Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Sfintii Constantin si Elena si…

Sfintii Constantin si Elena si nume derivate ale acestora

Sfinţii Constantin şi Elena şi nume derivate ale acestora Pe 21 mai Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena a căror sărbătoare este strâns legată de semnul central...

Misterioasa epava din Triunghi…

Misterioasa epava din Triunghiul Bermudelor

Misterioasa epava din Triunghiul Bermudelor O constelatie descoperita la 20 m adancime. Varful aparatului nu s-a rupt. Anumite ferestre sunt intacte. Imposibil sa se deschida usa pilotului comandant din cauza ruginei.

Mesaje si felicitari de Sf Ste…

Mesaje si felicitari de Sf Stefan

Mesaje si felicitari de Sf. Stefan Pe 27 decembrie il sarbatorim pe Sfantul Stefan, prilej cu care urati celor ce poarta acest nume sau derivate ale acestuia gandurile cele mai...

Buchet de flori planse de colo…

Buchet de flori planse de colorat

Buchet de flori – planse de colorat   Cu un singur buchet de flori se poate aduce zambete si bucurie in suflet. De 1 Martie, 8 Martie – Ziua Mamei, Valentine’s day,...

Poezii de primavara pentru cop…

Poezii de primavara pentru copii

Poezii de primavara pentru copii Primavara, o minune, un anotimp fantastic si un anotimp al sperantei. Natura reinvie, pasarile se reintorc acasa, razele soarelui ne bat din nou in fereastra. Poezii...