originara din Brazilia. Atinsa, frunzele se strang si se lasa in jos. Daca lovitura este puternica toate frunzele se lasa in jos, iar planta ia aspectul unei tufe uscate. Dupa 30 de minute frunzele isi revin la normal.

Pe nisipurile desertului Kalahari (Africa de Sud) creste planta Naras, inalta de 1-2 m. Are radacini groase de 10 cm si lungi de 15 m, ce depoziteaza apa absorbita de la adancimi mari. Daca nisipul o acopera, ea creste pana cand ajunge la lumina zilei. Daca nisipul este spulberat planta se intinde pe nisip si se fixeaza cu noi radacini.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestia Ca sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange,...

Horoscopul dragostei 2017 pent…

Horoscopul dragostei 2017 pentru toate zodiile

Horoscopul dragostei 2017 pentru toate zodiile Descopera horoscopul dragostei 2017. Descopera previziunile astrologice pentru toate cele 12 zodii si tendintele generale in dragoste. Mentionam ca horoscopul 2017 este unul...

Concertul de Anul Nou de la Vi…

Concertul de Anul Nou de la Viena 2015

Concertul de Anul Nou de la Viena 2015 Concertul de Anul Nou de la Viena 2015 va fi dirijat de Zubin Mehta, un mare maestru indian in varsta de 77...

Pasari folositoare omului

Pasari folositoare omului

Pasari folositoare omului Numeroase insecte ataca atat plantele salbatice, cat si pe cele cultivate de om, producand pagube insemnate. Unele insecte ataca mugurii, frunzele si florile, altele sug seva plantelor. Multe...

Sfintii Constantin si Elena si…

Sfintii Constantin si Elena si nume derivate ale acestora

Sfinţii Constantin şi Elena şi nume derivate ale acestora Pe 21 mai Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena a căror sărbătoare este strâns legată de semnul central...