Univers de copil

A+ R A-


O gradina botanica intr-un glasor pentru filateristi

O gradina botanica intr-un glasor pentru filateristiFlorile, gingasul simbol al prieteniei, ofranda a naturii desfacute din amorteala iernii inghetate, au ispitit si pe creatorii marcilor postale. Ei au putut oferi astfel filateristilor una din cele mai atragatoare teme pentru colectiile lor.

Prima floare ca subiect al marcilor postale a fost mai putin gingasa. Dar ea a deschis, in anul 1909, drumul celor aproximativ 1000 de flori care au fost “emise” pana acum. Care ese aceasta floare-pionier si carei tari apartine? O aveti cumva in colectie?

Denumirile pe care le are pe diferite portiuni coasta occidentala a Africii reflecta bogatiile cele mai de seama ale acelei regiuni. Intre aceste bogatii se afla si piperul, de unde si denumirea de “Coasta piperului” data portiunii cuprinse de teritoriul Liberiei. Acest stat a emis in 1909 primele sate doua marci postale in al caror desen (comun) este o crenguta de piper cu doua flori.

Dupa Liberia sunt emise marci postale cu subiect din flora si de Compania Mozambicului (1918), Bolivia (1925), Egipt (1927), Haiti (1928), etc.

Marcile romanesti ofera primele lor subiecte din flora tarii incepand din 1956, odata cu seriile “Plante industriale” si “Flori”. In anul urmator, posta romana a pus in circulatie o serie atragatoare prin continut si reusita grafica: “Flora carpatina”, care, in cele opt valori cat numara, face cunoscute cateva din monumentele naturii din muntii Carpati. Vigneta cu legenda “Ocrotiti flora carpatina” face un apel la constiinta excursionistilor de a proteja cu deosebita grija gingasele raritati florale pe care le intalnesc in munti.

Alte serii de marci postale romanesti ne familiarizeaza cu plantele medicinale (1959), frucele de padure (1964), raritatile gradinilor botanice din Bucuresti (1961) si din Cluj (1965), ca si multe alte raritati din flora tarii.

Dintre cele mai frumoase marci postale “cu flori” emise pana acum in intreaga lume mentionam pe cele ale Elvetiei, Frantei, Ungariei, Iugoslaviei, Luxemburgului, Olandei, etc.

Cantece si poezii de 1 decembr…

Cantece si poezii de 1 decembrie pentru copii

Cantece si poezii de 1 decembrie pentru copii   Va prezentam cateva cantece si poezii dedicate zilei de 1 decembrie. Ce sarbatorim in aceasta zi? E Ziua Nationala a Romaniei, e ziua...

Uneste punctele imagini Paste

Uneste punctele imagini Paste

Uneste punctele - imagini Paste De Paste puteti realiza cu copiii o activitate recreativa si constructiva in acelasi timp. Copiii trebuie sa uneasca punctele intre ele pornind de la cifra 1...

Crez Radu Gyr

Crez Radu Gyr

Crez - Radu Gyr   Vezi versurile si poezia “Crez” a poetului crestin Radu Gyr.   Cred intr-unul Dumnezeu,Tatal ziditorul,dar mai cred si-n neamul meu,infratit cu dorul.

Floriile 2014

Floriile 2014

Floriile 2014 Sarbatoarea de Florii se celebreaza in fiecare an cu o saptamana inainte de Paste. In 2014, Sarbatoarea Floriilor va avea loc pe 13 aprilie. Duminica Floriilor se mai numeste...

Mitologia inventatii scrisului

Mitologia inventatii scrisului

Mitologia inventatii scrisului Locuitorii primitivi ai Japoniei, populatia numita ainu, cred ca scrisul l-au inventat magii lor de demult. Un vrajitor japonez i-a inselat, le-a furat alfabetul si a fugit cu...