Univers de copil

A+ R A-


Mierea cristalizata

Mierea cristalizataMierea cristalizata pastreaza toate calitatile mierii de albine proaspat recoltata, fiind generatoare de energie si vitalitate.

Chiar prin pastrare indelungata isi conserva continutul in vitamine, enzime, hormoni si saruri minerale. Prezinta, de asemenea, garantia unei mieri naturale.

Cristalizarea mierii este un fenomen fizic natural specific celor mai multe sorturi de miere. Unele sorturi cristalizeaza mai repede, altele mai lent, altele nu cristalizeaza deloc.

Cristalizarea mierii este influentata de raportul de fructoza si glucoza care sunt principalii ei componenti. In functie de cantitatea de fructoza sau glucoza care predomina intr-o miere depinde si cristalizarea ei mai rapida sau mai lenta. In conditiile din tara noastra mierea de salcam si de mana nu cristalizeaza deoarece contine mai multa fructoza, in timp ce la alte sorturi, in care predomina glucoza, ca mierea de rapita, floarea soarelui, poliflora, fenomenul de cristalizare se produce mult mai rapid, chiar in cateva saptamani de la extractie.

Temperatura optima pentru cristalizarea mierii este cuprinsa intre 10-20ºC. Temperaturile ridicate peste 20ºC si cele scazute sub 0ºC impiedica cristalizarea mierii.

Pentru a asigura un aspect comercial si pentru a satisface gustul unor consumatori se obisnuieste lichefierea mierii cristalizate prin incalzire. Aceasta operatie de fluidizare se poate realiza usor prin incalzirea mierii cristalizate intr-un vas emailat, introdus in apa calda timp de 1-2 ore la o temperatura de 45-50ºC.

In laborator se poate face verificarea gradului de depreciere a mierii prin diferite analize ca indicele diastazic, care reprezinta continutul de enzime al mierii sau determinarea hidroximetilfurfurolului (HMF), un produs ce ia nastere din zaharuri prin supraincalzire.

Este indicat ca mierea cristalizata sa se consume sub aceasta forma deoarece ea prezinta toate calitatile produsului natural si are in plus avantajul ca se pastreaza si se transporta fara riscuri, se poate intinde pe paine fara a curge si poate fi astfel folosita mai usor in alimentatie. Din punct de vedere al puritatii, mierea cristalizata prezinta garantia mierii de calitate, deoarece cristalizarea este un fenomen natural, in timp ce mierea artificiala sau falsificata se obtine prin fierberea siropurilor de zahar, ceea ce impiedica sau intarzie cristalizarea. Practic, mierea falsificata se gaseste mai des sub forma fluida si mai rar sub forma cristalizata. In unele tari mierea cristalizata este preferata celei fluide, fapt pentru care cristalizarea se realizeaza dirijat si se comercializeaza sub forma de miere pasta.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Priveste in ochii nostri tara

Priveste in ochii nostri tara

Priveste in ochii nostri, tara Va oferim spre lectura poezia “Ochii copiilor” scrisa de Negulescu Mihai. Priveste-n ochii nostri, tara; Esti cea viteaza, cea puternica – Ne esti izvor si...

Cella Delavrancea vorbind desp…

Cella Delavrancea vorbind despre tatal sau Barbu Stefanescu Delavrancea

Cella Delavrancea vorbind despre tatal sau Barbu Stefanescu Delavrancea   Prenumele ei aminteste de un instrument, iar numele de familie de scriitorul care i-a fost tata.   “Sensibilitatea artistica innascuta in temperamentul lui Barbu...

Beneficiile alaptarii pentru m…

Beneficiile alaptarii pentru mama

Beneficiile alaptarii pentru mama Alaptarea la san este cel mai natural si cel mai indicat mod hranire a bebelusului. Laptele matern ofera nutrientii necesari si contribuie la dezvoltarea sugarului. Studiile medicale...

Comoara de pe Rarau de George …

Comoara de pe Rarau de George Bodea

Comoara de pe Rarau de George Bodea Era prin 1541, in a doua domnie a lui Petru Rares, cand domnitorul se indrepta invins catre cetatea sa de la Ciceu. Luand drumul...

Campia pastorilor de langa Bet…

Campia pastorilor de langa Betleem

Campia pastorilor de langa Betleem Credem ca marea majoritate dintre noi nu au auzit despre satucul arab Beyt-Sahar. Ati spune, de ce sa stim despre acest satuc? Pentru ca acest satuc...